İçe Kapanık Çocuklara Dikkat!

Yazar Fundem EcePsikolog • 25 Kasım 2019 • Yorumlar:

Öncelikle içe kapanıklığın bir mizaç özelliği olduğunu belirtmekte fayda var. Bu kişilik özelliği dış faktörlere gereksinim duymadan daha çok içsel süreçler ile meşguliyeti beraberinde getirir. Hatırlatılmasında fayda vardır ki bu bir psikolojik bozukluk değildir. Ancak, belirtilerin işlevselliğe etkisine, süresine ve şiddetine bağlı olarak bazı psikolojik bozukluklara sebep olabilmektedir.

Karakteristik özellikleri

  • Kuvvetli içsel dünyaları vardır. Her zaman bu dünya canlı ve mevcuttur. Destek ve yönlendirme için sürekli dış faktörlere ihtiyaç duymazlar. Genellikle hayal gücüne dayalı oyunları oynamaktan hoşlanırlar. Yalnız ya da birkaç arkadaş ile oyun oynamayı tercih ederler. Yalnız yapabilecekleri aktivitelerden hoşlanırlar. Bu aktivitelere kitap okumak, resim çizmek ve bilgisayar oyunu oynamak dâhildir. Gün içinde kapıları kapalı bir şekilde odalarında vakit geçirmeyi tercih ederler. Fakat bazen bu yüzden kendilerini dışlanmış ve yalnız hissedebilmektedirler. Ebeveynler bu durumda etkin rol oynayarak olumsuz hisleri dönüştürebilirler. Çocuklarının bu özelliğinin güçlü yanlarını onlara göstermeleri bir seçenektir.

  • Derin bakış açısına sahiplerdir. Belirli soruları sormaktan, nedenleri araştırmaktan ve detayları öğrenmekten kaçınmazlar. Kendilerini ve etraflarındaki hemen hemen her şeyi anlamak ve anlamlandırmak isterler. 

  • Önce gözlemleyip sonra yaparlar. Bir aktiviteye katılmadan önce gözlemlemeyi tercih ederler. Bu durum bazen önlem almaktan hoşlanmalarına yorulur. Yeni durumlara yavaş geçişler yaparlar. Ancak rahat hissettikleri ortamlarda konuşkan ve enerjiklerdir. 

  • Kendi değerlerine uygun kararlar alırlar. Çoğunluğu takip etmektense kendi içsel düşünce ve duygularına göre karar verirler. Bu onların olumlu bir özelliğidir. Akran baskısından daha az etkilenirler. Sadece uyum sağlamak ve kabul görmek adına bir şeyler yapmayı tercih etmezler. İyi dinleyicilerdir. 

  • Grup aktivitelerinde zorlanırlar. Yıllar boyu insanlarda istenilen özellikler değişti ve günümüzde dışa dönük olmak istenilen özelliklerden biri haline geldi. Bu sebeple içe dönük çocuk ebeveynleri dışa dönük çocuk ebeveynlerine göre okul aktivitelerine uyum sürecinde daha dikkatli olmalıdır. Ancak bu çocuklar yaşları ilerledikçe uyum sürecine daha rahat adapte olmaya başlarlar. 

  • Dışa dönük çocuklardan daha farklı sosyalleşirler. Bir ya da iki çok yakın arkadaşları vardır. Çok arkadaşa sahip olmaktansa az ve derin ilişkiler kurmayı tercih ederler. Dışa dönükler kadar çok sosyal vakit geçirmek istemezler. Enerjilerini toplamak için yalnız vakit geçirmeye ihtiyaçları vardır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)