İdrar Kaçırma

Yazar Zeynel Abidin ÖztürkGeriatri Uzmanı • 7 Ekim 2019 • Yorumlar:

Yaşlılarda sık görülen, sosyal ve hijyenik sorunlara yol açan, fizyolojik ve psikolojik yönden olumsuzluklarla birlikte seyreden bir geriatrik sendromdur. Yaşlanmanın doğal sonucu değildir, hangi yaşta görülürse görülsün patolojiktir.

İdrar kaçırma sıklığı yaşlanma ve kırılganlıkla birlikte artış göstermekte olup bayanlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Toplumda yaşayan yaşlı erkeklerde herhangi bir zamanda görülen oranı idrar kaçırma %22 iken bu oran yaşlı bayanlarda %35’dir. Günlük idrar kaçırma prevalansı ise erkeklerde %5 kadınlar arasında %12’dir. Huzurevlerinde yaşayan bireyler arasında ise bu oran %60’lara çıkmaktadır.

İdrar kaçırmanın tedavi edilmesi fiziksel sağlık, fizyolojik iyi olma, sosyal durum ve sağlık harcamaları üzerine olumlu etkileri olmasına karşın,  hem doktorlar hem de hastalar bu konu üzerinde yeterince durmamaktadırlar. Bu klinik tablonun edilmesinin en önemli sebepleri; idrar kaçırmanın yaşlanmanın doğal sonucu olarak görülmesi, hastaların bu şikayeti dile getirirken utanması, doktorların bu konuda ilgisiz ve yeterince bilgi sahibi olmaması gösterilebilir.

Deliryum tablosu, üriner sistem enfeksiyonları, atrofik vajinit-üretrit, kullanılmakta olan ilaçlar, psikojenik hastalıklar, hareket kısıtlaması ve taşlaşmış gayta gibi çok farklı nedenler geçici idrar kaçırmaya yol açabilir.

Tanısal değerlendirme de öykü, fizik muayene, idrar tahlili, post-void residual idrar ve 3 günlük mesane çizelgesi önemli bir yer tutmaktadır. Bazı vakalarda ileri ürolojik değerlendirme yapılması gerekmektedir, bunlar; yakın bir geçmişte alt üriner sistem veya pelvik cerrahi ve sık tekrarlayan semptomatik üriner sistem enfeksiyon hikayesi olanlar, fizik muayenede belirgin pelvik prolapsusu olan ve benign prostat hiperplazisi ve/veya kanser şüphesi bulunanlar ve inatçı hematüriye sahip bireyler olarak sıralanabilir.

İdrar kaçırmanın tipine göre tedaviler yaşam tarzı değişiklikleri, davranış yönetim protokolleri, farmakolojik, cerrahi ve elektriksel olmak üzere farklılıklar göstermektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)