İdrar Kaçırmada Cerrahi Tedavi

İdrar kaçırma sorunu çocukluk dönenimden itibaren her yaş gurubunda görülebilmektedir. Fakat 60 yaş üzerine kadınlarda %35’lik bölümde idrar kaçırma sorunu yaşandığını söylemek yanlış olmayacaktır. Sfinker, yani idrar tutma kapağı olarak çalışan mekanizmanın zayıf olması idrar kaçırmanın başlıca nedenleri arasında yer alır.

“Kadın bedeninde bulunan sfinker erkek bedeninde bulunan Sfinker’den daha zayıftır. Söz konusu fark doğuştan gelmekletedir”

Sfinker’in zayın olmasına ek olarak mevcut durumu daha da zayıflatan durumlardan söz etmek mümkündür. Bu koşullara baktığımızda;

  • Kadın hastalıklarına bağlı ameliyatlar
  • Doğum yapma gebelik durumu
  • Yaşlanma

Sfinker yapısını daha da zayıflatmakta ve idrar kaçırma sonucu ortaya çıkmaktadır. Buna ek olarak karın içinde oluşan ani ya da genel basınç değişiklikleri de idrar kaçırması ile sonuçlana bilmektedir. Öksürme, gülme, ağır kaldırma ve ıkınma ani basınç değişikliklerinin başlıca örnekleri olarak görülebilir. Ani olmayan ve sürekli olarak idrar kaçırmaya neden olan koşullara baktığımızda;

  • Hızlı yürümek
  • Ağır kaldırmak ya da ağır kaldırılan bir işte devamlı çalışmak
  • Koşmak

Gün içinde bir kaç damla olarak görülebilen idrar kaçırma oranını bir kaç ped değiştirmeye yetecek seviyeye kadar ulaştırabilmektedir.

İdrar Kaçırmanın Tıptaki Yeri ve Kaçağın Oluşma Şekli

İdrar kaçırma sorununu oluşturan labil yapı mekanizmanın bozulması anlamını da taşımaktadır. Stress tipi idrar kaçırma olarak bilinen SUİ en yaygın idrar kaçırma tanımlaması olarak öne çıkmaktadır. İdrarı tutan kapağın zayıflaması sonucu bölgede yer alan kapak mukavemetini kaybetmekte ve idrarın bir takım hareket ve hareketler gurubu sırasında kaçmasına olanak sağlamaktadır.

“Hasta şikayetini belirttikten sonra yapılacak muayene ile tam tanının konulması mümkün olmaktadır”

İdrar Kaçırma Nasıl Tedavi Edilir?

Muayene yapılmasının ardından yapılacak operasyon işlevini kaybeden ve zayıflayan kapağın onarılmasına yönelik olmaktadır. Bu işlemin yapılması için son yıllarda ülkemizde ve kliniğimizde uygulanan yöntem TOT yöntemidir. TOT yöntemi ile kapağın altına hamak benzeri bir askı koyularak mukavemeti güçlendirilmektedir. Dengeli ve stabil bir duruş sağlanan kapak yeniden işlevini yapmaya başlamaktadır.

İdrar Kaçırma Ameliyatında Anestezi Uygulanır Mı?

Cerrahi bir operasyon olan işlemin yapılması için mutlaka genel ya da bölgesel anestezi uygulaması yapılmalıdır. Ameliyat sonrasında iyileşme süreci hızlı sayılabilecek kadar kısa sayılır. Hastanın operasyonu takp eden 3-4 saat içinde eve gitmesine genel durumlar içinde onay verilmektedir. Fakat bu operasyon sonrasında oluşması muhtelem yan etkilerin gözlenmesi ve hastanın ulaşılabilir yanı sıra müdahale edilebilir olması için 24 saat gözlem altında tutulması da yaygın uygulama biçimleri arasında yer almaktadır.

Ameliyatın yapılmasından sonra hastanın normal hayatına dönmesi ile birlikte operasyon etkisini göstermeye başlayacaktır. Ameliyat sonrasında yerleştirilen sondanın çıkartılmasından sonra günlük işlevini yerine getirmeye başlayan kapakçık her hangi bir ağrıya neden olmayacaktır. Vajina içine yerleştirilen ve kesi işlemi olmayan bu operasyonda acı ya da sızı duyulmamaktadır. Ayrıca operasyon geçirildiğine dair bir belirti cinsel yaşamınızda ortaya çıkmayacaktır.

İdrar Kaçırmaya Neden Olan Diğer Koşullar

Meshane sarkması olarak bilinen pelvik taban vücüdun dip noktası olarak bilinmektedir. Bu nokta da sarkma oluşması genel olarak doğuma bağlı ortaya çıkmaktadır. Sigaranın etkileri yanı sıra alkol ve fazla kilo da söz konusu sarkmanın doğrudan etkileri arasında yer almaktadır. Bağırsağın dışarı çıkarılmadığı ameliyatlar ile günümüzde söz konusu operasyonlar çok kolaylıkla yapılabilmektedir. Ameliyatlar kesiler açılmadan yapılmaktadır. Bu nedenle tedavi ve iyileşme süreci çok daha hızlı gerçekleşmektedir.

Cinsel Hayatın Olumsuz Etkilenmesi

Cinsel yaşamın etkilenmesinin en olumsuz örneği hiç şüphesiz cinsel aktivite sırasında gerçekleşme olasılığıdır. Kadınlar için son derece büyük bir psikolojik baskı oluşturan sorunun çözülmesi için tedavi uygulanması gerçeğini kabul etmek ve tedaviye başlamak en doğru seçim olacaktır. Zira idrar kaçırmanın bağlantılı olduğu bir başka durum olan sarkma aynı zamanda vajina içine ve dışında doğru hareket edebileceği için vajina yolunun tamamen kapanması da söz konusu olabilmektedir. İdrar kaçırması ve sarkmanın cinsel hayatı etkilemesin ek olarak %15 oranda diğer jinekolojik tedavileri gören kadınlarda öne çıkarken %38 rahmi alınmış kadınlarda öne çıkmaktadır.

Hasta Konforu ve Tedavi Süreci

Son yıllarda uygulanmaya başlanılan en önemli yöntem ise, sentetik şerit kullanarak doğum kanalı ön bölümünden geçen idrar kanalını bir noktaya asmak ya da sabitlemeye dayanmaktadır. Bu yöntem ani gelişen idrar kaçırma sorununa %99 varan oranda çözüm sağlamış olacaktır. Fakat idrar kaçırmanın sebebi mesane sarkması ya da barsak sarkması ise ameliyatın tek başına yeterli olması mümkün değildir. Bu nokta da uygulanan bir başka teknik ise mesanenin vücutta yukarıda yer alan kemiklere asılmasına dayanmaktadır. Yine sentetik iple yapılan bu işlem açık cerrahi müdahale ile yapılır. Bu nokta da bağırsakların dışarı alınması ve tekrar vücuda yerleştirildiği için bağırsak işlevlerinin yeniden normale dönmesi zaman alacaktır.

“Bağırsak ameliyatları kesi yapılarak uygulandığı için, yara yerinde enfeksiyon ve fıtıklaşma beklenen sonuçlar arasında yer almaktadır”

Uygulamanın cerrahi ameliyat tekniği ile yapıldığı durumlarda ise bağırsakların yerinden çıkarılması gerektiği için hem işlev kazanmaları hem de iyileşme süreci çok daha dikkatli geçirilmelidir.

İdrar Kaçırma Ameliyatı Yapıldıktan Sonra İyileşme Süreci

Cerrahi kullanılarak yapılan ameliyatlarda iyileşme sürecine ilişkin çok daha pozitif veriler sunmak mümkündür. Bu nokta da ameliyatı başarılı yapan ve hızlı iyileşme sürecini ortaya çıkaran hekim, ameliyatın başarısını doğrudan etkileyecektir. Cerrahi ameliyat yöntemi olarak yapılan işlem sadece bağırsak ve mesane sarkmalarını tedavi etmek için kullanılan bir yöntemdir. Fakat her idrar kaçırma şikayetinin cerrahi operasyon uygulanarak tedavi edileceğini söylemek doğru olmayacaktır. Bu nedenle işinde uzmanlaşmayı başarmış bir hekim seçmeniz tedavinin hem tekrar etmemesi için hem de bir kez daha benzer stresi yaşamamanız için büyük önem göstermektedir. Kliniğimizde uygulanan sistemin çağın paralelinde olduğunu söylemek doğru olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Arzu Değirmenci Akar Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)