İdrar Köpürmesi-Köpüklü İdrar Yapma

Yazar Hakkı PerkÜrolog • 18 Nisan 2021 • Yorumlar:

İdrar Köpürmesi Nedir?

Özellikle erkeklerde ve kadınlarda idrar yaparken idrarın fazlaca köpürmesi ve baloncuklar oluşturması çoğunlukla (%70) normal sağlıklı insanlarda rastlanan bir durum olması yanında bazı ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. İdrar normalde açık sarı renkte ve kendine has hafif kokuludur. Sağlıklı insanlarda idrar yaparken köpürmesi ve baloncuk oluşması daha çok idrarın sert bir şekilde pisuvara çarpması, kullanılan bazı ilaçlardan, alınan gıdalardan ve tüketilen su miktarı ile ilişkilidir. Ayrıca pisuvardaki deterjan ve sabun artıkları da aynı duruma sebebiyet verebilir. İdrar köpürmesi şikayeti olan (yaklaşık %30’u) hastalarda ek olarak sık idrar yapma isteği, idrar rengi ve kokusunda değişiklik, ve idrar dışındaki bazı sistemik şikayetler de varsa bazı ciddi hastalıkların habercisi olabilir. İdrarda köpüklenme şikayeti uzun süredir varsa ve buna özellikle ödem(ellerde ve ayaklarda şişme), halsizlik-yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı,bulantı-kusma, idrar renginde değişme, idrar çıkma sıklığında artma gibi belirtiler eşlik ediyorsa zaman kaybetmeden bir ürologa veya bir sağlık kuruluşunun başvurmakta yarar var. Basit bir idrar testi bir çok ipucu verebilmektedir. İdrarda kan görülmesi birçok ürolojik kanserin(Böbrek, mesane ve prostat kanseri vs) ilk belirtisi olabilir.

Hastalıklardan kaynaklanan idrar köpürmesinin nedenleri:

1-Az su içmek(Susuzluk): Günlük böbreklerin atması gereken solüt yükün ve  metabolik artıkların daha az miktar idrarla atılması daha yoğun bir idrar çıkarılmasına  neden olur. Bu yoğun içerik nedeniyle idrar yaparken köpüklenmeye ve baloncuk oluşmasına neden olur. susuzluğun giderilmesi ve alınan sıvı miktarını artırılması ile bu görüntü kaybolabilir.

2-Böbrek hastalığı ve böbrek yetmezliği: Böbrek süzme işlemi yaparken üre-kreatinin gibi bazı atıkları atarken bazı atılmaması gereken protein gibi maddeleri vucutta tutar. Protein gibi bazı önemli maddelerin vücutta kalması hayati derecede önemlidir. Ancak her iki böbrekte böbreklerde yetmezlik veya hastalık varsa protein gibi  hayati maddeleri vücutta tutamaz ve idrar ile birlikte atılır. Buna proteinüri veya ölçüsüne bağlı olarak nefrotik sendrom denir ve idrar içeriğinde normalden fazla bulunan protein yüzey gerilimini azaltması nedeniyle idrarda köpürme baloncuk oluşmasına neden olur. Bu durum böbrek yetmezliğinin ilk bulgusu olabilir. Böbrek yetmezliğinde proteinüri dışında ağızda bozuk tat hissi,mide bulantısı ve kusma, nefes darlığı, ödem, halsizlik ve yorgunluk, idrar sıklığında artma, kaşıntı görülebilir.

3-Şeker Hastalığı: Normalde idrar içeriğinde şeker bulunmaz, ancak şeker hastalarında(Dİyabet) kan şekeri(glukoz) 180 mg/dl’nin üstünde olursa idrarda şeker çıkmaya başlar ve idrar şeker yoğunluğuna bağlı olarak idrar yaparken idrar köpürmesine ve baloncuklar oluşmasına neden olabilir. Bu durum daha çok şeker hastalığın erken belirtisi olabilir.Bunu yanında şeker hastalarında ağız kuruluğu, çok su içme, sık idrar gitme,kilo kaybı, halsizlik ve yorgunluk görülebilir.

4- İdrar yolları Enfeksiyonu:Köpüklü idrar ile birlikte idrar yaparken yanma ve ağrı eşlik ediyorsa idrar yolu enfeksiyonu(iltihap) olabilir. bol su ve uygun antibiyotik ile çözüm sağlanabilir.

5- Retrograd Ejakülasyon: Meni boşaltırken meni dışarı değilde mesaneye kaçması retrograd ejakülasyon denilmektedir. Bu durum meni ile karışık idrara neden olur bu da idrar yaparken köpürmeye be çok sayıda baloncuk oluşmasına neden olabilir. Retrograd ejakülasyona, omurga yaralanmaları, prostat ameliyatları, şeker hastalığı ve bazı ilaçlar neden olabilmektedir.

6-Hamilelik:Hamile kadınların idrarında hormon içeriği ve diğer maddelerin yoğunluğu nedeniyle idrar yaparken köpüklenme ve baloncuk oluşumu görülebilir, ancak buna eşlik eden başka bulgular varsa araştırmak gerekir.

7-Stress: Stresin insan vücuduna hakim olduğu durumlarda idrar içeriğinde bulunan yoğun stres hormon atıkları da idrar yaparken köpürmeye ve baloncuk oluşumuna neden olabilmektedir

8-Diğer Nedenler: Hepatitler, AIDS, bazı ilaçlar( romatizma ilaçları), bazı romatizmal hastalıklar, kan kanseri(multibl miyeloma, lösemi vs) gibi durumlarda idrarda köpürme ve baloncuk oluşumu görülebilmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hakkı Perk Üroloji, Cerrahi Onkoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)