İğde'nin Faydaları

Yazar Buket AdançDiyetisyen • 7 Mart 2017 • Yorumlar:

Kilo Verdirme Konusunda Uzman Meyve; İĞDE

İzmir’de diyetisyen olarak çalışmak çok büyük şans diye düşünüyorum. Çünkü İzmir, sebze ve meyvenin tazelik ve lezzet bakımından zirveye ulaştığı şehirlerimizden bir tanesi. Durum böyle olunca İzmirli bir diyetisyen olarak yeni sebze ve meyveler ile diyet yemek tarifi denemek ve denediğimiz besinleri araştırmak kaçınılmaz oluyor. Bu hafta sizlere hem sağlığınızı koruyucu hem de zayıflamanıza yardımcı olacak bir besini araştırdım. Ben okudukça iğdeyi çok sevdim, umarım sizlerde yazının sonuna gelince benimle hemfikir olursunuz.

Latince ismi Elaeagnus Angustifolia olan iğde genellikle Güneydoğu ve İç Anadolu bölgesinde yetişmektedir. Türkiye’de en çok tüketilen çeşidi ise kuş iğdesi adı verilen türüdür.

Yabani iğdenin olgun meyve ve çekirdekleri; flavonoidler, likopen, karotenoidler, fitosteroller ve A, B1, B12, C, E, K, P vitaminlerinden zengindir. Yani kısaca iyi bir antioksidandır ve bu özelliği nedeniyle kardiyovasküler sistemi ve bağışıklığı güçlendirici, yaşlanmaya, iltihaba, mide-bağırsak ülserlerine, kansere ve radyasyonun etkilerine karşı koruyucudur.

İğdenin diğer bir önemli özelliği omega-7 yani palmitoleik asit kaynağı olmasıdır. Çok sık duymadığımız omega-7, Tibetliler ve Moğollar tarafından geleneksel ilaç olarak kullanılan bir besin öğesidir. Özellikle akciğerler, mide, dalak, kan dolaşımı üzerine farmakolojik etkilerinin olduğu yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır ve ilk kez 1977 yılında, Çin Sağlık Bakanlığı tarafından resmi olarak kaynaklara geçmiştir.

Ayrıca Omega 7, derinin doğal bir bileşenidir bu yüzden cildi nemlendirici ve onarıcı etkisiyle bilinmektedir. Bu özelliği ile yanık ve iyileşmeyen yaraların tedavisinde ve egzama gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Vajinal kuruluk ve göz kuruluğu gibi hastalıkların tedavisinde de etkilidir. Son yapılan çalışmalarda, Omega 7’nin saç ve tırnak üzerindeki olumlu etkileri de saptanmıştır.

Omega 7 yağ asidinin diğer bir özelliği ise, insülin seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olarak yağ metabolizmasını düzenlemesi ve dolayısıyla kilo kontrolüne yardımcı olmasıdır. Bu mucizevi madde aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak vücudun insülin hassasiyetini artırır. Böylece vücut glikozu yağ olarak depolamak yerine enerjiye dönüştürür ve kilo kontrolü kolaylaşır. Yani zayıflamak isteyenler diyetisyenin verdiği listeye ek olarak iğde eklerlerse kilo verme süreçlerini hızlandırmış olacaklardır.

İğdenin diğer önemli özelliği barsak düzenini sağlamasıdır. Özellikle ishal tedavisinde iğde sık kullanılan besinlerden birisidir.
İğde meyveleri balla macun yapılıp kullanıldığında sporcuların performansında artışa sebep olur. İdrar Tutamama problem yaşayanlar için tedavi amaçlı kullanılır. Mide bulantısı ve kusmanın tedavisinde etkilidir.İğde çiçekleri kaynatılıp balla tadlandırılarak içilmiçmek öksürüğü azaltır.

Palmitoleik Asit içeriği ile damarlarda dolaşan kolesterol miktarının düşürülmesine ve damar çeberlerinin esnekliğini korunarak sağlam kalmasında etkili olur.

Ayrıca C vitamin depose olan bu lezzetli besinin tüketim zamanı Eylül-Ekim aylarıdır. Sağlıklı tüketim için doğru aylarda kullanmaya özen gösterelim.

Kısaca vücudun sindirim sisteminden, dolaşım sistemine kadar pek çok kısmında olumlu etkisi olan iğdeyi hayatımızdan eksik etmeyelim. Tabi ki herşeyin azı karar, çoğu zarar felsefemizi unutmadan, ölçülü ve dengeli olarak.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)