İkili İlişkilerde Kıskançlık

Yazar Cidde Selçuk • 22 Nisan 2023 • Yorumlar:

İkili ilişkilerde kıskançlık eğer güzel bir şekilde ifade edilirse çiftler arasında birbirine sahiplenilme, önemsenilme duygusu verebilir.

Bu şekilde olan kıskançlıkta çoğu zaman eşler rahatsız olmazlar sevildiklerinin tatlı bir ifadesi olarak kabul ederler ve iyi hissederler.

Ancak çiftlerin birbirlerine yaptıkları aşırı kıskançlık durumları ilişkiyi yıpratır.

Boşanma ve ayrılma sebepleri arasında da fazlaca yaşanılan bir durumdur.

Kıskandığını ifade eden taraf hissettiği kıskançlık duygularını partnerini kontrol etmek, özgürlüğünü kısıtlayarak onu ilişkinin içinde boğuluyormuş gibi hissetmesine katkı sağlıyorsa o zaman ilişkide problemler başlar.

Bazı kişiler birlikte oldukları kişinin hayatı ve duyguları konusunda fazlaca şüpheci olarak ‘nerede, kiminle?, neler yapıyor?’ gibi sorularla yada ‘nasıl giyindi?, kime baktı?, neler düşündü?’ gibi sorularla da yine birlikte olduğu kişiye karşı kendi içinde fazlaca bir kurgulamaya gider.

İlişki içinde birbirini merak etmek ve birbirinden haberdar olmak sağlıklı bir seviyede olduğu zaman ilişkiyi besler ve çiftlerin sevgisinin ifadesi haline gelir.

Ancak aşırı olması durumları paranoyaklık diyebileceğimiz tedavi gerektiren bir durumu akla getirir.

İlişki iki yetişkin arasında gerçekleşir. Bir ilişki içindeyken insanlar karşılıklı olarak birbirine güvenmeyi tercih eder. Zamanla bu güven duygusu korunarak güçlendirilir.

Aşırı kıskançlık gösteren kişilerde eğer bu kıskançlık halini destekleyecek ilişkide bir uzaklaşma, ilgisizlik durumları varsa buraya bakmak gerekir.Yada daha önce çift arasında bir aldatmanın yaşanması gibi bazı durumlar olmadıysa kıskanan kişinin iç dünyasında kaybetme korkularının yoğun olabileceği akla gelebilir.

Kendisini yaşadığı ilişki içinde yeterli görmüyorsa ve yeterli özgüvende hissetmiyorsa kaybetme korkuları yaşanılır ve kişiler bu duygusunu kıskançlık olarak sevgilisine yada eşine yansıtabilir.

Kaybetme korkusu ile aşırıya kaçan kişi aslında partnerine uyguladığı baskı ve zorlamalarla tamda korktuğu şeyi yaşayacak hale gelir.

Zamanla kıskançlık konusu ilişkinin hakim duygusu ve iki kişi arasında en çok konuşulan konu haline geldiğinde artık iki taraf içinde bir yorgunluk olur. Çünkü ortada keyif alınan ve sizi büyüten bir ilişki değil savaşan bir çift vardır.

Bu savaş hem yorucu hem de kazananı olmayan bir savaştır.

Aşırı kıskanan taraf kendine karşı özsaygısında zedelenme yaşayacaktır. Kıskanılan taraf ise kendisine güven duyulmamasının getirdiği hayal kırıklığı ve öfke ile partnerine söylemek istemeyeceği sözler söyleyerek karşı tarafla mücadeleye girecektir.

Duyguların kontrolüne geçen çiftler  bir süre sona birbirine suçlama ve eleştirilerde bulunup artık o ilişkide olmak istemeyeceklerdir.

Eğer kıskançlık durumu aşırıya gitmiş ve güvenliğinizi tehdit altında hissediyorsanız gerekli yerlerden yardım talep edebilirsiniz.

İlişkinizde kıskançlık rahatsız edici bir durumdaysa fakat karşılıklı olarak sakince oturup konuşabileceğinizi hissediyorsanız  bu problemin çözümü için en sağlıklı adım  olacaktır.

Çiftlerin birbirlerini yargılamadan ve suçlamadan anlamaya çalışarak  kendi duygu ve düşüncelerini ifade etmeleri en sağlıklı olandır.




 

                                                                                                                             Aile Danışmanı 

                                                                                                                               Cidde Selçuk

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Cidde Selçuk

Aile Danışmanlığı

Randevu al