İkili İlişkilerde Sınır İhlali ve Sağlıklı Sınırlar

Yazar Tülin ÇizerPsikolog • 10 Mayıs 2022 • Yorumlar:

Sen beni yeterince anlamıyorsun diye başlayan cümlelerde eksikliğini hissettiğimiz ama neyin eksik olduğunu bir türlü çözemediğimiz kavram sınırlar.

Kişilerarası ilişkilerde sağlıklı sınırlar belli oranda karşımızdaki kişiyi içselleştirdiğimiz ve belli oranda ayrışıp kendi alanımızı yarattığımız bir bütündür.

Karşımızdaki kişiyi icsellestirdiğimiz ölçüde sınırlar kaybolur ve sağlıklı bir iletişim ortamından söz edilemeyebilir.Kişilerarası sağlıklı sınırlar, kişinin benlik bütünlüğünü korur.

 

Öz güvenini ve benlik algısını olumlu yönde etkiler. İletişim becerilerini güçlendirir. Bireylerin problem durumlara  sağlıklı bakış açısı ile çözüm odaklı yaklaşmasına destek olur.

 

Sınırlar duygusal, ekonomik, cinsel, fiziksel ya da zamanla ilgili olabilmektedir. Sınırlar bir diğer anlamda önceliklerimizi belirleme halidir.

 

Ben herkesten daha önemliyim ve kendimi önceliklendirmeliyim hali değil ama ben de önemli biriyim ve kendi değerimi fark ediyorum demektir.

 

Çocukluk yaşantımızdan itibaren ebeveynlerimizin bizim yerimize düşündüğü problemlerimizi çözdüğü durumlar yaşadıysak ya da ebeveynlerimi mutlu etmeliyim onları üzmemeliyim diye düşünerek davranışlarımıza yön verdiysek ileride de el alem ne der düşünceleri ile davranışlarımıza yön veriyor ve zamanla sınır ihlallerine ve duygusal manipülasyona daha açık bir hale gelebiliyoruz.

 

Başkasının sınırları nerede başlıyor daha önemlisi bizim sınırımız nerede bitiyor pek emin olamayabiliyoruz.

 

Sınırlarımızın ihlal edildiğini düşündüğümüz ama bundan tam olarak emin olamadığımız durumlarda kendimize sormamız gereken iki temel soru var aslında;

 1.Şu an yaptığım bu davranış ya da düşünce ile hayatımın merkezine gündemime kimi ya da neyi almaktayım? 2.Şu an bana yapılan bu durum en yakın arkadaşımın yaşadığı bir durum olsaydı ona ne söylerdim? 

    1.    Soru çoğu zaman sınır ihlalleri ile karşılaştığımızda kendimizi önceliklendirmediğimiz durumlar içinde bulduğumuz için , 

    2.    Soru ise sınır ihlali durumu ile karşılaştığımızda duygusal manipülasyon ile birlikte kendimize öz şefkatli davranmadığımız, kendimizi eleştirdiğimiz ve yakın bir arkadaşımıza aynı şekilde davranmadığımızı fark etmemiz için sorulan sorulardır.

 

Sınır ihlali kişilerin öz yeterliliklerini, öz güven ve öz değerlerini olumsuz yönde etkileyen bir durum olsa da ikili ilişkilerde sağlıklı sınırlar belirlemek farkındalıkla mümkündür.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)