İktidarsızlık

Yazar Halil İbrahim BozkurtÜrolog • 2 Şubat 2018 • Yorumlar:

İmpotansın (iktidarsızlık) tarifi
Cinsel temas için yeterli sertliği elde edememe veya ilişkiyi sonlandırabilecek kadar koruyamama durumudur

Nedenleri / Sıklığı
İmpotans aralarında şeker hastalığı, damar sertliği ( ateroskleroz), yüksek tansiyon, hormon bozuklukları,sinir sisteminin hastalıkları, kullanılan ilaçlar veya ruhsal sorunlar gibi birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genellikle tam bir neden ortaya konulamaz. Bilindiğinin aksine impotans oldukça sık rastlanılan bir durumdur. 40-70 yaş arasındaki erkeklerin % 50 ye yakın bir kısmı çeşitli derecelerde cinsel fonksiyonlarının eskisine göre azaldığını tarif etmektedir. Bu şikayetler tabii ki yaşla doğru orantıl olarak artmaktadır.

Psikojenik / Organik İmpotans ayırımı
Günümüzde artık altta yatan nedenin ayırımı psikojenik ( ruhsal) veya organik ( çeşitli nedenlere bağlı) olarak yapılmamaktadır. İmpotans şikayeti ile başvuran ve damar hastalığı, felç gibi impotans yaptığı bilinen organik hastalığı olanlarda bile bu durumun yarattığı psikolojik etkinin bireyi etkilediği ve bu yönde de tedavi gereksinimi olduğu kabul edilmektedir. Buna karşı herhangi bir araştırma yapılmadan da bir hastnın psikojenik impotans olarak kabul edilmesi aynı şekilde doğru değildir.

Ağızdan İlaç Kullanımı:
Çeşitli tip ve şekilllerde ağız yoluyla kullanılan ilaçlar bulunmaktadır. Ancak bu ilaçların doktor tavsiyesi olmadan kullanılması kesinlikle uygun değildir. İlaç kullanmadan önce yan etkisi yada sağlığa olumsuz etkisi olup olmadığı araştırılmalı ve doktora danışılmalıdır.

Hormon Tedavisi:
( sınırlı başarı)
Erkeklik hormonu verilerek tedavi sadece bu hormonun eksik olduğu hastalarda etkilidir. Erkeklik hormonunun direk olarak sertleşmeye etkisi yoktur. Hormon daha çok cinsel istek üzerine etkilidir. Altta yatan bir bozukluk durumunda hormon verildiğinde kişilerin cinsel istekleri artmasına karşın performansta iyileşme olmayacağından verilmesi daha zararlı bile olabilir.

Vakum Cihazı
( % 60-70 başarı)
Vakum cihazı dışarıdan tatbik edilen, cerrahi olmayan, penise kanın vakum yoluyla çekilmesi prensibine dayanan bir alettir. İşlem, ucuna vakum yaratmak amacı ile pompa yerleştirilmiş bir silindirin içerisine penisin yerleştirilmesi ile gerçekleşir. Yeterli sertlik elde edildiğinde ise penis köküne bir elastik bant yerleştirilerek kanın burada kalması sağlanır. Oldukça güvenli fakat hasta uyumunun düşük olduğu bir metoddur. Mutlaka emniyet sibobu bulunan ve tıbbi denetimli bir firma tarafından üretilen bir aletin kullanılması önemlidir.

Enjeksiyon tedavisi:
( % 70-90 başarı)
Peniste sertleşmenin olabilmesi, penis içerisindeki süngerimsi dokuların genişlemesi ve buralara kan dolmasın bağlıdır. Enjeksiyon tedavisinin amacı bu mekanizmaların çalışmasını sağlayan maddelerin direk olarak penis içerisine verilmesine dayanır. Bu işlemin cinsel temas öncesinde yapılması gerektiğinden hastalara enjeksiyon tekniği öğretilir. Genellikle hastaların çoğunda cinsel temas kurulmasına yetecek kadar dolgun ve sert ereksiyon elde edilir. Her ne kadar ilk etapta iğne yapma fikri bir çok kimse için zor olsa bile bugün binlerce hastanın bu tedaviyi başarı ile ve memnun olarak uyguladığının bilinmesi gerekir.

Penil protez ( mutluluk çubuğu):
( % 95 başarı)
İmpotans tedavisinde en etkili yöntemdir. Birbirlerinden farklı modelleri vardır. Buradaki temel penis içerisinde sertleşmeyi sağlayan borucukların içerisinde cerrahi olarak bu boruların yerleştirilerek sertliğin sağlanmasıdır. Ameliyat ile yerleştirilebildiğinden diğer tedavi yöntemlerinin başarılı olmadığı durumlarda tercih edilmelidir. Bir kez bu ameliyat yapıldıktan sonra tekrar diğer tedavi seçenekleri uygulanamaz. Başarı genellikle % 95?in üzerindedir.farklı tipleri vardır. Fiyatlarıda buna göre değişmektedir.
Tek parçalı bükülebilen
iki parçalı şişip inebilen
üç parçalı rezervuarlı
bunların dışında antibiotikli hem enine hem boyuna genişleyebilen protez çeşitleri mevcuttur.

MUSE:
( Başarı şansı % 30-40)
Amaç enjeksiyon tedavisinde olduğu gibi sertleşmeyi sağlayan mekanizmları işletecek ilaçların penise uygulanmasıdır. Burada uygulama şekli iğne değil idrar borusuna uygulanan bir fitil şeklindedir. Başarı oranı enjeksiyona nazaran daha düşük olsa bile iğne yapmak istemeyenler için bir seçenek olabilir. En önemli dez avantajı tüm tedaviler içerisinde en pahalı olanıdır.

Psikoterapi:
Bu tedavi seçeneği impotans şikayeti olan erkeklerin tümü için eşleri ile ilişkilerinin düzenlenebilmesi için ve bu problemin çözülmesi sırasında yaşanan sıkıntıların atılabilmesi için faydalı olmaktadır.

ÖZET:
Altta yatan ne olursa olsun günümüzde impotans şikayeti için birçok tedavi yöntemi mevcuttur.Cinsel hayatına devam etmek isteyen her kişi için kendisini tatminkar bir cinsel hayata döndürmeyi sağlayacak bir tedavi vardır. Seçilecek tedavi sizin ve doktorunuzun birlikte vereceğiniz bir karardır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)