Iktidarsizlikta Enjeksiyon Tedavi Yöntemi

Yazar Murad ÇeltikÜrolog • 16 Kasım 2015 • Yorumlar:

 

Öncelikle hastanın ayrıntılı bir hikayesi, sıkıntılarının ne zaman başladığı, şiddeti ile ilgili bilgiler alınması gerektiğini vurguladı. Hastanın başka hastalıklarının olup olmadığı, kullandığı ilaçlar, geçirdigi ameliyatlar hakkında ayrıntılı bilgiler toplanır. Bu değerlendirmeler eşliğinde hastadan kan tahlilleri ve gerek duyulursa penil doppler ultrason tetkiki istenir.

Hastanin kullandigi ilaclar içerisinde sertleşmeyi kötü yönde etkileyen ilaç varsa değiştirilmesi için ilacı veren doktoru ile iletişime geçilir.
Sertleşme sorunu tedavisinde bütün dünyada kullanılan 5- 6 çeşit yöntem bulunduğunu anlatan sonuçlar eşliğinde bu tedavi seçeneklerinden hangisi veya hangilerinin hastaya uygun olacağına karar verilerek tedaviye başlanabilir.

Bu tedaviler ağızdan alınan ilaçlar, penise şok dalga tedavisi(ED1000), penise enjeksiyon tedavisi, vakum tedavisi ve penis protezi uygulamasıdır.

Penise enjeksiyon uygulaması hastalara öğretilerek tek ilaçla veya birkaç ilacın karışımı ile hazırlanan kokteylin cinsel ilişki öncesi penise yapılması şeklinde uygulanır. Enjeksiyondaki ilaç seçimi ve doza bağlı olarak penisteki sertlik kuvveti ve süresi değişir. Amaç yaklaşık 1-1.5 saatlik sertlik sağlayacak dozu belirleyerek her defasında bu dozda ilacin uygulanarak cinsel birleşmenin gerçekleşmesini sağlamaktır
.
Enjeksiyon haftada en çok 3 kez yapılmakta ve enjeksiyonlar arasında en az 24 saat geçmesi gerekmektedir.

İktidarsızlık tedavisinde penis protezi yöntemi…

Penis protezi diper ismiyle mutluluk çubuğu uygulamasi iktidarsizlik tedavisinde 1973 yılından beri kullanılmaktadır. Penis protezi uygulaması 2000 yilindan önce oldukça fazla kullanılan bir yöntem iken 1998 yılında ağızdan alınan sertleşme sağlayıcı ilaçların piyasaya çıkmasıyla protez ameliyatları sayısında azalma oldu.  Fakat günümüzde teknolojinin çok gelişmesi, insanların daha çok masa başı işler yapmasına bağlı olarak toplumlarda kilolu ve diyabetik insanlarin sayısının çok artmasına yol açtı. 

Penis protezi ameliyati…

Penis protezi ameliyat ile penis içerisine yerleştirilen bir cihazdir.

Protezin farkli tipleri bulunmaktadir. Protez ameliyatları 30 dakika ile 90 dakika arasında bir sürede gerçekleştirilir.
     
Protez ameliyatı sonrası, cinsel birleşme sırasında ki duygusal ve fizyolojik olaylarda değişiklik olmaz, örneğin boşalma yine aynı şekilde olur, boşalma olmasına rağmen penis sönmez, kişi ne zaman isterse penis o zaman yumuşar. Cinsel istek, haz, penisteki his yapısı değişmez.

Ameliyat sonrası hastaya protez takıldığını bilmeyen bir bayan penis protezi takılı erkekte protez olduğunu anlayamaz, özellikle üç parçalı protezlerde kişide penis protezi oldugunu anlasilmasi mümkün değildir.   
     
Penis protezi ameliyatında oluşabilecek sorunlar;
1.Ameliyatla ilgili:  Ameliyat esnasında protez yerinin hazırlanması sırasında idrar kanalı yaralanması, genişletme yetersizliği gibi sebeplerle protez tam olarak yerleştirilemeyebilir veya protez kıvrılmış olarak kalabilir. İdrar kanalı yaralanması olduğunda operasyonun ertelenmesi gerekir.

2.Ağrı: Ameliyata bağlı olarak hastalarda ağrı olabilmektedir. Ağrı özellikle protezin şişirilmesi ve söndürülmesi sırasında skrotumda olmaktadır. Ağrının ilerleyen günlerde azalmaması ve devam etmesi durumunda uygun olmayan boyutta protez takılma ihtimali ya da enfeksiyondan şüphelenmek gerekir.

3.Enfeksiyon: Penis protezi ameliyatında kullanılan yabancı cisim sebebiyle enfeksiyon önemli bir problemdir. Teknolojik gelişmeleri bağlı olarak protez teknolojisinin artması enfeksiyon ihtimalini oldukça düşük tutmaktadır. Hastalara operasyon öncesi yapılan testlerle vücutta enfeksiyon olmadığı kontrol edilir. Operasyon sırasında ve sonrasında güçlü antibiyotik korumasi uygulanarak enfeksiyon çok düşük düzeylerde tutulabilmektedir. Penis protezlerinde enfeksiyon riski %1-3 oranında görülmektedir.

Enfeksiyon riskini artıran durumlar şunlardır; Hastanın şeker hastalığının olması ve şeker düzeyinin kontrolsüz olması, kronik hastalık olması, bağışıklık sisteminin düşük olması (immünsüpresifler), hastanın vücudunda enfeksiyon olması protez enfeksiyonu riskini artırmaktadır.
     
Enfeksiyon gelişimini önlemek için hastalarda tam idrar tahlili, idrar kültürü, kan lökosit düzeyi kontrolü, CRP kontrolü, kan şekerinin düzenlenmesi gibi önlemlerle enfeksiyon ihtimali minimale indirilir.

Operasyon esnasında operasyon bölgesinin dezenfektan maddelerle 10 dakika yıkanması ayrıca hastaya damardan uygulanan güçlü antibiyotik tedavileri ile enfeksiyon oranları azaltmaktadır.
 
Enfeksiyon geliştiği durumlarda hastalarda bazen yerleştirilen penis protezinin tamamen çıkarılması ve bir süre geçtikten sonra tekrar penis protezi yerleştirilmesi planlanmaktadir.

4.EROZYON: Protez materyallerinin çevresindeki dokuları hasara uğrattığı durumlarda görülebilmektedir. Bu tür sorunlar idrar yolunun baskıya uğrayarak hasarlanması, protez pompasının skrotal boşluk içinde erozyon denilen hasarlanma yapmasi şeklinde olmaktadir. Üretra hasarlanmasında protez çıkarılırken rezervuar ve pompaya bağlı hasarlanmalarda yer değişikliği yapılması yeterli gelmektedir.

5.MEKANIK ARIZA: Özellikle şişirilebilir protezlerde görüldüğü ifade edilen mekanik problemler, protezlerdeki teknik gelişmeler sebebiyle günümüzde oldukça az görülmektedir. Protezin silindir, pompa, bağlantı yerleri ve rezervuardan kaynaklanan mekanik sorunları olabilmektedir. Bu sorunlar genellikle cerrahi olarak düzeltme veya yeni parça ile değiştirme yaparak ortadan kaldırılmaktadır

Penis protezleri ameliyatlarında görülen komplikasyonlar teknik gelişmeler ve ciddi önlemler sayesinde günümüzde yok denecek kadar azdır. Fakat yine de penis protezi ameliyatı olacak hastaların bütün bu ihtimalleri akıllarında tutmaları yerinde olacaktır.

İktidarsızlık Tedavisinde penise şok dalga tedavisi (ED1000) nedir ve nasıl uygulanır?

Penise Düşük Yoğunluklu Şok Dalga Tedavisi (ED1000) son 10 yıldır kalpte iskemik kalp hastalığı tedavisinde başarı ile kullanılmaktadır ve yeni damar oluşumuna yol açarak penise kan akımını artırdığı ifade edilmektedir. Aynı şekilde bu teknolojinin iktidarsizlik tedavisinde de kullanılması planlanmistir. Bu tedavi yönteminde işlem direkt penise uygulama şeklindedir. ED1000 tedavisi haftada 2 gün, 3 gün veya her gün şeklinde uygulanmaktadır. Uygulanan seans sayısı 6 veya 12 seans şeklinde uygulanmaktadır.  Hastadaki iktidarsızlık sorununun şiddetine göre 6 veya 12 seans önerilen uygulama son uygulamalarda en az 12 seans verilmesi şeklinde değiştirilmiştir. İşlemin uygulandığı bölgeler penisin 5 farkli bölgesine (penis kökleri sağ ve sol, penisin uç, orta ve kök kısmına) şok dalgalarının uygulanması şeklindedir. İşleme bağlı olarak herhangi bir yan etki bildirilmemiştir. Hasta işlem sonrası günlük işine devam edebilmektedir.

ED1000 işlemi muayene masasında rahatlıkla yapılabilmektedir. İşlemin 1 seansı yaklaşık 15-20 dakika arasında sürmektedir, işlem sonrası hastanın hastanede kalması gerekmez. İşlem doktor veya teknisyen tarafından uygulanabilir.

Penise şok dalga tedavisinin uygulamasına geçilmeden önce iktidarsizlik şikayeti olan hastanın uzman doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir. Gerek duyulursa kan ve radyolojik tetkiklerinin yapılması gerekir.

Hastanın uzman doktor tarafından muayene ve tetkiklerinin değerlendirilmesi sonucunda şok dalga tedavisine ilaveten bazı ilaçların verilmesi gerekebilir.

ED1000 (Penise şok dalga tedavisi) islemi kimlere uygulanabilir?

İktidarsızlık cinsel birleşme için yeterli penis sertliğinin sağlanamaması veya sertliğin devam ettirilmemesine denir. Farklı isimlerle de adlandırılır, empotans, erektil disfonksiyon, sertleşme sorunu gibi isimlerde kullanılır. İktidarsızlığın organik sebepleri içinde en sık görüleni damarsal problemlerdir. İktidarsızlık tedavisinde sebebin belirlenip ona göre tedavi şemasının ortaya konulması gerekir. Günümüzdeki yeni teknolojik gelişmeler ışığında yeni keşfedilen ilaçlar , aletler sayesinde sağlıklı bir cinsel yaşam sağlanabilmektedir. Penise şok dalga tedavisi (EDSWT) işlemi son yıllarda iktidarsizlik tedavisi için kullanılmaya başlanan teknolojik bir üründür. Bu işlem sayesinde penise giden kan akımı artırılarak cinsel aktivite için yeterli penis sertliğinin sağlanması amaç edinilmiştir.

ED1000 işlemi iktidarsizlik şikayeti olmayan kişilere performansi artırmak amacıyla kullanılması önerilmemektedir. Hastada hafif, orta veya ağır düzeyde sertleşme problemi olması gerekmektedir.


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Murad Çeltik Androloji, Üroloji, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Murad Çeltik

Androloji, Üroloji, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al