İlaç Kullanmadan İyileşemez Miyim ? Ne Zaman İlaç Kullanmalıyım ? İlaç Kullanmak Kötü Mü ?

Yazar Alper Kağan Aydoğan • 13 Mart 2024 • Yorumlar:

İlaçlar sayesinde kendinizi iyi hissedebilirsiniz, kaygılarınızı kontrol altına alabilirsiniz, takıntılı düşüncelerinizin gelme sıklığını ve hissettirdiği rahatsızlıkları azaltabilirsiniz fakat unutulmamalıdır ki ilaçlar size rahatsızlığınız hakkında pek de bir şey öğretmez. Hastalığınızın ne olduğu, nasıl düşünmeniz gerektiği, nasıl davranmanız gerektiği, nasıl hissetmeniz gerektiğini sizlere öğretecek şey ilaçtan ziyade bir psikoterapidir.

Psikiyatrik bir ilaç kullanmak herhangi bir fiziksel rahatsızlık için (kanser,diyabet,reflü vb.) ilaç kullanmakla aynı şeydir. İlaçlarla ilgili en önemli bilgi, arkadaş önerisiyle kullanılmaması gerektiğidir. Bazı insanlar arada sırada bir tane ilaç içerek iyileştiklerini düşünmektedirler. Bu tamamen yanılgıdır.

Yapılan çalışmaların çoğu terapi devam ederken alınan ilacın etkililiğinin yüksek olduğunu göstermiştir. Bu iki tedavi arasındaki en büyük fark ise ilaçlar bırakıldıktan sonra hastalığın tekrarlama ihtimalinin yüksek olmasına karşın psikoterapi sürecinde bu tekrarın olma olasılığı daha azdır.

Sorunlu davranış ve hissedilen duygular çok şiddetli olunca ilaç kullanmak gerekmektedir. Orta ve ağır şiddetli olan vakalarda ilaç kullanılmadığında psikoterapide kullanılan yöntemler pek işe yaramamaktadır. Bu noktada yapılacak en iyi şey ilaçları kullanıp aynı zamanda psikoterapi almaktır.

Şizofreni, paranoid şizofreni, bipolar ve ağır depresyon (intihar düşüncelerinin varlığı) durumlarında kesinlikle ilaç kullanılması gerekmektedir. Bunlar dışında kalan nevrotik rahatsızlıklarda (depresyon, okb, kaygı bozuklukları) eğer hastalığın şiddeti hafif ya da orta derecedeyse ilaçları kullanmadan psikoterapi ile iyileşme gösterebilirsiniz.

Son olarak unutulmamalıdır ki psikiyatrik ilaç kullanan insanların da duyguları vardır. Onların bir sebepten üzülmeleri, bir duruma kızmaları ve küsmeleri ilaçlarını almadıkları anlamına gelmez. Birinin gayet yerinde doğru hissettiği duygularını ‘’İlaçlarını almayı mı unuttun’’ hiçe saymak aşağılayıcı ve karşı tarafa önemsenmediğini hissettiren kötü bir davranıştır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)