İlaçsız Panik Atak Tedavisi, Psikoterapi

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 10 Ağustos 2017 • Yorumlar:

İlaçsız panik atak tedavisi, psikoterapi

Son yıllarda doktor doktor gezip çeşitli ilaçları kullanmasına rağmen panik ataktan fayda göremeyen bir çok başvuru almaktayız. Bu başvurular üzerine bu yazıyı yazmayı uygun gördüm.

Sizleri belki şaşırtacağım ama yazıma panik atağın aslında bir hastalık olmadığını belirterek başlamak istiyorum. Yani panik atak aslında bir savunmadır.

Bunu biraz açalım; siz eğer yaşamınızda manevi, fiziksel, ruhsal bir çok yükü haddinden fazla taşımaya kalkarsanız, ya da kısıtlı bir egoyla size zıt yüklerin altına girerseniz, bedeniniz sizi uyarmaya başlar ve ardından bir panik atakla sizi durdurur. Panik ataktan sonra artık bir çok yükü panik atağı bahane ederek ya da korku nedeniyle üstünüzden atarsınız.

****İşte atmanız gereken yükler varken ilaç desteğiyle daha fazla çabalarsanız ilaç yetersiz kalıp belirtilerin alevlenmesine neden olacaktır. O nedenle ilaç tedavisi olmadan ya da ilaç tedavisine ek olarak mutlaka psikoterapi çalışmaları yapılmalıdır. Doğru seçilmiş vakalarda ilaç tedavisi gereklidir ancak tek başına uygulanmamalıdır.

Psikoterapi, destekleyici, davranışsal ya da farkındalık arttırmaya yönelik yapılır. Kişiyi zora sokan hayır demesini engelleyen kişilik yapısı değiştirilir, yük yaratan yükleme ve yanlış inançlar değiştirilir, mindfulness, meditasyon, nefes teknikleri eklenebilir.

Doğru psikoterapi ve yaşam değişiklikleri ile panik atak tamamen düzetilebilen bir sorundur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)