İletişim Engelleri

Yazar Damla Devecioğlu • 11 Aralık 2023 • Yorumlar:

İletişim, kendimizi ifade etmek, problem çözmek ilişki kurmak için kullandığımız yol. İletişim kurarken yaptığımız yanlışlar anlaşmamızı zorlaştırıyor olabilir. İyi niyetle yapılan ancak iletişimi kesintiye uğratan ve iş yerinde, aile içinde, çocuklarımızla iletişim kurarken en sık yapılan 5 hatayı konuşalım.

  1. Tavsiye vermek

Açıkça istenmedikçe tavsiye vermek iletişimi tıkama yollarından biridir. Bazen biri yaşadığı bir sorun hakkında konuşurken o sorunu hemen çözmeye çalışabiliyoruz. Sorunu ve kişinin yaşadığı zorlukları tam dinlemeden aklımıza gelen çözümleri sıralamaya başlayabiliyoruz. Bu bazen de biz bir konudan bahsederken bize yapılan bir durum olabilir. Burada konuşan kişinin sözünün kesilmesi, konunun tam anlaşılmadan çözümler sunuluyor olması anlaşılmamış hissettirebilir. İletişimin kesintiye uğramasına sebep olabilir.

Keşke şöyle yapsaydın.

Ben olsaydım ona şöyle söylerdim.

  1. Üste çıkmak

Bazen kendimizi dertlerimizi yarıştırırken buluruz. Koşarken düşen bir çocuğu kendi kötü düşme anılarını anlatarak daha iyi hissettirmeye çalışmalarını düşünelim. Düşmenin acısı daha büyük acıları duyarak geçmediği gibi, bizlere de zorlandığımız durumlarda daha büyük dertler duymak iyi gelmeyebilir. Ortak deneyimleri dinlemek sorunun daha küçük, baş edilebilir görünmesini sağlayabilir. Ancak diğerinin sorununu küçümsemek iletişimi kesintiye uğratan bir alışkanlık olabilir.

O da bir şey mi biz neler gördük.

Ben senden çok daha fazla zorlandım senin kadar dert etmedim.

  1. Üstünü örtmek

Bazen de anlatmaya çalıştığımız şey geçiştirilir. Yine derdini anlatan kişinin daha iyi hissetmesi için yapılan ama sorunun ve anlatan kişinin deneyimini küçümser gibi duyulan bir diğer iletişim hatası olan üstünü örtmektir.

Boş ver, kafana takma, kısmet böyleymiş, kendini üzme, hayırlısı olsun...

  1. Cevap bulma çabası

Bazen biriyle konuşurken onun anlattıklarına nasıl bir cevap vereceğimizi düşünerek empatik dinleme yapmayı kaçırırız. Karşımızdakini dinlerken odağımız onu anlamakta değil, o sözünü tamamladığında vereceğimiz cevabı hazırlamak ise, iletişimimiz kesintiye uğramış demektir.

  1. Açıklama yapmak

Bazen biriyle konuşurken kendimizi açıklamalar yaparken buluruz. Eğer açıklama yapmanın iletişime özellikle katkı sağlayacağını düşünmüyorsanız, açıklama yapmak iletişimi kesintiye uğratacak bir hamle olabilir. Sorunun kaynağını, sebebini, çözümünü açıklama çabasına girmek iletişimi tıkayabiliyor.

O da öyle düşünmemiştir. Onun da kendine göre dertleri var.

Seni arayamadım çünkü çok meşguldüm.

Bu yaşlarda olur böyle şeyler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)