İlişkilerde Karşılıklı Etkileşim

Yazar İrem YılmazerPsikiyatrist • 6 Ekim 2017 • Yorumlar:


Bebeğin anne ile etkileşimi, annenin verdiği enerjiyle alakalıdır. Anne bebeği ile ne kadar ilgilenir, onu besler, öper, koklar ve onunla oynarsa bebek bu etkileşimi alır ve bebekte bir neşe oluşur. Ortaya çıkan o neşe, bebeğin kendi içinden gelmez annenin verdiği etkileşim, bebeği neşeli yapar.
İlişkiler de böyledir. ''Karşılıklı etkileşim'' ile alakalıdır. Annenin enerjisi bebeğe, bebeğin enerjisi de anneye geçer.
Evliliğin bilinçdışı sebebi ise, çocukluğu bitirmektir. Hepimiz eş olarak çocukluk yaşantımızda aldığımız yaraları iyileştirecek, çocukluğumuzda karşılanmayan bir ihtiyacı karşılamak isteriz.
Başka biri ile karşılıklı etkileşimde sekteye uğrayan bir durum olduğu zaman kaygı başlar ve bu durum beynimiz tarafından kaydedilir.
Kaygı oluştuğunda ise yaralarımız başlar. Bireylerin ihtiyaç duyduğu nokta yaraların sarılması, güven duyma, bağlantı kurma, güvenli bağlanma ve neşedir.

 

Monolog konuşmadan-Dialog Konuşmaya

Partneriniz size canavarmış gibi gelebilir ama unutmayın ki içinde yaralanmış bir çocuk var. Eğer ilişkinizi iyileştirmeye giderseniz olumlu olur. Var olan yara iyileşince, ilişki de iyileşyor. Bu sebeple gerçekten dinlemenin ne olduğunu öğrenmemiz gerekir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)