İlişkilerde Şansımız ve Güvenli Bağlanma

Yazar Perihan AydınPsikolog • 10 Ağustos 2022 • Yorumlar:

Bazı kişilerin ilişkilerine hayranlıkla imrendiğiniz oldu mu? Çok kolay ilişki kurabilir, çok uyumludur, değer görür, özgüvenlidir, güven problemi yaşamaz.. aslında dünyanın en güzel kadını değildir belki ama romantik ilişkilerinde hep değer görmüştür, çok sevilmiştir. Bunun yanında arkadaşlık ilişkileri de doyumludur, aranan, uyumlu, popüler bir insandır. Enteresan olsan iş ilişkileri de buna benzerdir.. iş arkadaşlarından destek görür, kendini çok iyi ifade eder, yöneticileriyle arası iyidir..

Dünyanın en ballı insanı mıdır? Aslında bu örnekte şans dediğimiz şey bu kadının bebekliğinde annesiyle olan ilişkisinin “güvenli bağlanma” modelinde kurulmasıdır.

Bebekken annesiyle kurduğu ilişkide, her ihtiyaç duyduğu zaman annesi oradadır. Acıktığında doyurmuş, ağladığında teskin etmiş, sorularına cevap vermiş, sabır ve ilgi göstermiştir. Anne  çocuğun gözünün önünden gitse de her zaman geri gelmiş.. çocuk her sorun yaşadığında anneden destek görmüştür. Aynı zamanda tek başına bir şeyler yapması konusunda da cesaretlendirilmiştir. Bu duygusal şartlarda büyüyen çocuk, yalnız olmadığını, eğer yardıma ihtiyacı olursa bunu görebileceğini bilerek büyümüştür. Bunun yanında kendine güvenmeyi, bireyselliğini keşfetmiştir. İlişki içinde olduğunda da değer, sevgi ve ilgi görmeyi tecrübe etmiştir. Kendisi de bunun karşılığı olarak uyum gösterme, sevme, değer vermeyi ve ilgi göstermeyi öğrenmiştir.  Bu duygusal becerilerle yetişkin olduğunda da bu becerileri hem arkadaşlık hem romantik hem iş ilişkilerine olumlu anlamda yansımaktadır. Kendi değerini bilen bu kadın değer görmeye de açıktır. Sevilmeye açıktır. Olumlu duyguları kolaylıkla kabul eder . Ve kendisi de değer vermeyi, ilgi göstermeyi ve sevmeyi bildiğinden hangi ilişki olursa olsun o ilişkiyi beslemiş olur.  

 

Çocuklukta güvenli bağlanma modeli geliştirebilmiş kişiler, yetişkin olduklarında da güçlü ve güvene dayalı insan ilişkileri kurabilirler, özgüvenleri, öz yeterlilikleri, kendi değer algıları yüksektir.  Bu sebepledir ki, yetişkin hayatlarındaki hemen her türlü ilişkide çok şanslıdırlar. Çok kıymetli arkadaşlık ilişkileri, çok doyumlu romantik ilişkiler, çok kaliteli iş ilişkileri kurabileceklerdir. Bu şansa sahip olmayan bireyler ise  kayıtsız bağlanma, korkulu ve saplantılı bağlanma başlıkları altında farklı yazılarda işleyeceğiz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Perihan Aydın Psikoloji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)