İlişkinizdeki Büyülü Anların Önemi

Yazar Zeynep PınarPsikiyatrist • 11 Ocak 2018 • Yorumlar:

İlişkinizdeki Büyülü Anların Önemi

Çiftlerin kalıcı ilişkilere nasıl baktığı, neler beklediği, ne umduğu ve ne bulduğu çok tartışılan geniş bir konudur. Kuşkusuz bir ilişki, eşler için ne hapis hayatı, ne de Rio Karnavalıdır. Bu bir gerçek. Ancak tartışılmaz bir gerçek daha var ki her ilişkinin can damarı, yaşanan Büyülü Anlardır. Peki “büyülü an” ne demektir, nasıl ifade edilir, nasıl tanımlanır. En iyisi bunu birkaç örnekle anlatmaya çalışalım:

  • Birbirinizin gözlerine baktığınızda kalbinizden yayılan o duygusal sıcaklağı hissetmeniz.
  • Mutfakta yanından geçerken eşinizin bedeni size temas ettiğinde yüzünüze yayılan gülümsemeniz.
  • Koltukta yan yana otururken ağzınızdan sözcüklerin rahatça, sansürsüz ve doğal bir akışla çıkması, vücut dilinizden çekinmeden veya açık vermekten korkmadan, kaygı duymadan, kendinizi ölçüp biçmeden eşinizle samimi sohbetler yapabilmeniz.
  • Eşiniz sizin bahsettiğiniz bir konuyla ilgilendiğinde duyduğunuz heyecan ve mutluluk hissi.
  • Baş başa kaldığınızda sessiz, sakin, rahat, keyifli, huzurlu bir şekilde vakit geçirebilmeniz.
  • ORTAK geleceğinize ait planları paylaşırken yaşadığınız elektriklenme ve heyecan, eşinizin sizin her zaman en büyük destekçiniz olduğunu bilmeniz, ona tam anlamıyla güvenmeniz.
  • Sorunlarınızı, kaygılarınızı, korkularınızı açıkça ve cesaretle paylaşırken bir ekip ruhu içerisinde birlikte büyük bir güce sahip olduğunuza inanmanız.
  • Cinsel tutku bağlamında onun dokunuşlarındaki gücü ve aranızdaki duygusal bağlılığın gücünü hissetmeniz – tutkulu dokunuşların ardından coşkulu bir seksin ve karşılıklı hazzın geleceğini bilmeniz.

Kısacası, Büyülü Anlar eşinizle olan ruhsal, bedensel, duygusal bağlanmanın doğal sonucu olup zamanı geldiğinde kendiliğinden tezahür eden yaşantılardır.

Büyülü Anların Özellikleri

Büyülü Anlar isteğe bağlı değildir. “Haydi bir büyülü an yaşayalım” deyip kendinize veya eşinize yaşatabileceğiniz planlı programlı edimler değildir. Eşlerin iradesinden bağımsız olarak kendiliğinden, birden bire ortaya çıkarlar. O nedenle Romans denilen yaşantıdan farklıdırlar. Romans duygusal yatırım yapılan bir ilişkinin başlangıcında var olan bir durumdur, büyük ölçüde yanılsamalara dayanır.

Romantik çiftler karşısındakinin duymak, deneyimlemek istediğine inandığı şeyleri söyler, yapar veya planlar. Yani eşler bir bakımı göz boyar, karşılıklı bir ilüzyon içerisinde yaşarlar. Romans aynı zamanda güçlü cinsel cazibeyle beslenir. Romans özünde, iki kişiyi yaklaştırarak nihai birleşme eylemiyle sonuçlanan bir edimdir. Doğası gereği kısa sürelidir. Karşıdaki kişinin kusurlu yönleri, defoları, farkları ortaya çıktığında ilişkideki bu ilüzyon giderek silikleşir ve bazen tümüyle kaybolur. Ortak yaşamın gerekleri, yüzleşilen sorunlar, kaçınılmaz çatışma ve tezatlar romansın parıltısını aşındırırlar.

Büyülü Anlar ise romansın ötesine geçer. Onlar yaşamın bütün alanlarında işlevsel olan bir ilişkide, eşinizin bütün zaaflarının ve acayipliklerinin farkında iken, hattâ bunları şakaya vurmuşken dahi yaşayabilecek anlardır, yani tam anlamıyla sahicidirler. Büyülü anlar olgun ilişkilerin ürünüdür, olgunlaşmış anlardır. İlişkinin özgül gerçekleri üzerine kuruludur. Birbirinize ve en önemlisi kendinize karşı sevecen bir tutum takınmanız onların gerekli ve yeterli koşuludur. İkinin toplamından oluşan Bir’in yüzleştiği zorluklar, göğüs gerdiği güçlükler ve karşılaştığı engellere rağmen ilişkinin dayanma gücünü test ederken güçlü ve zayıf yönlerinizi değerlendirmek, zorlukları aşmak, için duygusal enerji ve zaman harcarsınız. Bu süreçte kaydettiğiniz kazanımlar ilişkinin duygusal hesabına yatar. İşte büyülü anlar o hesabın getirisi olan pozitif duygusal faiz gibidir.

Büyülü Anlar her gün her dakika yaşanamaz. Oldukça seyrek gelirler. Günlük hayatta çoğunlukla işimize odaklanırız, enerji ve zamanımızın büyük bölümünü öğrenmeye, yaratmaya, problem çözmeye, derlenip toparlanmaya ve başkalarıyla etkileşimlere harcarız. Eşimizden romantik jestler bekleyebiliriz, talep edebiliriz. Oysa Büyülü Anlar ne talep edilebilir ne de beklenebilir. Onlar tümüyle bilinçdışı gelişen anlardır. Sizi şaşırtırlar, hoş bir sürpriz gibi karşınıza çıkarlar. Keyifli bir ilişkinin krema köpüğü gibidirler, yaşanabilecek en üst duygusal tatmini temsil eden anlardır, görünüşte çok sıradan ve basit olsalar bile. Onlar ilişkinin olgunlaşmasıyla ivme ve yoğunluk kazanır. Eşinize benlik sırlarınızı korkusuzca teslim edebildiğiniz zaman, değerli bir kumaşın dokundukça belirginleşen desenleri gibi, zaman içerisinde sıklaşır ve güçlenirler. BüyülüAnlar ortak deneyimler/yaşantılar üzerine inşa edilen sağlam bir ilişki örüntüsünün karakteristiğidir. Yaşandıkça derinleşen, derinleştikçe daha üst düzey keyif ve anlam ifade eden sevgi ve mutluluğun göz kırptığı anlardır onlar. Size anlatmaya çalıştığım bu modeli deneyimleyin derim. Şimdi arkanıza yaslanın, ilişkinizde en son yaşadığınız Büyülü An’ı düşünün. Neydi o hatırlayabildiniz mi?

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)