İlk Gece Korkusu Yaşıyorum, Ne Yapmalıyım?

Yazar Zeynep Burcu Çetinkaya • 23 Ekim 2023 • Yorumlar:

Haklısın ilk gece kaygını çok iyi anlıyorum!

İlk gece aktörlerinden biri olduğun için, sadece bilgi almak istediğin için, merak ettiğin için, sana bu konuyla ilgili aktarılan yanlış ve abartılı bilgilere kafa tutmak istediğin için okuyorsan eğer bu yazıyı, öncelikle hoş geldin iyi ki araştırıyor, bilinçleniyorsun.

Cinsel Terapi seanslarında sıklıkla karşılaşılan durumlardan biri, cinsel bilgi ve eğitim eksikliğidir. Cinsellik alanı çok hassas ve naif bir etkileşimdir. Oldukça önemli bir yeri vardır. Ancak mahremiyet yönüyle de çok çekimser kalınan bir alandır. Gizli kapılar ardına sır şeklinde anlam yüklediğimiz cinsellik; sorun yaşandığında yine gizli saklı halledilmeye çalışılıyor. Cinsellikte sorun yaşayan bireyin eksik ve kusurlu olduğuna dair yaygın bir kanı var. Lütfen orada dur. O algıya kapılma!

Şöyle bir şey düşün. Cinsellikle ilgili ilk bilgi edindiğin kaynağı; gazete, dergi, cd, arkadaş çevresi, internet sitesi, uygun olmayan içerikler….. bu liste uzar gider. Peki bu kaynakların doğruluğu ne durumda sence? Senin yetişkin cinsel hayatının büyük kısmını etkileyecek bu denli önemli bir konu, bu bilgi zırvalıkları ile senin cinsel yaşam kaliteni düşürüyor. Şu soruyu kendine yöneltmeni istiyorum; ben buna neden izin veriyorum? Daha doyumlu, daha tutkulu, daha şehvet dolu, anın tadına vararak bir ilişki yaşayabilecekken neden bu doğruluğu bile olmayan uydurma bilgilerle zihnimi dolduruyorum?

Bizde cinsel eğitimi şöyle anlatayım size; belki anımsayanlarınız olur: Erkeklere ve kızlara ayrı ayrı sınıflarda bilgilendirmelerin yapıldığı, kızlara pedlerin dağıtıldığı erkeklerin kızlara hoş olmayan şakaları yaptığı, kızların ise aldıkları pedi nereye koyacaklarını bilemediği kendilerini kötü hissettikleri bir cinsel bilgilendirme var sadece.

Haklısın ilk gece kaygını çok iyi anlıyorum. Neden bunu başta dedim şimdi daha iyi anlıyorsundur umarım.

Ben sana şu anda bu korkunla ilgili ne yapman gerektiğini izah edeceğim.

  • Kendini tanı: Sen kendi bedenine yakın olduğun sürece partnerinle sağlıklı bir ilişki yaşayabilirsin. Ben bedenimi ne kadar tanıyorum. Kendi organıma bakabiliyor muyum? Haz noktalarımı biliyor muyum? Sen kendi bedeninin navigasyonusun unutma! Kendi bedenini tanımadığında partnerine bedenini kobay gibi veriyorsun. Kendine dokunmaktan çekinme.

  • Cinsel Mitlerini tespit et: Bu mitler nesillerarası patolojik aktarımlardır. Bunlar istihbarat örgütü gibi zihnimizde örgütlenmişlerdir. Cinsel hayatımızı belli bir kalıba sokarlar. Cinsel hayat kalitemizi düşürürler. Bunun için bir uzman desteğine ihtiyacın olabilir. Daha objektif değerlendirebilmen açısından. 

  • Kaynak desteği: Güvenilir kitaplardan bilgi alabilirsin. Kendi bedenini keşfetmeye yönelik, partnerinin bedenini keşfetmeye yönelik bu alanda kitaplar çokça işine yarayacaktır. 

  • Uzman desteği: Neyi nasıl yapacağını bilmiyorsan, sağlıklı ve bilinçli olanı sağlıklı kanaldan edinmek istiyorsan, öğrenme yolumda yalnız olmak istemiyorum diyorsan uzman desteği tam sana göre. Bu alanda alacağın Evlilik Öncesi Cinsel Danışmanlık ve Rehberlik seansıyla kendine en büyük yatırımı yaparsın. Bu seansla edineceğin detaylı bilgiler, senin kaygı ve korkularına son verecektir. Güvenilir uzman desteğine dikkat edelim. Bireysel ya da çift olarak katılım sağlayabilirsin.

  • Çevrenin sesini kapat: Danıştığın kişinin yaşadığı cinsel deneyimler senin doğrun olamaz; bu senin de aynı şeyi yaşayacağın anlamına gelmez. Kulaktan dolma bilgiler maddesinin üzerine kocaman bir çizgi çekmenin vakti geldi. Bilimsel doğruluğu ispatlanmış bilgilere kulak verme zamanı. Aldığın cevaplar seni daha da korkutabilir, kaygılandırabilir, soğutabilir…  Her bireyin deneyimi biricik ve özeldir. Bir başkasınınki ile kıyaslanamaz. Kendine haksızlık etme. 

  • Gerdek gecesi zırvalığı: İlk gece aktörlerinin kıymetli bir deneyimi olan ilk cinsel birleşmelerinin sadece bu geceye sığdırılmasına bu kültür, gerdek gecesi diyor. Kendini hazır hissetmiyorsan yapmış olmak için yapma derim. İlk cinsel birleşmeye dair neler hissediyorsan; kaygı, korku, beklentiler… bunları partnerinle paylaşmalısın. Hemen yapılıp bitirilmesi gereken, aradan çıksın uzamasın, sanki bir görev edasıyla yapılan ilişki değil izah ettiğimiz sağlıklı cinsellik. Anı yaşayarak, şehveti, tutkuyu barındıran doyumlu bir cinsellik bizim izah ettiğimiz. Cinselliğinizin hamurunda bunlar olduğunda bir ömür sürüyor da ondan bizim çabamız.

  • Cinsel İletişim: Kaygı, korku, beklenti ve ihtiyaçlarını partnerinle cinsel iletişim kurarak ileteceksin. Bu iletişim evlilik sonrası değil çok daha önce başlamalıdır. Evlilik sonrasına dair kaygıları giderilmeli her iki tarafın. Sen iletişim kurdukça duygusal yakınlık da kurulacak. Cinselliğin esas temeli, duygusal yakınlık kurabilmekten geçer. 

    Son olarak cinsellik yaşamak, haz almak haz vermek senin en doğal hakkın. Utanılacak, çekimser kalacak, ayıplanacak bir tarafı yok bu işin. Evlilikte cinselliği bir metafor ile anlatacak olursak; kubbeyi ayakta tutan kilit taşı misali o önemde yani bu da burada dursun. 

Sevgiyle..

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)