İltihaplı Kulak Hastalığı (Akut ve Kronik Otitler)

Bakteri ve virüs gibi mikroorganizmalar tarafından orta kulak boşluğunda meydana getirilen enfeksiyonlardır.

Daha çok çocuk yaş grubunda gördüğümüz hastalıklardır. Çocuklar üst solunum yolu hastalıklarına sık yakalanırlar. Üst solunum yolu hastalıkları sonrası da burun ve boğaz yoluyla mikroplar kolaylıkla orta kulağa geçerler. Her soğuk algınlığı ve bademcik iltihabı sonrasında çocuklarda orta kulak iltihabı gelişebilir.

Sık tekrarlayan orta kulak iltihapları işitme kaybına yol açar. Bu işitme kaybı Orta kulakta sıvı birikmesine bağlıdır. Orta kulakta sıvı birikmesi ayrı bir hastalıktır.

Orta kulak iltihaplarını önlemek için, öncelikle üst solunum yolu iltihaplanmalarının oluşmasını önlemek lazım. Burun tıkanıklıklarının önüne geçilmelidir. Çünkü burnu tıkalı olan çocukların genzi de tıkanır ve orta kulak burun yoluyla havalanamaz, orta kulak içinde mikropların üremesi için çok güzel bir zemin olur.

Tüm bu iltihapları önlemek için özellikle çocuklarda ancak yetişkinlerde de aynı durum geçerlidir, sağlıklı beslenmek gerekir. Karbonhidrat ve şekerden az beslenmek, hamur işi ekmekten uzak durmak ve bisküvü, çikolata, hamburger gibi hazır ambalajlı market ürünlerinden uzak durmak gerekir. Proteinden zengin, taze tereyağlı ve zeytinyağlı ev ürünü gıdalardan yemek gerekir. Beslenme piramidimizde karbonhidrat oranı % 10-15 olmalı. Bunu hep söyleyeceğim çünkü aşırı şekerli tatlı beslenme, vücut savunma sistemini çökertmektedir. Şekerli ürünler barsak yararlı bakterilerinin azalmasına zararlı bakterilerin artmasına sebep olurlar.

Ayrıca immün sistemimizin güçlenmesi yani vücut direncinin artması için; bıl miktarda ev yoğurdu, ev yapımı elma sirkeli taze sebze salataları, tarhana çorbası, pırasa yemeği ve ev yapımı turşular yemeli ve bunları özellikle de çocuklarımıza yedirmeliyiz. Bu saydıklarım prebiyotik ve probiyotik kaynağı olan besinlerdir.

Vücuttaki orta kulak iltihabı, bademcik, geniz eti ve üst solunum yolu iltihaplanmalarını önlemenin en önemli yolu budur. Yoksa bademcikleri geniz etlerini almak mikropları durdurmaz, onları daha çok kuvvetlendirir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)