IMPLANT AMELİYATLARINDA KEMİK YETERSİZLİKLERİNDE KISA İMPLANTLAR GÜVENİLİR MİDİR?

Dünya İmplant Operasyonlarında bilimsel olarak tüm bu konuda ne diyor, en son araştirmalar neleri öneriyor, bunlara bir bakmak istedim..

Kemik yetersizliklerinde kısa implantlar mı yoksa ileri cerrahiler ile kemik greftleme yaparak kemik yüksekliğini artırarak daha uzun implantlar kullanmak mı ?

Çene cerrahlarını en çok ikileme düşüren noktalardan bir tanesi de sınırlı kemik yüksekliğine sahip olan hastalarda tedavi seçenekleridir.

Eger hastamıza implant uygulanması gerekliyse ve hastamızın yeterli yükseklikte kemik yapısı yoksa iki tane seçeneğimiz vardir. İleri cerrahi uygulamalar yaparak kemik yüksekliğini ideal implant yerleştirebilecek hale getirmek ya da kısa implantar kullanmak.

Kısıtlı kemik yüksekliğine sahip bir implant adayı varsa çok dikkatli karar vermek, çok iyi analizlerde bulunup doğru hastaya doğru tedavi seçeneğini uygulamak gerekir. 

BU KONU HAKKINDA YAYINLANMIŞ SON KONSENSUS RAPORU ÖZETİ

İmplant destekli protezler dişler için başarılı bir osseointegrsyonu sağlayacak ideal kemik varlığına ihtiyaç vardır. İmplant uygulanacak kemiğin başarılı bir primer stabiliteyi (baslangic tutunma) sağlayacak özellikte ve implanti tamamen sarabilecek kadar yeterli hacimde olmasi gereklidir.

İdeal bir implant boyu 10 mm ve üzerindedir. Hatta elverisli kemik varliginda 12 -13 mm boyunda implantlar kullanmak  çok daha uygundur. Yapilan pek çok araştirma ideal veya uzun implant boyunun uzun donem agizda kalmada cok daha basarili oldugunu gostermistir.

Ancak maalesef her hastada bu implant boylarini uygulayacak ideal kemik yuksekligi bulunmaz. Bu durumda hastamizin mevcut kemik yüksekligi, bu kemigin kalitesi ve hacmi, bunun yaninda hastamizin ihtiyaci, yaşı  sistemik durumu, sigara aliskanligi, eksik dislerin bölgesi ve hatta hastamizin sosyal durumunun tamami yapacagimiz tedavi protokolunu belirlemede çok yardimci olur.

ÇOK CİDDİ KEMİK YETERSİZLİĞİ OLAN VAKALARDA TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Çok ciddi kemik eksikligi olan hastalarda yeniden kemik rejenerasyonu dışında baska bir secenek yoktur. Yeniden kemik oluşturmak sinüs yükseltme gibi bir bölgede ise partikül kemik greftleri ile çok çok güzel sonuç alınır.

Hastadan kemik almaya ikinci bir cerrahi saha oluşturmaya hiç gerek yoktur. Hatta rezorbe olmayan membranlar kullanarak GBR yöntemi ile partükül kemik grefleri ile bile çok güzel kemik oluşturmak mümkündür.

Ancak üst çene ön bölge ve alt çene arka ve  ön bölgede ciddi bir kemik yükseltme gerekli ise bu durumda, altın standart otojen kemik dediğimiz hastamızın kendi kemiğini kullanmaktır.     

Ağız içerisinde ramus blok greftleri daha öngörülebilir başarı sağlar.

Çok daha kapsamlı daha geniş kemik gereksinimi olan vakalarda ise en güzel sonuçları kalça kemiği denilen iliac kemikten greft alarak yapmak mümkün.

Bu bölge vücudun kemik bankası gibidir ve gerketiğinde tam bir  üst çeneyi yeniden onarabilecek kadar kemik alma imkanı vardır. Bu ameliyatlar çok çok tecrübeli ellerde işine çok hakim bir ekip tarafından yapılmalıdır. Genel anestezi altında yapılır ve bir kaç gün hastane yatışı gerektiren ameliyatlardır.

Ancak bir grup hasta varki gri saha dedigimiz 6- 9 mm civarinda kemik yapisi olan hastalardir. Bu hastalarda ideal implant boyuna ulasabilmek icin vertikal yukseltme ameliyati mi yoksa 6- 8 mm lik kisa implantlar mi secilmelidir...

Yayinlanan 2015 konsensu raporu gostermistir ki kisa implantlar ile uzun implantlar ile birlikte kemik grefti uygulamlari benzer basarili oranlarina sahiptir. Fakat kemik grefti uygulamlari daha uzun tedavi suresi, daha uzun iyilesme donemi, daha fazla komplikasyon ve ilave maaliyetleri beraberinde getirmektedir.

Kısıtlı kemik varlığında 6-8 mm lik kisa implantlarin kullanimi daha mantıklı görünmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Gülçiçek Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)