İMPLANT DESTEKLİ VE DESTEKSİZ PROTEZ UYGULAMALARI


Protez uygulamaları çok çeşitlidir. Dolgu yapıla yapıla renk değiştirmiş dişler, fazla madde kaybı olduğu için dolgu yapılamayan dişler ve estetik amaçla büyütülmek istenen veya beyazlatma ile rengi değişmeyen dişler kron yani kaplama ile tedavi edilebilirler. Diş çekiminden sonra kalan bölgeye implant veya köprü protezleri yapılabilir. Kron ve köprüler zirkonyum veya metal destekli porselen ile yapılabilir. Özellikle gülüş hattındaki dişlerin restorasyonunda zirkonyum tercih edilirse daha iyi olur. Zirkonyum uygulamasında alttaki destek beyaz renkli yani zirkonyum olduğu için alttan metal yansıması ve dişetinde metal renk görüntüsü olmaz. Metal destekli porselen restorasyonlar dişetinde metal renkli bir yansımaya sebep olacağı için daha çok görünmeyen posterior bölgelerde kullanılırsa daha iyi olur. 
Çekim bölgelerindeki boşluklar köprü ile restore edilebileceği gibi implant ile de restore edilebilir. Elbette ki implant çok daha iyi bir tedavi yöntemidir. İmplantla ilgili söylentiler her zaman olduğu gibi insanları olumsuz etkilerken hastaların bu konudaki kafa karışıklıklarını gidermek yine biz hekimlere kalmaktadır. Kemiği müsait olan ve sağlık durumu elveren herkesin implant ile tedavi edilmesi çok daha iyi sonuçlar verir. Ancak tabiî ki hastanın da bunu istemesi gerekmektedir.
Protez uygulamaları kapsamına hareketli protezler de girmektedir. İmplant uygulamalarının yaygınlaşmasıyla kullanımı azalmakta olan total ve parsiyel protezler, implant yaptırmaya müsait olmayan hastalar tarafından yine tercih edilmektedir. Aslında hareketli protezlerin yine implant destekli olması protezin tutuculuğu açısından çok daha iyi olacaktır. Birçok kişinin özellikle alt protezlerinin aşırı hareketli olduğu, konuşurken ağzından çıktığı gibi şikayetleri olmaktadır. Bu, tip hastalarda kemik müsaitse implant yapılması (ideali üst çenede 6, alt çenede 4 olmakla birlikte, üste 4 alta 2 tane implant da yapılabilmektedir) hastayı protez kullanımı açısından rahatlatacaktır. 
Total dişsizlik olgularında kemik müsaitse üst çeneye 8, alta da 6 tane implant yapılmasıyla hasta sabit restorasyon ile tedavi edilebilir. Yeterli kemik yoksa implant destekli veya desteksiz hareketli protez yapılabilir.
Tüm protez uygulamalarından sonra mutlaka dişlerin, ağzın ve protezin bakımı düzenli olarak yapılmaya devam edilmelidir. Özellikle implant sonrasında arayüz fırçası ile implant çevresinin temiz tutulması periimplantitis oluşmasını önlemede hayati önem taşır. Köprü uygulamalarında da gövde altlarının super floss diş ipleri ile temizlenmesi gerekmektedir. Normal diş fırçalama ve gerekli olgularda gargara kullanımı da ağız bakımının gerektirdikleri arasındadır. Ağız duşu da ek bir temizlik aracıdır ancak arayüz fırçalarının yerini tutmaz. İmplant sonrası 6 ayda bir radyografik kontrollerle periimplantitis varlığı sorgulanmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Itır Şebnem Arpınar Bilici Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)