İmplant Mı, Gerçek Dişiniz Mi?

Yazar Bertan KesimDiş Hekimi • 26 Haziran 2019 • Yorumlar:

Geçtiğimiz 20-30 yıl boyunca diş hekimleri basit dolgu tedavisi ile tedavi edilmeyeceğini düşündükleri dişleri çekmeyi tercih etmekteydi.İnsana bahşedilen doğal dişi, yapısı, katmanları ve çevre dokuları ile çiğneme fonksiyonu en mükemmel şekilde gerçekleştirmek üzere çene kemikleri içerisinde yer almaktadır. Büyüme, gelişmemizi ve sonrasında sağlıklı bir şekilde beslenerek hayatta kalmamızı sağlayan en önemli organlarımızdan birisi dişlerimizdir. Güzelliğimizin ve sahip olduğumuz fiziksel güç ve enerjinin korunmasında dişlerimizin çok önemli işlevi bulunmaktadır.

Dişler çok katmanlı yapıları sayesinde insan gözünün göremeyeceği düzeyde esnerler; sahip oldukları özel anatomik özellikler ve dişi çevreleyen periodontal ligament sayesinde çene kemiği boyunca iletilen çiğneme kuvvetlerini dağıtırlar ayrıca dişi çevreleyen destek dokuya dağılmış minik algaçlar dişinizin üzerindeki veya çevresindeki en küçük incir çekirdeğini bile algılayacak özelliktedir. Bütün bu özellikler sayesinde sağlıklı bir gülüş ve etkili bir çiğneme fonksiyonu için doğal dişlerin korunması ve ağızda tutulması kadar hastaya faydalı bir tedavi şekli ve yöntemi bulunmamaktadır. Diş implantları genellikle titanyum malzemeden üretilmiş silindirik şekilli bir yapay malzemedir, çene kemiği içerisinde oluşturulan bir yuva içerisine yerleştirilip belli bir süre beklenerek çene kemiği ile kaynaşması beklenir, doğal dişteki üst düzeydeki his mekanizması ve çiğneme kuvvetlerini emici ve azaltıcı özellikler diş implantlarında bulunmamaktadır. Diş implantlarında diş çürüğü gelişmese de doğal dişlerin çevresinde oluşan diş eti çekilmesi (periodontitis) problemleri diş implantlarında da (periimplantitis) karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla doğal dişlere gösterilmesi gereken bakım ve ağız hijyeninin sağlanması noktasındaki hassasiyet implant dişlere de fazlasıyla gösterilmelidir.

Dişlerin mine ve dentin tabakalarını aşan ve pulpaya (dişin en iç kısmı) ulaşan derin diş çürüklerinde kök kanal tedavisi uygulanır ve doğal diş, dişe en uygun onarıcı ve estetik malzemeyle onarılır. Son olarak bazen dişlerin uzun süre ağızda tutulması ve korunması amacıyla dişlere porselen, zirkonyum vb. malzemelerden kaplama yapılarak dişler uzun yıllar ağızda tutulabilir. Bu konuda hekimin tavsiyesine ve açıklayıcı bilgisine güvenilmelidir. Diş etinin üzerinde 1-2 mm sağlıklı diş dokusu mevcut olan hemen hemen tüm dişlere kanal tedavisi (Endodonti) yapılabilir. Eğer geride kalan diş dokusu dişin onarılmasına ve kanal tedavisi görmesine elverişli değilse o zaman son seçenek olarak dişin çekimi önerilir. Kanal tedavisi uygulanamayacak kadar harap olmuş dişlerde, diş çekilmek zorunda kalındığında implant tedavisi hastaların çiğneme işlevlerini devam ettirmek için akla gelen bir seçenektir, bu tercih edilmezse sabit köprü protezleri ve hareketli protezler hastalara önerilir. 

Zor anatomiye sahip ve özellikle arka grup dişlerde Kanal Tedavisi Uzmanı-Endodonti Uzmanı’na başvurmak hastaların lehine olacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Bertan Kesim Endodonti, Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Bertan Kesim

Endodonti, Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al