İmplant Nedir?

Yazar Bülent SağlamDiş Hekimi • 20 Temmuz 2017 • Yorumlar:

İmplant Nedir?

İmplant eksik olan dişlerin tamamlanması amacı ile çene kemiğine yerleştirilen bir çeşit vidaya verilen isimdir. İmplantın yapıldığı materyal titanyumdur. Doku ile uyumu ve kemiğe bağlanması çok iyidir. Alerjik tepkilere yol açma yüzdesi oldukça düşüktür. İmplant bir kere yerleştirildikten sonra vücudun bir parçası haline dönüşüp azami dayanıklılık gösterir.

Tek diş eksikliklerinde implantlar komşu dişlerin kesilmesine gerek duyulmadan boşlukların doldurulmasına imkan sağlarlar, tam dişsizliklerde de bu implantlardan destek alınarak daha tutucu ve kullanımı rahat protezler yapılması mümkün olur.

İMPLANT

İmplantın aşamaları nelerdir?

İyi bir implant için doğru planlama ve teşhis oldukça önemlidir. Doktor implant için hastasını klinik ve radyografik muayeneden geçirdikten sonra belirli uzunluk ve çaptaki implantların yerleştirilebilmesi için çene yapılarının uygun genişlik ve derinliğe sahip olup olmadığını inceler. Çene kemiğini uygun hale getirmek için bazen ileri cerrahi teknikler gerekebilir. İşlemler tamamlandıktan sonra implantın kemiğe yerleştirilmesi için lüzumlu olan cerrahi girişim yapılır.

Tüm implant uygulamaları başarılı mıdır?

İmplantların başarılı olabilmesi için bazı koşulların yerine gelmesi gerekir; genel sağlık durumunun iyi olması, ağız hijyeninin yüksek seviyede olması, dokuda yeterli iyileşme potansiyelinin bulunması, ve bunların dışında implantın yerleşimi için doğru planlama ve teşhis yapılması gerekir. Ayrıca, hekim tarafından uygun cerrahi ve uygun protez yapılmış olması da çok önemli bir konudur. Aşırı miktarda alkol alımı ve sigara kullanılması implant başarısını olumsuz etkileyen faktörlerdendir.

İmplant uygulaması sonrası ağız bakımı nasıl yapılır?

İmplant ameliyatı sonrası implant ile kemiğin kaynaşması için belirli bir süre beklenmelidir. İyileşme sürecinden sonra diş hekimi implanta protez parçasını bağlar, bu şekilde kemik içerisine yerleştirilen sabit bir yapıya bağlı ve gerçek dişi aynen taklit eden bir yapı elde edilmiş olur. Bu yapının üzerine sabit ve hareketli protez için gereken uygulamalar yapılıp protez aşaması böylece tamamlanır.

İmplant Hangi Malzemelerden Yapılır?

İmplant titanyum metalden yapılan vida, plak ve çivilere denir. Kayıp dişin yerine ilave edilir ve organizma için hiçbir şekilde yan etkisi yoktur. İmplant işlemine verilen isim iseimplantasyondur.

Tercih edilen implantlar vida veya silindir şeklindedir. İmplantın boyutu ortalama diş kökü boyutunda olup, 3.5-4 mm çapındadır. Eksik olan doğal dişlerin görevlerini implantlar görürler.

İmplant Neden Titanyum Metalden Yapılır?

Günümüzde İmplant maddesi olarak en çok kullanılan metal türü titanyumdur. Titanyum, doku uyumu iyi olan ve senelerdir çok sayıda tıp alanında güvenle tercih edilmekte olan bir metal türüdür. Silindir ve ya vida şekline getirilip özel bazı işlemlerden geçtikten sonra İmplant olarak kullanılmaya hazır bir hale getirilir.

İmplant Tedavi Süresi Ne Kadardır?

İmplant tedavi süresi diş ve kemik yapısına göre değişiklik göstermektedir. Operasyonun türüne göre de implant tedavi süresi değişiklik gösterecektir. Genel olarak ilk operasyonun ardından üçüncü ayda uygulama sona erer.

İmplant Tedavisi Nerede Yapılır?

Kişinin sağlığı açısından implant tedavisine başlamadan önce yeterli ve doğru bilgilerin alınması önemlidir. Doğru seçilmiş vakalarda ve usulüne göre yapıldığı zamanlarda implant tedavisi kişilerin hayat kalitesini yükselten ve net sonuçlar veren bir tedavi şeklidir.

İmplant tedavisini diş polikliniklerinde diş hekimlerine yaptırabilirsiniz. Tüm dünyada olduğu gibi implant ülkemizde de sık tercih edilen bir uygulamadır.

İmplant Tedavisinin Avantajları

  • Her şeyden önce daha güzel bir görüntü
  • Her şeyi yiyebilme, daha güzel bir çiğneme
  • Kişinin daha mutlu bir sosyal yaşamı olması, özgüven
  • Daha düzenli ve sağlıklı beslenme
  • Çene kemiğinin rezorbe olmadan (erimeden) korunması
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)