İmplant Nedir?

Diş kaybı yaşayan pek çok kişi “İmplant Nedir?” sorusunu sormaktadır. İmplant aslında farklı sebeplerden ötürü, kaybedilen dişlerin aynı görünümünü kazandırmak için kişilerin çene kemiğine yerleştirilen ve aynı zamanda kişinin vücuduna uygun olabilen yapay diş kökü olarak tanımlanmaktadır. İmplant tamamen kişinin vücuduna uygun olan malzemelerden üretilmelidir.

İmplant, damak protezler ya da köprüler ile karşılaştırıldığında daha çok tercih edilmektedir.İmplantın tanımıhakkında yapabileceğimiz en kısa tanım, eski dişimizin yerine, titanyum malzemelerinden oluşturulan bir kökün yerleştirilmesidir. Halk arasında implant denildiği zaman zaman farklı bir işlem olarak adlandırılmaktadır. Aslında implant sadece diş yapınıza uygun bir kökün, kaybettiğiniz dişinizin yerine yerleştirilme işlemidir.

  • İmplantın Kelime Anlamı

İmplantın kelime anlamı ise, doku yerine konulan demektir. İmplantın ana maddesi titanyumdur. Bunun dışında bazı özel durumlarda implantın ana maddesi zirkonyum olabilir.

Diş hekimlerinin implantı ilk olarak 20. yüzyılda yaptıkları bilinmektedir. Kişinin ağzındaki diş eksikliklerini tamamlamak için tercih edilen bu yöntem,diş kaybıyaşayan kişilerin oldukça fazla tercih ettiği bir yöntemdir. Diş ve çene arasında tutucu görevi gören, titanyum malzemesinden üretilen protezli yapıya implant adı verilmektedir.

  • İmplantın Görevi

İmplant aslında yapay bir diştir. Ancak yapay bir diş olmasına rağmen, vücutla uyumlu olduğu zaman aynı bir diş görevini eksiksiz bir şekilde yerine getirmektedir. İnsanlar artık günümüzde kaybettikleri dişlerinin yerini implant ile doldurmaktadır. Bu şekilde yaşam kalitesi de artmaktadır. İnsanların yaşamını sürdürmesi için oldukça önemli etkenlerden birisi olan dişin, hayatımızdaki önemi son derece büyüktür. Bu dişlerden bir tanesi bile eksik olduğunda, kişinin yaşam kalitesi belirli bir seviyenin altına inebilir. Ancak günümüz teknoloji ile, acısız bir şekilde uygulanan implant tedavisi ile artık kişiler kaybettikleri dişlerinin yerine yeni diş getirerek, yaşam kalitesini tekrar kazanabilirler.

Diş kayıplarında oldukça tercih edilen implant tedavisi acısız bir işlem olması sebebiyle oldukça kullanılmaktadır. Başarılı bir tedavi olan implant, uygulandıktan sonra kişinin yüzünde farklı bir görüntüye sebep olmamaktadır.

Diğer dişlere ve vücuda uygun olarak hazırlanan implant uygulandıktan sonra vücutta ya da diğer işler açısından bir sıkıntı oluşturmamaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Gülçiçek Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)