İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Tercih Edilmelidir? Nasıl Uygulanır?

İmplant, eksik dişlerin tedavi edilmesine yönelik olarak geliştirilmiş bir uygulamadır. Sabitliğinin de etkisiyle kullanımda büyük kolaylık sağlaması uygulamaya olan talebi arttırmıştır. Talep artışıyla beraber uygulama günden güne gelişmektedir.

 

İmplant, eksik diş ya da dişlerin yerine yapay bir diş kökünün vidalanması yöntemiyle uygulanmasıdır. Tek diş eksikliklerinde uygulandığı gibi komple ağız için de uygulanabilmektedir. Bunun için bir üst yaş sınırı bulunmamakla birlikte, 18 yaşını tamamlamış ve genel sağlık problemi yaşamayan her bireyde uygulanabilmektedir. Şart koşulan tek şey kemik oranını yeterliliğidir. Bunun için tedavi öncesi, uygulama yapılacak çene kemiğindeki kemik miktarı ve yoğunluğu ölçülmektedir. Çünkü bu tedavi ancak, implantın kemikle kaynaşması ile başarılı olabilmektedir.

 

Lokal anestezinin yeterli olduğu bu operasyon, hastanın kaygı durumuna bağlı olarak Anestesi doktoru gözetiminde ve hastane ortamında sedasyon ile de desteklenmektedir.

All on 4 ,All 6 , All on 8 gibi tedavilerin uygulandığı,ileri dercede kemik kayıplarının olduğu kemik nakil ameliyatlarında bazı durumlarda Hastane ortamında ve Anestesi doktoru gözetiminde implant ameliyatları yapılmaktadır.

 

Yapay kök olarak uygulanan malzeme çoğunlukla titanyumdan üretilmektedir. Bu madde insan dokusuyla herhangi bir uyumsuzluk sergilememesi sebebiyle tercih edilmektedir. Ancak ithal ve yüksek teknoloji gerektiren bir malzeme olması, fiyatı yükseltmektedir.

 

Kısa süren kaynaşma ve iyileşme döneminin ardından diş protezinin implant üzerine yerleştirilmesiyle tedavi sonlandırılmaktadır. Tedavi süreci neredeyse ağrısız olarak tanımlanmaktadır.

 

Kısa süre içinde hastanın hayatına kaldığı yerden devam edebilmesini sağladığından sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Hem estetik bir sorun yaşatmaması hem de doğal diş fonksiyonlarının neredeyse birebir kazanımı da bu tedavi yönteminin avantajları arasındadır. Böylelikle hasta kaybettiği özgüvene kavuşarak sosyal hayattaki konumlanmasını yönlendirebilecek gücü kendisinde bulabilmektedir.

 

Kullanılan malzeme ve teknikler sebebiyle, çokça uzun ömürlü bir kullanım sağlaması da implantı diğer yöntemlerden bir adım öne çıkarmaktadır. Bu kullanım süresi, hastanın günlük alışkanlıkları ve ağız/diş hijyen rutiniyle de doğrudan ilgili olduğundan yeterli özenin gösterilmesi gerekmektedir.

 

Tedavinin başarılı olması için uzman ve tecrübeli bir hekimle çalışmak büyük önem taşımaktadır. Operasyonun gerçekleştirileceği adresin teknolojik ekipman yeterliği ve hijyen standartlarının yüksek olması da başarının etkenleri arasında görülmektedir. İşbu sebeplerden, tedaviye karar verilmesinin ardından yapılacak adres seçimi hayati önem taşımaktadır. Doktorun tecrübesi kaç tane implant yaptığı ,klinik sterilizasyonu ve doktorun estetik ön görüsü çok önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Gülçiçek Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)