İmplant

İmplant nedir?

İmplant medikal anlamda vücuda yerleştirilen (kalp pili, Stent, dental implant,, vs) her şeye verilen genel bir isimdir. Diş hekimliğinde ise implant, her hangi bir neden ile kaybedilen diş ya da dişleri yerine koymak için çene kemiğine yerleştirilen doğal dişlerin köklerini taklit eden titanyum veya zirkonyum gibi yüksek biyouyumu materyallerden elde edilen yapay köklerdir.

İmplant destekli protezler günümüzde diş hekimliğinin vazgeçilmez bir uygulamasıdır. Toplum içerisinde bilinirliği her geçen gün yükselen dental implantlar, vida diş, çakmadiş, yapay kök, vidalı diş, implantat veya eksik diş tedavisi olarak da adlandırılmaktadır.

İmplant tedavisi hangi durumlarda yapılır?

Eskiden diş hekimliğinde eksik dişlerin yerine koyulması için yapılan protezler diş destekli ve doku destekli olmak üzere ikiye ayrılırken son yıllarda bu kavramlara implant destekli protezler de eklenmiştir. Günümüzde tek diş eksiklikleri komşu dişlerde herhangi bir işlem yapılmadan tek bir implant ile tedavi edilebiliyor veya birden fazla diş eksikliğinde implant destekli köprülerle bu diş eksiklikleri giderilebiliyor.

Tamamen dişsiz olan hastalarda ise 2 veya 4 implant ile implant destekli hareketli protezler ile hastaların yemek yeme ve konuşma konforları arttırılabilirken çok sayıda implanttan destek alınarak sabit porselen protezlerde yapılabilmektedir.

Kimler implant yaptırabilir?

Günümüzde Büyüme gelişimini tamamlamış, diş eksikliği olan ve implant operasyonuna engel teşkil edecek bir tıbbi durumu olmasan her yaşta hasta implant tedavisi yaptırabilir.

Her diş için bir implant gerekir mi?

Çoklu diş eksikliklerinde her eksik dişin yerine bir implant yapmak gerekli değildir. Diş eksikliğinin sayısına göre yapılacak implantların üzerine protezler köprü şeklinde yapılabilirler.

Tek çenede tüm dişleri eksik olan kişilerde dahi bazen 4 adet implant ile tek bir çenedeki dişlerin tamamı yerine konulabilir.

İmplant ameliyatı ne kadar sürer?

İmplant ameliyatı için yeterli kemik yüksekliği ve hacminin olması durumunda bir implant operasyonu 15 dakikada tamamlanabilirken yetersiz kemik hacmi ve yüksekliği olan durumlarda bu işlem birkaç saate kadar sürebilmektedir.

İmplant takıldıktan sonra diş ne zaman takılır?

Yerleştirilen implantın iyileşerek, üzerine protez yapılacak duruma gelmesi, genellikle üst çenede 3 ay, alt çenede 2 ay sürer. Bunun nedeni her iki çenenin kemik yapılarının farklı olmalarıdır. Ayrıca, kemik tozları, kemik greftleri yerleştirme gibi bazı ilave cerrahi müdahalelerin varlığında bu süre uzayabilir. İyileşme tamamlandığında ise protezin yapımı ve takılması, protezin çeşidine göre birkaç gün ila 1-2 hafta içerisinde tamamlanır.

İmplant ameliyatı sonrası nelere dikkat edilir?

İmplant operasyonlarından sonraki ilk hafta en önemli süreçtir. Verilecek ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. İlk birkaç saat yeme içme yapılmaz. Sonraki iki gün özellikle sıcaktan kaçınmak gerekir.  Olası şişliği minimum seviyede tutmak için buz kompresi yapılır. Bu süre zarfında çorba gibi sıcak yemekler, çay kahve gibi sıcak içecekler iyi gelmeyecektir. İlk gece, yüksek yastıkta, baş yüksekte kalacak şekilde yatılması da şişlik oluşmasını azaltacaktır. Dikişler 7-10 günden önce alınmayacağından, bu süre zarfında bölgeye zarar verecek sert gıdalardan kaçınılır ve sert fırçalama yapılmaz.

Hangi durumlarda implant yapılamaz?

İmplant yaptırmak isteyen bireyin genel sağlık durumunda operasyon geçirmesine engel teşkil edecek durumlar olabilir. Bu durum genellikle kontrol altına alınamamış kalp hastalığı, şeker hastalığı, aşırı yüksek tansyon hastalığı gibi durumlarda meydana gelir. Bu gibi durumlarda kişinin hastalığı ile ilgili doktoru ile iletişimde olunur ve bazı durumlarda kişinin implant yaptırmasına izin verilmeyebilir. Bu durumlar aslında implant ile ilgili değil, kişinin herhangi bir operasyon geçirmesine olan engellerdir.

Bunun dışında bazı durumlarda implant yapılmak istenen bölgedeki kemik miktarı o bölgeye implant yapılması için yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda bazı ilave cerrahi işlemlerle bölgedeki kemik miktarı arttırılarak implant yapılabilir ancak bu gibi durumlarda tedavi süresi uzatacaktır.

İmplant her yaşta mümkün müdür?

Büyüme ve gelişimini tamamlamamış bireyler haricinde her yaşta bireye implant uygulaması yapılabilir.

İmplant diş kimlere uygulanır?

Günümüzde Herhangi bir nedenle dişlerini kaybetmiş ve implant operasyonu için lokal yada sistemik bir engeli olmayan tüm bireylere implant uygulaması yapılarak kaybedilmiş fonksiyon ve estetik geri kazandırılabilir.

 

İmplantlar metal dedektöründe öter mi?

Sıkça merak edilen konulardan birisi dental implantların metal dedektöründe ötmesidir. Metal dedektörleri İmplantların üretildiği titanyum veya zirkonyuma karşı hasas değildirler bundan dolayı implantlar metal dedektöründe ötmezler ayrıca kişiler MR gibi metale duyarlı cihazlara rahatlıkla girebilirler.

 

İmplantı sonra da yaptırabilir miyim?

Her bir diş çiğneme sisteminin ayrı ayrı bir elemanıdır herhangi bir dişin kaybedilmesi ile; dişi çevreleyen kemik dokuda fonksiyonsuzluğa bağlı erime, komşu dişlerin boş alana doğru devrilmesi karşı çenedeki dişlerin boşluğa doğru uzamasının yanı sıra çiğneme sisteminin de bozulması ile özellikle çene eklemlerinde geri dönüşü olmayan problemler de başlamış olacaktır. İmplantların diş çekiminden çok sonrasında yapılması mümkün olsa da. Çekimi takiben en kısa sürede eksik dişlerin tamamlanması ideal olan tedavidir.

 

 

İmplant dikişsiz yapılabilir mi?

 

 

Uygun şartlarda ve gerekli donamın sağlanması halinde implant operasyonu diş etinde sadece implantın çapı kadar yapılan dairesel kesiler ile kemik dokusuna ulaşılabilir ve bu boşluktan yapılan implant operasyonları dikişsiz tamamlanılabilir.

 

İmplant yaptırınca yüzüm şişer mi?

Ödem yani şişlik aslında vücutta dokuların iyileşmesi için gereken damarsal genişlemenin bir sonucudur ve iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdır. Her türlü travma sonucunda oluşan bir doku yanıtıdır ve miktarı yapılan operasyonun büyüklüğü ve kişinin vücudunun bu sürece verdiği tepkiye göre değişmektedir. Ödem her ne kadar iyileşme sürecinin bir etkisi olsa da kişilerin gündelik hayatlarını olumsuz etkiliye bilmektedir bunun için soğuk kompres ve bazı ilaçlarla, şişlik, hiç olmayacak kadar veya minimum seviyede tutulabilir.

 

 

Sigara içenler implant yaptırabilir mi?

İmplant ile kemiğin kaynaşması sürecinde sigara kullanımının olumsuz bir etkisi henüz kanıtlanamamış olsa da iyileşmesi tamamlanmış ve üst yapısı yapılmış olan implantların sağ kalım süresinin en önemli faktörlerinden biri diş eti sağlıdır. Sigaranın diş eti sağlığı üzerindeki olumsuz kanıtlanmış olumsuz etkilerinden dolayı sigara kullanan bireylerde implantların uzun süre sağlıklı bir şekilde hastalara hizmet edemeyeceği bilinmektedir.

 

İmplant yaptırıp eski dişlerimi kullanabilir miyim?

Sadece takılıp çıkarılabilen tam protezlerde, bazen 2 veya 4 implant yapılarak kişinin memnun olduğu protezde bazı uyumlamalar yapılarak kullanılmaya devam edilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Ali Güven Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)