Dental İmplantlar İle Diş Eksiklikleri Nasıl Tedavi Edilir?

Yazar Mithat TerziPeriodontolog • 27 Temmuz 2020 • Yorumlar:

Dental İmplantlar çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleridir. İmplantlar eksik dişlerin yerine yapılan, uzun ömürlü ve yaşam boyu sorunsuz bir şekilde kullanılabilen titanyum vidalardır. İmplantlar diş hekimleri tarafından steril ortamlarda küçük cerrahi müdahele ile çene kemiğine yerleştirilir. Bu işlem sonrasında ortalama 2-3 ay içinde implant çene kemiğine tamamen entegre olur(osseointegrasyon). Bu aşamadan sonra gerçek bir diş kökünün yerini alan implant, üzerine yapılacak protezi taşıyacak duruma gelir. İmplant uygulamasının yapılabilmesi için, öncelikle iyi bir ağız hijyeninin yanında implantı destekleyecek yeterli kemik yapısının olması ve diş etlerinin sağlıklı olması gerekmektedir.

Yani birey kaybetmiş olduğu dişlerin yerine aynı özellikte olan sabit dişlere sahip olabilmektedir. İmplantların uzun yıllar boyunca kullanımı mümkündür. Ancak bunların sağlanması için implant uygulamasının uygun koşullarda yapılması ve bakımlarının titizlikle yapılması gerekir. Ayrıca çekimi yapılan dişin bulunduğu kemik zamanla fonksiyon görmediği için eriyecektir. Çekim sonrası hemen yapılan implantlar ile kemik kayıpları azalacaktır.

Yeterli kemik yapısının bulunması halinde ve yara iyileşmesini engelleyecek sistemik bir hastalığın bulunmaması durumunda implant uygulamaları rahatlıkla uygulanabilir. İmplant uygulamaları çene kemik gelişimi tamamlanmamış (18 yaş altı) kişiler için uygun değildir. Büyüme ve kemik gelişimini tamamlayan herkes herhangi bir üst yaş sınırı olmaksızın implant tedavisi yaptırabilir.Yapılan lokal anestezi uygulamaları ile implant tedavisi acı vermeden tamamlanır. Uygulama sonrasında meydana gelecek ağrılar uygun bir ağrı kesici ilaçla giderilir. Bu tedavide duyulan ağrı normal bir diş çekimi sonrasında oluşan ağrıya benzer olup minimum düzeydedir.

Uygulanan tedavinin süresi hastanın kemik yapısına ve yapılan işlemlerin içeriğine bağlı olarak değişir. İmplant yerleştirme işlemi 15 dk da bitebileceği gibi bazan 1 saate kadar uzayabilir. Hastanın kemik yapısı ve sistemik duruma bağlı olarak implantların çene kemiği ile kaynaşması 2-3 ay içinde tamamlanır. Bu iyileşme sürecinden sonra kalıcı dişler-protezler yapılarak tedavi tamamlanır.İmplant uygulamalarından doğal ve estetik bir sonuç alabilmek için, implant uygulaması üzerine  porselen dişlerin kullanılması önemlidir. Bunun dışında zirkonyum abutment ve zirkonyumdan yapılan protezler ön dişler için tercih edilerek daha doğal ve estetik bir görünüm elde edilebilir.

 

İmplant tedavisine engel olacak durumların başında yara iyileşmesini olumsuz yönde etkileyen  diyabetik hastalar gelmektedir. Diabeti olan hastalarımızdan rutin olarak açlık kan şekeri ve uzun dönem etkisini değerlendirmek için HbA1C değerlerine bakılarak tedavi planı oluşturulur. Ancak diabetik hastaların düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları durumunda implant tedavisi rahatlıkla uygulanabilir. Bir diğer iyileşmeyi negatif yönde etkileyen faktör sigara kullanımıdır. Bu yüzden implant yaptırmak isteyen hastaların sigarayı tedavi öncesinde bırakması ve tedavi sonrasındaki iyileşme döneminde sigara içmemesi ve ağız hijyenine önem vermesi çok elzemdir.  Bunların dışında kemikleri etkileyen hastalıklar ve ilaç kullanan hastalarda tıp doktoruyla görüşülerek implant tedavisine başlanmalıdır.

Sonuç olarak unutulmamalıdır ki kemik miktarının yeterli, ağız hijyeninin optimum ve sigara kullanmayan ve sistemik bir  hastalığı bulunmayan bireyler implant uygulamaları için en iyi adaylardır. Aksi halde implant kayıpları kaçınılmaz hale gelecektir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mithat Terzi Periodontoloji, Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)