İmplantoloji

Yazar Çiğdem Paşalı UçkanDiş Hekimi • 1 Aralık 2017 • Yorumlar:

İmplant nedir?

İmplant günümüzde doğal dişlere en yakın alternatiftir, İmplant yapılan diş, geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlar. İmplant yöntemi yüzünüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir.

Günümüzde implantın, 21. yüzyılda üzerinde en çok çalışılacak olan diş tedavi şekli olduğu anlaşılmaktadır. İmplant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür.

İmplant'ların çeşitleri var mıdır?

Evet. Seri kullanıma girdikten sonra değişik implant tipleri üretilmiştir. Ancak günümüzde en popüler olan implant tipi 'vida' şekilli olanlardır.

Her hastaya implant uygulanabilir mi?

Dental implantlar belirli kalınlığı ve genişliği olan malzemelerdir. İmplant yerleştirilmesi gerekli görülen bölgede çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması istenen bir özelliktir. Varolan kemiğin kalitesi de implant başarısını etkileyen faktörlerden birisidir. Ancak günümüzde gelişen teknoloji ve yapılan yeni araştırmalar ile birlikte kemiğin eksik ya da yetersiz görüldüğü bölgelerde kemik oluşturularak ya da farklı implant çeşitleri kullanılarak kişiyi dişlendirmek mümkün hale gelmiştir.

Tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi dişetlerinin tamamen sağlıklı olmasını sağlamaktır. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş limiti yoktur ancak kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmeyebilir. İmplant için en az 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir.

Dental İmplant Nedir

İmplant yerleştirilirken acı duyar mıyım?

Uygun anestezi yöntemlerinin uygulanması durumunda hayır. Operasyon sırasında genellikle lokal anestezi yeterli olmaktadır. Genellikle implant'ın yerleştirildiği akşam duyulabilecek ağrı basit ağrı kesiciler ile giderilebilir. Bir çok hasta bu ağrının normal diş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farklı olmadığını belirtmektedir. Tedavi tamamlandıktan sonra pek çok vakada implantların varlığını bile hissetmeyecek kadar rahat olursunuz.

İmplanttan sonra ağrı olur mu?

İmplant ameliyatından sonra ağrı oluşması nadiren de olsa rastlanabilen bir durumdur. Başarıyla uygulanmış bir implant tedavisinden sonra uzun süreli bir ağrı beklenmez. Fakat küçük çaplı ağrılar normal karşılanmaktadır.

İmplantlar yerleştirildikten hemen sonra protezlerim takılabilir mi?

Yaoılan operasyon çeşidine göre bu durum değişmektedir. Günümüzde değişen farklı implant operasyonları, farklı implant çeşitleri sayesinde implant operasyonunun hemen ardından dişlenmek mümkündür. Ancak bunun için implant yapılan bölgedeki kemik durumunun uygun olması gerekmetedir. Uygun olmayan durumlarda implant'ların kemik ile tam birleşmesini (Osteointegration) sağlamak için iyileşme dönemi olan ilk 3-6 ay boyunca implant üstüne gelen yüklerin en aza indirgenmesi gerekir. Ancak doktorunuz bu iyileşme süresinde size uygun bir geçici protez yaparak sizin fonksiyonunuzu iade edecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)