İnce Motor Beceri Gelişimi

Yazar Büşra Ağcan • 27 Nisan 2023 • Yorumlar:

İnce motor beceri, el ve parmaklardaki küçük kas gruplarının hareket yeteneğidir. Aynı zamanda bilek ve önkol kaslarını ve koordinasyonunu içeren becerileri de içine alır.

İyi bir ince motor beceri gelişimi için, gövde stabilizasyonu ve iyi bir kaba motor beceri gereklidir.

İnce motor gelişimi deyince akla gelen alanlar şöyledir;

✏ El-göz koordinasyonu

Ellerle koordine etme yeteneğidir. Örn. Size gelen bir topu izlemek ve yakalamak

✏ Kavrama

Bir nesneyi tutmak için parmakları koordine etme yeteneğidir.

✏ Bilateral Koordinasyon 

Vücudun her iki tarafını da kullanma yeteneğini ifade eder. Örn. Düğme iliklemek

✏ Proprioseptif Duyu (Vücut Farkındalığı)

Kaslardan ve eklemlerden gelen uyaranları düzgün bir şekilde işlemlemek. Örn. Kağıda yazı yazarken kalemi ne kadar kuvvetle tutucağını ayarlamak. Genelde bu sorun çok sıkı tutmak veya çok gevşek tutmaya yol açabilir. 

❕İnce motor beceri gelişimi, bağımsız bir birey olabilmek için gerekli olan beslenme, giyinme vb. gibi günlük yaşam aktiviteleri ve makas kullanma, yazı yazma vb. gibi akademik becerileri ellerimizi ve parmaklarımızı aktif kullanmamıza bağlıdır. 

İnce Motor Becerileri Geliştiren Aktiviteler

Aşağıda listelenen ince motor aktivitelerinden en uygun olanları seçerek, çocukların ince motor becerilerini güçlendirmesine yardımcı olabilirsiniz.

* Oyun hamuru ya da evde hazırlanan hamurlarla oynamak, ince motor gelişimi için oldukça yararlıdır.

* İpe boncuk dizme, hem çocuğun ince motor becerileri geliştirmesine yardımcı olur hem de el-göz koordinasyonlarını geliştirmelerine imkân verir.

* Çocuğun yaşına göre boyama kalemleri ile düz ve eğri çizgiler çizmek, dış sınırları belirli figürlerin içini boyamak gibi eylemler ince el kaslarını güçlendirir.

* Kâğıt kesmek ve kâğıt katlamak eylemi ince motor becerilerinin gelişimine katkı sağlayacak aktivitelerden bir diğeridir.

* Tuşa basıldığında ses çıkaran tuşlu oyuncaklar ile basit klavyeler çocuklarda parmak kaslarının gelişmesini ve buna bağlı olarak ince motor becerilerinin güçlenmesine yardımcı olur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)