İNMEMİŞ TESTİS

Yazar Aydın ÖzgülÇocuk Cerrahı • 9 Ağustos 2016 • Yorumlar:

İNMEMİŞ TESTİS 

İnmemiş Testis Nedir?
Erkek bebeklerin testisleri doğmadan önce karın boşluğundadır. Bebek anne karnında gelişimine devam ederken testisler de torbaya inmeye başlarlar. Nadiren bu torbaya iniş doğumdan sonraki ilk 6 ay içinde de devam eder. Doğumdan 6 ay sonra testisler hala torbada değilse bu duruma inmemiş testis denir.

Testis Ele Gelmiyorsa Nedeni Ne Olabilir?
Testis, karın içinde oluştuktan sonra karın içinde kalmış, inerken kasık kanalında takılmış olabilir. Bazen testis hiç olmayabilir. Bunun nedeni testisin kendi etrafında dönerek kan akımın engellemesi ve beslenemeyerek yok olmasıdır.

Image

İnmemiş Testisin Tanısı Nasıl Konur?
Sadece muayene, hastaların büyük kısmında yeterlidir. Hastaların büyük kısmında Testis kasık bölgesinde ele gelir. Ancak yüzde 20 hastada testis ele gelmez. Ele gelmeyen testisler ya yoktur ya da karın içerisinde olduğundan kasık muayenesinde ele gelmemektedir

İnmemiş Testis İleride Sorun Yaratır Mı?
İnmemiş testisler erkek kısırlık sebeplerindendir. Ayrıca zamanında indirilmeyen testislerde yumurtalık kanseri olma ihtimali yüksektir. Testisler ne kadar erken torbaya indirilirse bu riskler o kadar azalır. 

İnmemiş Testisin Tedavisi İçin Ne Zamana Kadar Beklemeliyim?
Tedavi 6 ay ile 1 yaş arasında yapılmalıdır. İnmemiş testisin olduğu tarafta fıtık da varsa o zaman hiç beklenmeden gerekirse 1 aylık bebekte de cerrahi tedavi uygulanmalıdır.

İnmemiş Testislerin Tedavisi Nasıldır?
Bazı durumlarda ilaç tedavisi uygulanabilir. İyi seçilmiş hastalarda kullanılmalı ve yan etkileri anlatılmalıdır. Başarı oranı düşüktür.

Ameliyatta testis ortaya çıkarıldıktan sonra testis testisi besleyen damarlar etraf dokulara olan yapışıklıklardan ayrılır ve uzatılır. Sonra da torbanın içine dikişlerle tutturulur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)