İNMEMİŞ TESTİS ( KRİPTORŞİZM)

Yazar Kadir Vehbi BaykalÇocuk Cerrahı, Ürolog • 18 Kasım 2016 • Yorumlar:

Testisler fetüs ta karın içinde gelişip doğumdan önce veya hemen doğum sonrası skrotum yani yumurtalık torbasına inerler. İnmemiş testis ise bir veya iki testisin doğum sonrasında skrotum içinde olmaması durumudurki testisler karın içinde veya iniş yolu üzerinde kasık bölgesinde yer alabilirler.

Doğumda inmemiş testis sıklığı 1/20 gibiyken sıklıkla ilk 3 ay olmak üzere testisler normal yerlerine yerleşirler ve 6 ayda ki oran 1/50 gibidir.

Kesin sebebi bilinmemekle beraber genetik ve hormonal faktörlerin rol aldığı öne sürülmektedir.

Risk Faktörleri : Düşük doğum ağırlığı ,premeture doğum ,ailede inmemiş testis hikayesi , Klinefelter sendromu, Down sendromu ve spina bifida , gebelikte annenin alkol ve/veya sigara kullanımı .

Komplikasyonları:

  • Testis kanseri: İnmemiş testisli erkekler artmış testis kanseri riski taşırlar. Bu risk iki taraflı olanlarda daha yüksek , karın içinde yer alanlarda , kasıkta kalanlardan daha fazladır . Testislerin indirilmesi kanser riskini azaltırsada tümüyle elimine etmez . inmemiş testis hikayesi olanların ilerki yaşamlarında bu açıdan dikkatli olmaları gerekir.

  • İnfertilite ( kısırlık): bu kişilerde sperm sayı ve kalitesinde düşüklük ve dolayısıyla infertilite şansı daha fazladır. Tedavinin geciktirilmesi bu riski dahada artır.

  • İnmemiş testisli çocuklarda testis torsiyonu ( testisin kord etrafında dönerek kan akımıın bozulması) ,travma ve inguinal hernilerde daha sık görülür.

Retraktil testis : Testis kasık ve skrotum arasında yer değiştirmektedir. Muayene sırasında kolayca skrotuma indirilebilir ancak sonra yie kasığa çıkabilir.Bu anormal bir durum olmayıp refleksif bir olaydır.

Kazanılmış İnmemiş testis ( çıkan testis) : Çocuk doğduğunda skrotumda olan testis daha sonraki yıllarda yukarı çıkarak kasıkta yerleşir.

Testis yokluğu (vanised testis) : Her 20 inmemiş testisli çocuktan birinde komplet testis yokluğu söz konusudur.

Tedavi: Tedavide amaç inmemiş testisi skrotum içindeki uygun yerine yerleştirmektir. 1 yıldan önce yapılması komplikasyon riskini azlatır.

1-Hormon Tedavisi: Nadir uygulanır, skrotuma çok yakın olanlarda ve retraktil testislerde yararlı olabilir.

2-Cerrahi Tedavi ( orkiopeksi): 6 ay içinde inmeyen testislerde kendiliğinden inme şansı çok azalır. 1 yaşından önce yapılırsa komplikasyon riski azalır. İdeali 18 aydan önce cerrahi tedavinin yapılmasıdır. Testis kasıktaki yapışıklıklardan arındrılarak skrotuma indirilir ve burada oluşturulan özel bir cep içine dikişle sabitlenir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)