İnmemiş Testis Teşhis ve Tedavi Süreçleri

Yazar Coşkun ŞahinÜrolog • 3 Aralık 2019 • Yorumlar:

İnmemiş testis Yenidoğan üroloji anomalilerin en sık görülen hastalığıdır. Bir ya da her iki testisin normalde olması gereken torba yerine daha yukarıdahatta karın içerisinde kalma durumudur Yenidoğanlarda % 3 oranında görülür.

Bu tesislerin bir kısmı 1 yaşında torbaya iner .1 yaşında her 100 erkek bebeğin birinde İnmemiş Testis vardır .İnmemiş testis tedavi edilmediğinde kısırlık ,Çocuk ve Aile de psikososyal gelişim problemleri ve testis kanseri gelişme riski vardır

İnmemiş testisin teşhisi nasıl konur ?

Teşhiste dikkatli bir muayene yeterlidir. Muayene de penise bakılır sünnetli olup olmadığı kayıt edilir. Torbanın normal gelişip gelişmediği kontrol edilir. Testisler ele alınmaya çalışılır. Çocuğun yaşı ile orantılı boyutlarının olup olmadığına bakılır. İnmemiş testis varlığında testisin yeri konusunda fikir edinilir. Eğer testis ele gelmemişse çocuğun yaşı da göz önüne alınarak ameliyat planlanır.

Muayeneden başka tetkik yöntemi var mı ve gerekli mi ?

Sadece muayene yeterlidir.Testis ele gelmemişse veya kasıkta ele gelmişse her durumda ameliyat yapılacağı için başka bir görüntüleme yöntemine ihtiyaç yoktur. Kasıktan yapılan küçük bir kesi ile testis bulunup indirilecektir ya da karında ise laparoskopik yöntemle bulunup tek veya iki seanslı ameliyatla torbaya indirilecektir.

Ameliyat yaşının önemi nedir ?

Yapılan istatistiksel çalışmalar göstermiş ki 1 yaş ve altında ameliyat edilen çocukların normal çocuklarla aynı oranda baba olma şansına sahiptirler.

Testislerin indirilmiş olması kanser gelişimini önler mi ?

Bu testislerde doğumsal bir takım kusurların olduğu varsayılır ve kanser gelişimi yönünden belirli aralıklarla özellikle aile tarafından kontrol edilmesi önerilir.

 Ameliyatlar nasıl oluyor süreç nasıl işliyor ?

İnmemiş Testis teşhisi konduktan sonra biz eğer testis kasıkta ve kesin inmeyecek kanaati olmuşsa 6 aydan itibaren ameliyat önerilebilir.. Diğerlerinde 1. yılı beklenebilir, hala inmemiş ise ameliyat olabilir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Coşkun Şahin Üroloji, Çocuk Ürolojisi, Androloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)