İnmemiş Testis

Yazar Neşe GüneyÇocuk Cerrahı • 14 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Bebekler anne karnında gelişimlerini tamamlarken testisler de böbreklerinin hemen altında belirir. Hamilelik ilerledikce testisler kasık kanalından gecerek yerleşeceği torbaya (skrotum) doğru hareket ederler. Doğum öncesi her iki testis torbaya yerleşir.
Tek veya her iki testisin bu inişi tamamlayamamasına bir başka deyişle torbaya yerleşememesine inmemiş testis denir.

İnmemiş testis ile en çok karışan olay retraktil testis (utangaç testis) durumudur.

Utangaç testis durumunda testisler zaman zaman torbada görülürler. Ancak özellikle soğuğun etkisiyle veya çocuğun alt taraflarının ellenmesi gibi durumlarda yukarıya, kasıklara doğru kaçarak ortadan kaybolurlar. Tıp dilinde retraktil testis denilen utangaç testisler sıcak ortamlarda, örneğin çocuğun ateşinin çıktığı durumlarda, banyo küvetinde sıcak suyun içinde otururlarken veya çocuk uyurken bakıldıklarında çoğunlukla torbada görülürler. Utangaç testis bir hastalık sayılmaz, çocuğun ilerideki hayatında bir soruna yol açmaz ve herhangi bir tedavi ( ilaç veya ameliyat ) gerektirmez. Gerçek inmemiş testisten tamamen farklı masum bir olaydır. Şüpheli durumlarda, bu konuda eğitimli uzman doktorlar tarafından aralıklı kontrol önerilir.

İnmemiş Testis Takip ve Tedavisi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Zamanından önce doğan bebeklerde %30 oranında görülen inmemiş testis oranı 3 ay içinde %3’e 6 ay içinde de %1’e düşer. Yani her bebek doğumdan sonra 6 ay boyunca takip edilmeli ve testis torbaya hala inmez ise inmemiş testis tanısı konmalıdır. Bunun tek istisnası her iki testisin de torbada hissedilmemesidir ki bu durum acilen bebeğin cinsiyetinin kromozomal olarak test edilmesi ve hormonlarının kontrol edilmesini gerektirir. Doğumdan sonraki 6 ay içinde testis eğer torbaya inmedi ise gelecek 6 ay içinde yani bebek 1 yaşına vardığında mutlaka testisin cerrahi girişim ile indirilmesi gereklidir. İnmemiş testis de korkulan sonuçlardan birisi testislerin sperm oluşturma yeteneğini yitirmesi, yani kısırlıktır. Kısırlık birden bire oluşmamakla birlikte, iki yaşından sonra tedavi edilmemiş testislerde oranı giderek yükselmektedir. Bu nedenle amelıyat erken dönemde önerilir.

Daha büyük çocuklarda ise ne kadar erken ameliyat yapılırsa o kadar etkili olur. İnmemiş testislerde ergenlik sonrası dönemde testis tümörü – testis kanseri gelişimi de daha sıktır. Bu nedenle karın içinde unutulmuş bir testis tedavi için çok geç kalınmış bir testis tümörüne de neden olabilir. Tek testisi ultrason ve muayene ile kasık bölgesinde bulunmayan çocuklarda iki durum olabilir. Bunlar testisin hiç oluşmaması veya kendinden eriyerek yok olması ve ya karın içerisinde olmasıdır. Bu durumun açıklığa kavuşturulması için laparoskopi ile testisin aranması ve bulunursa aynı seansta aşağıya indirilmesi gereklidir. Eğer testis yeterince büyümemiş ve normal görünümde değilse aynı seansta çıkarılması gerekir. Her zaman belirti vermese de inmemiş testisli hastaların hemen hepsinde ameliyatta fıtık da tespit edilir ve cerrahi tedavisi yapılır. Amelıyat cogunlukla günübirlik ameliyat dediğimiz amelıyat sonrası bir kaç saat sonra eve gönderilerek yapılmaktadır. İnmemiş testis ameliyatı sonrası yıllık aralıklarla testis muayenesi gereklidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)