Kasık Fıtığı

Yazar Neşe GüneyÇocuk Cerrahı • 14 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Anne rahminde erkek bebeklerde, testisler başlangıçta karında bulunurlar. Gebeliğin yedinci ayında, testisler inguinal kanaldan gecerek skrotuma yerleşir. Kanal doğumdan önce kapanmaya başlar ve bir yaşının sonuna doğru kapanır. Bu kanal tamamen kapanmazsa ve karın duvarındaki kaslar yeterince iyi kapanmazsa fıtık gelişebilir.

Erkek bebeklerde, düşük ağırlıklı doğan bebeklerde, prematüre bebeklerde ve bazı doğumsal bağ dokusu hastalığı olan çocuklarda daha fazla görülür. Erkeklerde, kızlardan 5-6 kat daha fazla rastlanan bir durumdur. Rakamlara göre, her 100 erkek çocuğundan yaklaşık 3’ünde kasık fıtığı çıkmaktadır.

Bebeklerde kasık fıtığı belirtileri

1Kasıkta şişlik veya yumru
2Karın bölgesine basınç arttıkça yumrunun büyümesi
3Hafif bir basınç ile küçülebilen yumru
4Kasık ağrısı
5Bacaktan aşağıya yayılan ağrı
6Ikınma, ağlama, öksürme gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda kasık fıtığında şişme
7Kasık fıtığı çevresinde çıkıntı
8Kız bebeklerde vajina dudağının, erkek bebeklerde testis torbasının şişmesi
9Fıtık tarafındaki bacağını açamama
10 Acı içinde ağlama
11 Kusma, dışkı yapamama

Kasık fıtığı nasıl tedavi edilir?

Çocuklarda kasık fıtığı tehlikeli bir hastalıktır. Özellikle fıtığın içine giren bağırsağın boğulma riski nedeniyle acil müdahale şarttır. Halk arasında bu fıtık boğulması olarak bilinir. Fıtık kesesine giren ve sıkışan organlar beslenemediği için bozulma başlar ve bu organ çürümesine kadar gider. Bu nedenle çocuklarda kasık fıtığı fark edilince en kısa zamanda bir çocuk cerrahısi uzmanı tarafından değerlendirilerek tanısının kesinleştirilmesi ve ameliyat edilmesi gerekir. Ameliyattaki amaç; açık kalan kanalın kapatılarak karın içi ile olan bağlantısının kesilmesidir.

Kasık fıtığının onarımı, hem çocuk cerrahisinin hem de kasık bölgesinin en sık uygulanan cerrahi işlemidir. Acil şartlar oluşmadan yapıldığında kolay bir ameliyat olarak tamamlanır. Açık yöntemle ya da laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılabilmektedir

Kasık fıtığı ameliyatı, bebeğe kasık fıtığı teşhis konduktan itibaren, mutlaka birkaç gün içerisinde yapılmalıdır. Kasık fıtığı ameliyatı yapılmadığı taktirde,fıtık boğulması ve organ çürümesi gibi ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir.
Hidrosel adını verdiğimiz su fıtıklarında ise özel bazı durumlar dışında ameliyat için 1 – 1,5 yaşa kadar beklenebilir.

0-12 ay arası bebekler ameliyat sonrasında 3-4 saat içinde normale dönerler. Daha büyük yaş gruplarındaki çocuklarda ise bu süre 1-2 gündür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)