İnmemiş Testis

Yazar Melih YıldızÇocuk Cerrahı • 21 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Anne karnındaki bebekte testisler, karın içinde gelişmeye başlar. Testisler doğuma yakın zamanda (Gebeliğin yaklaşık 7. ayında) karından aşağı doğru inerek kasık kanalından geçerek torbalara (skrotuma) iner. Testislerin normalde bulunması gereken torbalar içine yerleşmemesi durumuna ‘inmemiş testis’ denir. Yani bir erkek çocuk doğduğunda testisler torbada değilse bu duruma inmemiş testis adı verilir. Bazen bu torbaya iniş doğumdan sonraki ilk 1 yıl devam edebilir.

Genellikle tek tarafta, bazen de çift tarafta birden olur. İnmemiş testiste önemli özellik, bir ya da iki testisin hiçbir zaman torbada olmamasıdır. Testis kasık kanalı içinde, bazen kanalın dışında bir yerde veya karın içerisinde kalmış olabilir.

İnmemiş testis yaklaşık olarak yenidoğan her 100 çocuktan 3’ünde görülür. İnmemiş testis erken doğan bebeklerde normal zamanında doğan bebeklere oranla 3 kat daha sık görülür.

1 yaşına kadar inmemiş testislerin bir kısmı torbalara iner. Ancak bundan sonra artık inmez. Bu yüzden 1 yaşından sonra tüm inmemiş testisli olgular ameliyat edilmeli ve testisler olması gereken yere indirilmelidir. İnmemiş testis tedavisi 2 yaşın sonrasına bırakılmamalıdır. Eğer tanı 2 yaşından sonra konulduysa bir an önce tedavi yapılmalıdır.

İnmemiş testis ameliyatının amaçları:

1-Kısırlığın önlenmesi
2- Kanser gelişebilir
3-Beraberinde kasık fıtığı varsa aynı anda fıtığın da cerrahi tedavisi yapılır.

4-Testisin kendi etrafında dönerek burkulmasının (torsiyonunun) önlenmesi

5- Estetik görünüm

6-Torbalarda olmayan testis dışardan gelen travmalara daha açıktır.

  • UTANGAÇ (RETRAKTİL TESTİS) NEDİR?

Utangaç testis (Retraktil testis) mekanizmasından kremasterik kasların aşırı refleks aktivitesi sorumludur. Kremaster refleksi bazı çocuklarda aşırı aktif olabilir. Tıpta bu duruma retraktil testis (utangaç testis) denir. Bu çocuklar soğukta üşüdüklerinde, heyecanlandıklarında, korktuklarında veya çocuğun testislerine dokunulması durumunda testisler geçici olarak kasıklara doğru çekilir. Herhangi bir zamanda torbaların boş olduğunu fark eden aileler endişeye kapılabilirler ve bunu inmemiş testis ile karıştırabilirler. Muayene esnasında torbada bulunmayan testisler, doktorun usulüne uygun elle muayenesi ile torbaya inebilir. Torbaya inen testisler torbada kalır.

Utangaç testis bir hastalık değildir. Çoğu zaman ilaçla tedavi veya ameliyat gerektirmez. Ancak 6 aylık aralarla çocuk cerrahisi uzmanı tarafından kontrolü gerekir. İnmemiş testisten tamamen farklı masum bir durumdur. Ergenlik çağına kadar hemen hemen hepsi müdahaleye gerek duyulmadan torbaya iner. Hormon tedavisi çocuk cerrahisinde uygulanmayan bir yöntemdir.. Anne, babalar çocuklarına banyo yaptırırken ılık su içinde bir süre kalan çocuklarda testislerin torbaya indiğini görebilirler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)