İnsan Papillom Virüs (HPV-Genital Siğil)

Yazar Ali Erhan ErenÜrolog • 30 Eylül 2021 • Yorumlar:

Genital siğil; Human papilloma virusunun (HPV neden olduğu genellikle cinsel geçişli viral bir enfeksiyondur. Ancak temasla bulaş olması nedeniyle sadece cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak değerlendirilmemelidir.

HPV genital lezyonlara neden olabileceği gibi genital organlar dışında yerleşimlerde de infeksiyonlara yol açabilmektedir.

          Genital siğiller cilt teması ile bulaşır. Prezervatif kullanımı geçişi bir miktar azaltsa da siğilin bulaşmasını engellemede tamamen koruyucu değildir. Sadece temas alanını bir miktar azalttığı için kısmi bir koruyuculuk sağlayabilir. HPV bulaştıktan sonra kişide hiç bir belirti ortaya çıkmayabilir ya da direk siğiller oluşarak bulaş belli olabilir. Bulaş sonrası siğiller tek noktada çıkabilecekleri gibi birkaç noktada aynı zamanda çıkabilirler. Ayrıca siğillerin kopması ya da diğer cilt bölgelerine teması ile eşlik eden siğiller ortaya çıkabilir.

          Genital siğiller erkeklerde daha kolay ve erken tespit edilebilirken, kadınlarda çoğunlukla jinekolojik muayene gereklidir. Ancak bazen erkeklerde işeme kanalı içinde çıkması durumunda oldukça zor tespit edilebilirken bazen de kadınlarda görünür genital bölgede ortaya çıkması ile kolaylıkla tespit edilebilir.   Kadınlarda daha zor ya da geç tespit edilmeleri nedeniyle kansere yol açma ihtimalleri daha yüksektir. Ama bulaş olması kanser ile sonuçlanacak diye bir kural yoktur. Yakın takip edilmesi her durumda kötü bir sonuç olmasını engellemek için yeterli olacaktır.  Cinsel aktif bayanların olası bir bulaş ve takibi için  her yıl en az bir kez tarama amaçlı muayene olmaları gerekmektedir.

          Tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ama virüs, tedavi sonrası dahi vücuttan temizlenmemektedir. Bu nedenle ara ara tekrar edebilmektedir. Ayrıca virüs bulaşmış bir kişi ömür boyu bulaştırıcı olabilmektedir. Aşılanma ile korunma sağlanabilir. Aşının ilk cinsel ilişki öncesi yapılması uygun olacaktır. Ancak daha sonra yapılması da aynı etkinlikte olmasa da koruyuculuk sağlayacaktır. Ayrıca yeni lezyonların çıkma sıklığını azaltacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)