İnternet Bağımlısı Mısınız?

Yazar Muhammed Enes İmert • 24 Ocak 2019 • Yorumlar:

Günümüzde internet kullanımına ilişkin bilgilerimize dönüp baktığımız zaman hemen hemen her evde olmakla beraber artık kullanımı kolay hale gelmiştir. İnternetin tarihine bakıldığı zaman dünyadaki gelişmelerin ülkeler arasındaki rekabetten kaynaklı olarak gelişti ve aralarında iletişim kurmak ve bilgilerin gizliliği adına kullanılmış bir ağ olarak kullanılıyordu. Bu ağa erişim sağlamak ancak bilgisayar mühendisleri, askeri personeller gibi teknik bilgi ve donanımlara ve de erişimi kolay ulaşabilecek statüde insanlar kullabiliyordu. Teknolojinin gelişmesi ile bu ağ artık üniversiteler arası ağa daha sonra sosyal ağlara entegre edilir hale geldi. Türkiye’ye geliş zamanı ise 1990 yıllarına dayanmaktadır. İlk bağlantı ise ODTU gerçekleştirilmiştir. Daha sonra çeşitli üniversitelerle bağlantılar gerçekleştirilmiştir. Türkiye’de nüfusun yaklaşık 2-3 milyon kullanıcı olduğu düşünülmektedir. İnternetin tarihsel bakışıyla beraber aklımıza gelişen toplumumuzda ne denli sorunlar ortaya çıkıyor isterseniz onlara bir bakalım. Benim aklıma internet bağımlısı olan bireyler geliyor ki bağımlılık olarak bildiklerimizin dışındaki teknolojik bağımlılıklar olarak nitelendirmemiz kriterler açısından doğru olsa gerek. Daha yaygın bağımlılık türleri mesela esrar, alkol, sigara gibi birçok kimyasalların dışında da bağımlılık türlerinin olduğu bilmekteyiz. İnternet bağımlılığı da bu bağımlılıklardan bir tanesi.

O zaman internet bağımlılığı, aşırı isteğin önüne geçilememesi, yoksun kalındığında sinirlilik ve öfke duygusu barındıran ve sosyal ilişkilerinde bozulmaya yol açan bir bağımlılık türü diyebiliriz. Bu bağımlılık türüne klinik anlamda pek rastlamasak da toplumsal anlamda sürekli karşılaşmaktayız. Otobüs yolculuğu yaptığımız sırada hangimiz elinde akıllı cep telefonlarına bakmadan yolculuk yapabiliyor. Fakat burada bakmak veya bilgi akışını takip etmenin ne kadar doğal olmasından ziyade gününün birçoğunu internette vakit geçiriyor olması. Bizler ruh sağlığı profesyonelleri olarak karşılaştığımız gerek öğretmelerden gerek ebeveynlerden gerek de kendilerinden yakınır nitelikte internet kullanımından muzdarip olduklarını görmekteyiz. Fakat muzdarip olmaları klinik anlamda başvurmaları anlamı taşımadıklarını gözlemlemekteyiz.

İnternet bağımlılığının altında yatan sebepleri araştırmalı ve ona uygun tedavi planı gerçekleştirmek danışan açısından daha da önem arz etmektedir. O zaman kişiyi internete sevk eden sebepler araştırılırken ilk bilişsel yapılandırma yapılarak danışanın zihnindeki bağımlılığı da tedavi etmiş oluruz. Daha sonra her zaman internette vakit geçirdiği saatin aksine tam zıt saatlere kaydırmak, bir yere gitmesi gereken zamanın 1 saat öncesinde internete girmek, internete girmekle alakalı hedef planı oluşturmak, kartlar yardımıyla hatırlamalarda bulunmak(alarm kurulabilir), internet kullanmak yerine not edinebileceği defterler kullanmak, sporsal etkinlikler, grup terapileri ve aile desteğinin ve terapisinin olması internet bağımlılığı tedavisinin planlarıdır.

Gelişen toplumumuzda hem profesyonel kişilere hem de yetiştiren ebeveynlere önemli görevler düşmektedir. Bizler gittiğimiz her yerde bu tür bağımlılık yapan bir olgu karşısında bilgilendiriyoruz. Bu desteği gerek öğretmelerden gerek ise aile ortamındaki bireylerden önem alınması noktasında destek beklemekteyiz. Gençlerimizin bu bağımlılıktan kurtulması sizlerin elinde. Yardımcı olamadığınız durumlarda profesyonel kişilerden destek alınması hayat kalitemizin armasıyla eş değer olduğunu düşünüyorum. Sağlıklı günler diliyorum.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)