İntrauterin İnseminasyon (IUI, AŞILAMA)

Gebe kalma her zaman planlandığı gibi gelişmez.

Bununla birlikte, infertilite yaşayanlar için, günümüzde infertilite tedaviler sunulmaktadır.

AŞILAMA (IUI) İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

Aşılama veya kısaca IUI, muayenehane şartlarında gerçekleştirilebilen güvenli bir işlem olup genellikle gebe kalmak isteyen birey ve çiftlerde uygulanan ilk doğurganlık tedavilerinden biridir.

IUI, spermin fallop tüpünde yumurtayı döllemek üzere sahip olduğu doğal becerisini temel alır. Çalışmalar erkeğin semen (meni) analizinin IUI başarısı üzerinde çok etkili olduğunu göstermektedir. Erkek partnerin sperminin sağlık durumunu semen analizi ile doğrulanmaktadır, sperm analiz sonuçları çok kötü olan çiftler aşılama değil tüp bebeğe yönlendirilirler.

IUI işleminin tamamı sadece birkaç dakika sürer, anestezi gerekmez ve Pap smear testine (rahim ağzı tarama testi) benzer. Özel olarak hazırlanmış spermin küçük bir kateter yardımıyla kadının rahmine girmesine yönelik basit ve hızlı bir işlemdir. En yüksek gebelik olasılığı açısından, işlemin zamanlaması kadının yumurtlamasına göre belirlenir.

AMAÇ

Bu tedavinin amacı fallop tüpüne ulaşan sperm sayısını artırarak döllenme şansını yükseltmektir. IUI özünde sperme bir avantajı sağlıyor olsa da spermin yumurtaya ulaşıp döllemeyi kendi başına yapması gerekmektedir.

DOĞURGANLIK İLAÇLARI VE AŞILAMA(IUI)

Doğurganlık tanınız çerçevesinde, IUI normal adet döneminiz veya doğurganlık ilaçları ile koordine edilebilir.

YUMURTALIKLARIN UYARILMASI

Normal yumurtlama sürecince, bir kadının yumurtalıklarından genellikle bir yumurta atılır. IUI ile döllenme ve gebelik ihtimalini artırmak için birden fazla yumurta atılmasını sağlamak amacıyla adet döneminizin başlangıcında doğurganlık ilaçları verilebilir.

YUMURTLAMA (OVULASYON) ZAMANI

Takip ve tedavi süreçlerinde ekip ile birlikte siz de yumurtlama döneminizi (ovulasyon siklusu) takip ederek izlersiniz. Yumurtlama yaklaştığında, yumurtlama olup olmadığını ultrason ile doğrularız. Doktorunuz, genellikle yumurtlama sonrası bir veya iki gün içerisinde gerçekleşen IUI işleminizin zamanlaması konusunda size özel bir tedavi planı hazırlar.

SEMEN PREPARASYONU/SEMEN ANALİZİ

Yumurtlama meydana geldiğinde, erkek partnerden sperm numunesi alınarak laboratuvarımıza aşılama (inseminasyon) için hazırlanır.

Ardından, daha hareketli olan spermleri seçmek, spermi konsantre hale getirmek ve semeni (meniyi) uzaklaştırmak amacıyla sperm numunesi laboratuvarda “yıkanır”.

INSEMİNASYON (AŞILAMA)

Başından sonuna kadar aşılama yirmi dakika sürer ve işlem tamamlandıktan sonra gününüze  devam edebilirsiniz.

GEBELİK TESTİ

İki hafta sonra, yeniden doktorunuzu ziyaret ederek kan testi yaptırırsınız.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ziya Kalem Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Ziya Kalem

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Doç. Dr.

Randevu al