İş Yerinde Çatışma

Yazar Emine ErikelAile Danışmanı • 7 Eylül 2021 • Yorumlar:

İş yerinde çatışma veya örgütsel çatışma, çatışan taraflar arasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar olarak tanımlana bilmektedir. (Saruhan ve Yıldız, 2009: 289). Aşırı uçlarda yer alan çatışma yıkıcı sonuçlara yol açabilmektedir.

Çatışmalar olumlu çatışmalar ve olumsuz çatışmalar diye ikiye ayrılmaktadır.

Çatışma çözümü ve çatışma yönetimi kavramları arasında farklılıklar vardır. Temelde çatışma yönetimi çatışmadan örgüt için yararlanma odaklıdır. Çatışma çözme yaklaşımları ise salt çatışmanın çözülmesine odaklıdır.

çatışma çözme yöntemlerinin akademik açıklamaları ile bu yazımı boğmak istemiyorum bunun yerine yöntemleri beraberce sizler ile bulmak ve çözmek eminim ki sizleride mutlu edecek …

Çatışma aslında bakıldığında hayatın bütün alanını kapsayan bir kavramdır. Evde ve iş hayatında iki veya daha fazla kişi iseniz her konuda ve eylemde ortak kararlar almakta sorun oluşacak ve çatışma çıkacaktır. Çıkan çatışmanın yıkıcı ve yapıcı olması sizin ve çatıştığınız grubun veya bireyin davranışları ile yıkıcı veye yapıcı bir sonuç ile sonuçlanabilir veya beraberce yol alınabilir.Çatışmanın olumsuz ve yıkıcı olduğu ile geçmişte olumsuz bir çok düşünce var iken günümüzde çatışmanın ilişkilere yeni kan getirdiği doğrultusunda olumlu görüşler daha yaygın haldedir.

…Aile şirketinin birden fazla yetkilisi var ise kendi aralarında yönetim çatışması yaşarken birinci dereceden çalışansanız .Kamu veya plazada çalışan veya yönetici olabilirsiniz . Çalışma arkadaşlarınız arasında anlaşılmadınızı düşünüyorsanız stresli gergin ve iş yükünüzün fazla olması gibi sebeplerden mutsuz iseniz gelin bu gibi sorunlarınızı beraber çözelim veya nasıl bir yol bulabiliriz diye kafa yoralım….

iş yerinde mobbing’e maruz kalmış olabilirsiniz. Yaşadığınız psikolojik şiddeti tarif edemiyor kurban olduğunuzun farkında olamayabilirsiniz. İş yeri nezaketsizliği mi ? zorbalığını mı yaşıyorsunuz? neyin içinde oldugunuzu fark edemiyor fakat ifade edemiyorsunuzdur.Yaşadığınız bu psikolojik şiddetin ne oldugunu anlayamaya bilir veya kanıtlayamaya bilirsiniz.

Yaşadığınız bu kaos ortamını aile içine yansıtıyor olabilir.Mutsuz üzgün ve bitik bir durumda olabilir veya o yola doğru adım atıyorsunuzdur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)