Isırma

Yazar Hazel Özçelik • 27 Temmuz 2023 • Yorumlar:

Isırmak genellikle bebeklerde, küçük çocuklarda ve 2 ve 3 yaşındakilerde görülen tipik bir davranıştır. Çocuklar olgunlaştıkça, öz kontrol kazandıkça ve problem çözme becerileri geliştikçe, genellikle bu davranışı aşarlar.Sıklıkla görülebilen ısırma davranışının önüne geçmede en önemli anahtar davranış oluşmadan engellemektir. Bugünkü motto, küçük çocukların neden ısırdığını anlamanıza yardımcı olacak ve uygun şekilde yanıt vermeniz için size bazı fikirler verecektir.

Bir çocuk neden ısırır.?

Sebep ve sonucu anlamak için (“Isırdığımda ne olur?”).

Oral ihtiyacını karşılamak için.

Diğer çocuklardan gördüğü için

Güçlü hissetmek için

Dikkat çekmek için.

Nefsi müdafaa için.

Açlık veya yorgunluk gibi ihtiyaç ve arzuları iletemediği için.

Çoğunlukla hayal kırıklığı, öfke, kafa karışıklığı veya korku gibi zor duyguları ifade edemediği için..

Çocuklar ısırdığında nasıl tepki vermeliyiz?

  1. Isırma olayını görürseniz, hemen olay yerine gidin ve çocukların seviyesine inin. Önce ısıran çocuğa cevap verin. Ciddi, kararlı bir tonda güçlü bir açıklama yapın: "Isırmak yok. Isırmak acıtır. ....'ya veya başka birine zarar vermene izin veremem." Ardından, bir seçenek sunun: "....'nın daha iyi hissetmesine yardımcı olabilirsin ya da ben seninle konuşana kadar sessizce oturabilirsin." Çocuğun seçimini uygulayıp uygulamadığını mutlaka takip edin.

  2. İkinci olarak ısırılan çocuğa yanıt verin: “Canın yandığı için üzgünüm. Hadi biraz buz alalım." İlk yardım yapın. Her iki taraf da aynı fikirdeyse, ısıran çocuk ısırılan çocuğu rahatlatmaya yardımcı olabilir. Isıran çocuk yaptığı davranışın sorumluluğunu üstlenmesine izin verin.

  3. Son olarak, ısıran çocukla konuşun. Göz temasını koruyun ve sakin, sağlam bir ses tonu kullanarak basit kelimelerle konuşun. Olaya neyin yol açtığını bulmaya çalışın. “Isırmaya izin verilmez” kuralını yeniden ifade edin. Duyguları tanımlayan kelimelerin kullanımını modelleyin: “Kim topunu aldı. Kızgın hissettin. Arkadaşını ısırdın. Arkadaşına zarar vermene izin veremem. Isırmak yok." Çocuğun gelecekte benzer durumlarla karşılaştığında nasıl tepki verebileceğini tartışın.

Isırma davranışının önüne geçmek için ne yapmalıyız?

  1. Isırmanın nerede, ne zaman ve hangi durumlarda meydana geldiğini öğrenmek için çocuğunuzu gözlemleyin. Öğretmenin ısırmayı önlemek için ısıran çocuğa yakın durması gerekir.

  2. Sinyallere dikkat edin. Çocuk ısırmaya hazır görünüyorsa yakın durun ve durum oluşmadan engelleyin.

  3. Isırma davranışı gördüğünüzde tutarlı olun."Isırmak yok" kuralını net bir şekilde anlamalarını sağlayın.

  4. Duyguları ifade etmenin yollarını önerin. Çocuğun isteklerini ve ihtiyaçlarını sözle iletmesini öğrenmesine yardımcı olun

  5. Çocuğunuz güçlü duygularını uygun söz ve eylemlerle ifade etmeyi öğrenmesine yardımcı olmak için her durumda (ısırma haricinde de) hatırlatma yapın. 

  6. Olumsuz eylemin üzerinde durmak yerine olay olduktan sonra, her olumlu davranışta çocuğu överek doğru davranışı pekiştirin.

  7. Çocuğunuza seçim yapması için fırsatlar sağlayın.

  8. Beklentileriniz çocuğun gelişim özelliklerine uygun olduğundan emin olun. Bir çocuğun yapamayacağı bir şeyi yapmasını beklemek, çocukların stres yaşamasına neden olabilir. Stres ısırmaya neden olabilir.

  9. Çocuğunuza “hayır”, “dur” veya “bu benim” gibi sınırlar koymak için kelimeler öğretin.

Ne yardımcı olmaz?

  1. Isıran çocuğu “ısıran” olarak etiketlemekten kaçının. Olumsuz etiketler, çocuğunuzu nasıl gördüğünüzü ve hatta çocuğun kendisi hakkındaki duygularını etkileyebilir.

  2. Isıran çocuğu kızdırmaktan, bağırmaktan veya utandırmaktan kaçının.

  3. Bir olaydan sonra ısıran çocuğa çok fazla ilgi göstermekten kaçının. Bu genellikle olumsuz bir dikkat olsa da, davranışı pekiştirebilir ve çocuğun davranışı tekrar etmesine neden olabilir.

  4. Isıran çocukla yaralanan çocuğu birlikte oynamaya zorlamayın.

  5. Isıran çocukları cezalandırmayın. Ceza, çocukların disiplini ve öz kontrolü öğrenmelerine yardımcı olmaz. Bunun yerine çocukları kızdırır, üzer, meydan okur ve utandırır. Ayrıca çocuğunuzla aranızdaki ilişkiyi de zedeler. Ceza yerine yaptırım uygulayın.(bunun için prosedürünü inceleyebilirsiniz.)

Ne zaman bir uzmana danışılmalı?

Bebeklerde ve küçük çocuklarda ısırma yaygındır, ancak çocuklar yaklaşık 3 veya 4 yaşına geldiğinde ısırma davranışı durmalıdır. Üzerinde çalışıldığı halde davranış devam ediyorsa bir uzmandan destek alınabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)