İşitme Engeline Bağlı Dil ve Konuşma Bozuklukları

Yazar Sema Uz Hasırcı • 21 Ocak 2019 • Yorumlar:

İşitme engeli, bireyin işitme düzeneğinde herhangi bir nedenle oluşan bir sorundan dolayı akustik uyaranları ya normalden az ya da hiç algılayamaması sonucu ortaya çıkan bir engel olarak tanımlanabilir

İşitme engeli, özellikle çocuğun yaşamının ilk iki yılı içinde, dilbilgisel farklılıkları algılama, ayırt etme ve anlamasını engelleyecek kadar ileri düzeyde ise çocuk anadilini edinmede büyük bir risk ile karşı karşıya kalacaktır. Bunun sonucunda yaşamının daha sonraki döneminde akademik becerilerini geliştirmede sorunlar ile karşılaşma olasılığı fazla olacaktır

Okuma yazma becerileri ancak konuşmaya dayalı dil becerilerinin üzerine yapılandırılabilmektedir. Çünkü yazı konuşmanın görsel sembollere dönüşmüş hali olup, okuma ise görsel sembollere dönüşmüş konuşmanın yeniden üretilmesi ve anlaşılmasıdır. İşitme engeli nedeni ile çocuk sözce ses farklılıklarını duyamıyor ya da ayırt edemiyorsa, dilsel yetersizlik ortaya çıkabilecek ve bunun sonucunda doğal olarak okuma ve yazma becerileri yetersiz gelişebilecektir. Dilde, okumada ve yazmada ortaya çıkan bu yetersizlikler, çocuğun okuryazarlıkla yakın ilişkisi olan akademik gelişiminin geri kalmasına neden olacaktır.

İşitme Engelinin Terapisi

İşitme engelli çocuk uygun işitme cihazıyla donatıldıktan sonra, uygun ortamlarda doğal dil yaşantıları sağlanarak, duyma ve dinleme becerilerinin geliştirilebilmesi için çalışmaların yapılması gerekmektedir.

İşitme engelli çocukların konuşma ediniminde önemli rolü olan işitme ve dinleme becerilerini işitme kalıntıları yardımı ile geliştirmeleri için gerekli olan en önemli araç işitme cihazlarıdır. Ancak unutulmamalıdır ki bu cihazlar yalnız konuşma seslerini yükseltmekte ancak ileri ya da çok ileri işitme kayıplarında, işitme engelini tamamen ortadan kaldırmamaktadır. Aynı zamanda işitme araçlarının mikrofonları konuşma seslerinin yanı sıra çevre gürültülerini de ayırt edemediği için mikrofona gelen tüm sesleri özellikle kendine en yakın ses kaynağından gelen sesleri toplayıp yükseltmektedir. Bundan dolayıdır ki işitme engelli çocukların eğitim ortamlarında, işitme cihazlarının kullanımına uygun ve dinlemeyi kolaylaştıracak düzenlemeler yapılmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sema Uz Hasırcı Dil ve Konuşma Terapisi Uzm. Dkt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)