İyi Huylu Prostat Büyümesi

Yazar Semih AyanÜrolog • 5 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • İyi Huylu Prostat Büyümesi

Prostat tüm erkeklerde doğuştan itibaren var olan bir bezdir. İdrar kesesinin çıkışında idrar kanalını saracak şekilde yerleşiktir. İlerleyen yaşlarda büyümesi ile idrar kesesindeki yani mesanedeki idrarın dışarı atılmasını güçleştirebilir.

İdrar yapma güçlüğü ile beraber sık sık idrar yapma, ileriye doğru yapamama, gece idrara kalkma şikayetleri de olabilir. Bu şikayetler genellikle 50 yaş üzerinde başlar.

  • Teşhis :

Bu şikayetler nedeni ile başvurduğunuz hekiminiz öncelikle prostat bezinizdeki değişimi anlayabilmek için parmakla rektal muayene yapmalıdır. Şikayetlerinizin değerlendirerek puan verildiği bir form kullanılabilir. Verilen toplam puan şikayetlerinizin daha objektif olarak ne kadar ağır olduğunu anlamaya yarar ve önerilecek tedavi konusunda sizi ve hekiminizi yönlendirir.

Bunlar dışında bir kap içine idrar yapmanız istenerek idrar akım hızınız ölçülebilir.
İdrar yapma güçlüğü ile başvuran tüm hastalarımızda prostattaki değişimin iyi huylu olduğundan emin olmak için istediğimiz bir kan testi vardır : PSA ölçümü. (PSA seviyenize ve muayene bulgularına göre prostatınızda kötü huylu bir değişimden şüphe edilecek olursa farklı testler, radyolojik tetkikler ve hatta biyopsi yapılması istenebilir)

Bunların yanısıra idrar yolu enfeksiyonu şüphesi varsa idrar tahlilleri ve böbrekler ve mesanenizin değerlendirilmesi amacı ile de ultrasonografi istenebilir.

  • Tedavi :

İlaç tedavisi: İyi huylu prostat bezi büyümesinden kaynaklanan ve hafif ya da orta derceli şikayetler için ilaç kullanılabilir. Bu amaçla kullanılan ilaçların temel mekanizması idrar kesesi çıkışını daraltan prostat bezinin gevşetilmesi ve uzun vadede biraz da olsa küçültülmesidir.

Ameliyat : Şikayetlerin daha ağır olduğu durumlarda tercih edilir. Prostat bezinin idrar kanalını daraltıcı etkisi ortadan kaldırılacak şekilde kesi yapılır ya da büyüyen kısmı çıkarılır. Genellikle kapalı olarak (endoskopik yöntemle) yapılır ve bu amaçla farklı enerji kaynakları (lazer, elektrokoter gibi) kullanılabilir. Ameliyat sonrası 2 ila 4 gün arasında idrar sondası tutulur. Ameliyat çıkışı sondadan gelen idrar rengi kanla karıştığı için genellikle kırmızıdır ve bu renk sonda çıkarılmadan önce zamanla açılır.

 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Semih Ayan Üroloji, Çocuk Ürolojisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)