Jinekolojik Laparoskopik Cerrahi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılmaktadır?

Laparoskopi Nedir?

Hastaya genel anestezi uygulanarak, alışılagelmiş geniş kesiler yapmadan, karın bölgesine 0,5- 4 cm arası büyüklükte kesi atılması yoluyla gerçekleştirilen, teknolojik ve teknik aletlerle desteklenen cerrahi yöntemdir. Halk arasında, kapalı cerrahi operasyon, kansız ya da bıçaksız ameliyat olarak da geçen Laparoskopi, hastanın karın boşluğuna, 12-14 mmHg basıncında karbondioksit verilmesi yoluyla yapılan işlemdir.

Laparoskopinin Tanı ve Tedavideki Yeri

Laparoskopi, jinekologlar tarafından 40 yıldır kullanılmakta olan bir yöntemken, cerrahlar tarafından ancak son 15 yıldır kullanılmaya başlanmıştır. Tanısal amaçlı olarak, preoperatif kanser stagini, çeşitli karaciğer hastalıkları, asit etyolojisi araştırmalarında uygulanan laparoskopi, konvansiyonel yöntemlerle tanı koyulamayan karın ağrılarında tanı sağlamaktadır. Bununla beraber tedavi sonrası kontrol aşamalarında da laparoskopi yaygın olarak kullanılmaktadır.

Genel cerrahide Laparoskopi, ilk defa 1987 yılında safra kesesi ameliyatında kullanılmıştır.

Jinekolojide Laparoskopinin Tedavi Amaçlı Kullanıldığı Hastalıklar

Laparoskopi tedavi amacıyla birçok hastalıkta standart olarak kullanılmaktadır ancak belirtmekte fayda vardır ki, tedavi amaçlı kullanıldığı hastalıklara giderek yenileri eklenmektedir.

Yumurtalık kistleri

Günümüzde yumurtalıkta oluşan tedaviye cevap vermeyen basit kistler, endometrioma(çikolata kisti), dermoid kistler için laparoskopik cerrahi kullanılabilir.

Dış gebelik ve tüp hastalıkları

Rahim dışında tüplerde, batında, yumurtalıkta gelişen ve tıbbi tedaviye cevap vermeyen dış gebeliklerde, tüplerde oluşan abse veya sıvı birikimlerinde, kısırlaştırma amacı ile tüplerin bağlanmasında sıklıkla laparoskopik cerrahi kullanılabilir.

Uterus myomları

Kadınlarda rastlanan en sık jinekolojik rahatsızlıklardandır. Rahimde oluşan düz kas hücrelerinden oluşan, aşırı adet kanaması, ağrı, bası şikayetleri yaratan, gebe kalmayı engelleyebilen veya düşüğe ve erken doğuma sebep olan rahimin selim tümörleridir. Günümüzde laparoskopik cerhahi ile operasyon en sık kullanılan yöntemdir. Laparoskopik cerrahi yöntemle yanlızca myomlar değil istendiğinde rahim ve yumurtalıklar da alınabilmektedir.

Jinekolojik kanserler

Rahimin, yumurtalığın, tüplerin kanserlerinde laparoskopik cerrahi yöntemiyle rahatlıkla operasyon yapılabilmekte, lenf bezleri çıkarılabilmektedir. Jinekoloğun uygun gördüğü vakalarda uygulanabilmektedir.

Genel cerrahide laparoskopik cerrhanin kullanıldığı alanlar ise;

Safra Kesesi Hastalıkları

Günümüzde, safra kesesi hastalıklarıyla ilgili olarak gerçekleştirilen ameliyatların hepsinde laparoskopi standart uygulama olarak kabul edilmektedir. Dünya üzerinde mecbur kalınmadığı sürece, safra kesesi ameliyatlarında açık ameliyat uygulanmamakta, laparoskopi yöntemiyle cerrahi işlemler gerçekleştirilmektedir.

Apandisit Tedavisi

Safra kesesi tedavisinde olduğu gibi, apandisit ameliyatlarında laparoskopi tercih edilebilir.

Reflü Hastalığı ve Mide Fıtıkları

Laparoskopinin uygulandığı bir diğer hastalık ise reflü hastalığıdır. Reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ve bu duruma bağlı olarak meydana gelen, mide ve göğüste yanma, ekşime olarak kendini gösteren hastalıktır. Ağza acı su gelme gibi şikayetlere de yol açan bu hastalık, Laparoskopi yöntemiyle tedavi edilebilmektedir. Aynı şekilde, mide fıtıkları hastalıkları (hiatal herni) da laparoskopi yöntemiyle tedavi edilebilmektedir.

Kolon, Rektum, Mide ve Karın İçi Kanserleri

Laparoskopi, başta lenfoma olmak üzere, gastrik kanserlerde, pankreas, dalak, safra kesesi ve karaciğer kanserlerinde, kolon ya da rektumdan köken alan kanserlerde tanısal değeri oldukça yüksek olan bir yöntemdir. Hatta bu durumlarda, tedavi amaçlı bazı girişimler laparoskopi yoluyla yapılabilmektedir.

Kasık Fıtığı ve Diğer Karın Fıtıkları

Günümüz şartlarında, kasık fıtığı ameliyatları sadece Laparoskopik yöntemle, 3 delikten girilerek yapılabilmektedir. Özellikle çift taraflı fıtıklarda, aynı kesi yoluyla her iki tarafında tedavisini gerçekleştirebilmek önemli bir avantajdır. Ameliyat gerçekleştirilen ancak yeniden nüks eden fıtıklarda da laparoskopik yöntem tercih edilebilir. Önceden geçirilmiş ameliyat yerlerinde meydana gelen fıtıklarda, karın bölgesinde meydana gelen diğer fıtıklar da ve göbek fıtıklarında da laparoskopik tedavi sağlamak mümkündür.

Obezite (Şişmanlık Cerrahisi)

Sağlığı tehdit edecek nitelik ve boyutta şişmanlık, obezite adını almaktadır. Günümüz koşullarında çok sayıda insanın sorunu haline gelen bu hastalık, laparoskopinin yaygın bir tedavi yöntemi haline gelmesiyle tedavi edilebilmektedir. Mide tüpleştirme, küçültme ve by-pass gibi ameliyatlar laparoskopik yöntemle gerçekleştirilebilmektedir.

Akut Karın Ağrıları

Laparoskopi, rutin bir tedavi halinde karşımıza çıkmasa da birçok jinekolojik hastalığın tanısında yaygın olarak kullanılmakta, cerrahi çözüm seçeneği de sunması sebebiyle tercih edilmektedir. Akut karın ağrıları, nedensiz olarak ani başlayan, özel olarak şiddetli ağrılarla kendini gösteren ancak fizik muayene bulguları oldukça zayıf olan ağrılardır. Ancak, ilk aşamada ağrıların nedeniyle ilgili kesin bir bilgi yoktur ve laparoskopi uygulanması durumunda akut ağrının asıl ve kesin sebebi ortaya koyulabilmektedir.

Karaciğer Tümörleri

Karaciğer tümörlerinin %80- 90’ı yüzeysel özelliktedir. Laparoskopi yöntemiyle, karaciğer yüzeyinin üçte ikisinden fazlasını görüntülemek mümkündür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aykut Coşkun Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)