Jinekolojik Onkoloji Nedir ?

Kadın üreme sisteminin, kanserlerinin, teşhis ve tedavisi ile ilgilenen tıp bölümüdür.

Son yıllarda kanser oranlarında artış görülmesi ile dünyada kalp hastalıklarından sonra en sık ölüm nedeni kansere bağlı ölümlerdir.

Kadın kanseri olarak adlandırılan jinekolojik kanserler:

- Rahim kanseri( endometrium)

- Rahim ağzı kanseri ( serviks)

-Yumurtalık kanseri( over)

-Tüp kanseri ( tuba uterina)

- vulva kanseri ( Dış genital bölge )

- Vagina kanseri

GENİTAL KANSERLER VE ÇOCUK İSTEMİ:

Kanser sıklığının artması, evlenme yaşının artması ve kadınların iş yaşamı nedeniyle gebeliği ileri yaşlara ertelemesi nedeniyle daha çocuk sahibi olmadan jinekolojik kanserlerin görülmesi daha sık görülmeye başlanmıştır. Bu nedenle günümüzde genital kanserlerde doğurganlığın korunması bir araştırma konusu haline gelmiştir. Çocuk sahibi olmayan kadınlarda kanser erken evrede yakalanmışsa kanserin çeşidine göre cerrahi veya hormonal tedavi ile kanserli bölgenin çıkarılması veya tedavi edilmesi sağlanarak üreme yeteneği korunabilmektedir. Çocuk sahibi olduktan sonra cerrahi tedavisi tamamlanır.

Rahim ağzı kanseri ve üremeyi koruyucu cerrahi, erken evre rahim ağzı kanserinde sadece rahim ağzı çıkarılıp rahim ile vagina birleştirilmektedir.

 

Rahim kanserinde yaklaşık %5 kadar 40 yaşın altında görülür. Eğer hastanın çocuk arzusu var ve hastalık erken evreden ( rahim iç zarının dışına yayılmamışsa) ve hücre tipi çok kötü değil ise hastalar yüksek doz hormon tedavisi ile tedavi edilip hastalık giderildikten sonra gebe kalması sağlanır.

Yumurtalık(over) kanseri ve üreme koruyucu cerrahi: sadece kanserli Yumurtalık veya kanserli doku ( borderline over tümörlerinde) çıkarılıp diğer Yumurtalık ve Rahim korunarak gebelik mümkün kılınabilmektedir.

 

Bu tarz tedaviler önemli bir bilgi birikimi ve tecrübe gerektirmektedir. Sonuç olarak jinekolojik kanserlerde doğurganlık koruyucu yaklaşımlar ve tedaviler erken evrelerde , belirli kritreler sağlanıyorsa gebelik arzusu olan kadınlara önerilebilir.Hastalara hertürlü olasılık ve riskler anlatılarak onların rızası ( aydınlatılmış onamları ) alınarak fertilite ( doğurganlık ) koruyucu yaklaşımlar uygulanabilir.


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gonca Oğurlu Pakay Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)