Jinekomasti

Kökeni Yunanca olan, mastos (meme) ve gyne (kadın) kelimelerinden oluşan jinekomasti, erkekte kadın memesi anlamına gelir. Büyüme çağındaki erkeklerde hormonal nedenlerle göğüs bölgesinde dolgunluk, büyüme ve hassasiyet olması doğal ve beklenen bir durumdur. Bu genellikle 13–15 yaş arası ergenlik çağındaki erkek çocuklarda sıkça görülür. Genelde çift taraflı, bazen de tek taraflı olabilir ve vakaların %95’inde birkaç yıl içinde kendiliğinden geçer. Geçici olması gereken bu durum, çeşitli nedenlerle kalıcı hale gelirse ‘Jinekomasti’ olarak isimlendirilir. Jinekomasti kişinin sosyal aktivitelerini, giyim tarzını etkileyebilecek sosyal bir problem haline gelebilir. Bu rahatsızlığa sahip kişiler tişört giymekte, denize girmekte ve başkalarının yanında soyunmakta sıkıntı yaşayabilirler.

Jinekomastinin çok çeşitli nedenleri olabilir;

Jinekomasti, bazen hormonal (erkekteki östrojen miktarının artmasına veya testesteron miktarının düşmesine bağlı), tümoral nedenler ve kullanılan ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Orta yaşlarda aniden meme dokusunda büyüme olan bir kişide, hormon düzeylerine ve tümör göstergelerine bakılmalı, vücutta hormon salgılayan bir tümör olasılığına karşı inceleme yapılmalıdır. Bunun dışında hepatit, siroz, akciğer kanseri, akciğer hastalıkları, testis hastalıkları, kilo alımı ve kas kitlesini arttırmak için ilaç kullanımı da jinekomastiye neden olabilir.

Bazı vakalarda ise, jinekomastiye neden olan etken bulunamaz.

Genç erkeklerde meme yapısı daha çok bağ dokusu ve meme dokusundan oluşurken, yetişkinlikte ise yağ dokusundan oluşur. Klasik jinekomasti, ergenlik döneminde başlayıp devam ederken, diğer nedenlerle oluşan jinekomastiler daha ileri yaşlarda ortaya çıkabilir ve tek taraflı görülme sıklığı daha fazladır. Yine de vakaların çoğunluğunun nedeni bilinmemektedir.

Jinekomasti Tipleri

Mikst, glandüler ve lipomatöz tipler olmak üzere üç çeşidi vardır.

Lipomatöz tipte büyümeyi yağ dokusu sağlarken, glandüler tipte gerçek meme dokusu artışı görülür. Bunların yanı sıra mikst (karışık) tipte ise iki durum da görülür.

Jinekomasti hastalarında çoğunlukla mikst tipe rastlanır.

JİNEKOMASTİNİN TEDAVİSİ

Jinekomastinin tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavi dışında herhangi bir hormonal tedavi ile giderilmesi genellikle mümkün değildir.

Jinekomasti Ameliyatı Teknikleri;

Jinekomasti problemini çözmek için, jinekomastinin evresine ve fazla dokunun meme dokusu, yağ dokusu, ya da her ikisinin birlikte olmasına göre, uygulanacak yönteme karar verilir.

Jinekomasti ameliyatı yöntemleri bazen kombine edilir (birden fazla yöntem birlikte kullanılır).

• Liposuction
Liposuction yağ alma ameliyatıdır. Bu yöntem meme dokusunun daha çok yağdan

oluştuğu, birinci veya ikinci derece jinekomastilerde uygulanır. Jinekomasti hastalarının büyük bir oranı bu gruptandır.
Doku fazlası sadece yağdan oluşuyorsa, liposuction yönteminin uygulanması yeterli olabilir.

• Açık ameliyat;
Üçüncü evredeki jinekomastilerde cilt daha çok esnemiş olacağından ve kendi kendine toparlanması daha düşük ihtimal olacağından, diğer prosedürlere ek olarak fazla derinin de çıkarılması gerekebilir. Bu durumda açık teknik kullanılır. Cerrah, deri çıkarılıp çıkarılmayacağına, derinin elastikiyetini değerlendirip karar verir. Bu durumda çıkarılacak deri fazlalığının derecesine göre iz kalabilir. Çıkarılan materyal patolojik incelemeye gönderilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Keven Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)