Jinekomasti

Jinekomasti; erkek memesinin kadın memesi şeklinde büyümesine verilen isimdir. Erkek memesinin yağlanma ve hormonal nedenlerle normalden fazla büyümesi durumudur.

Yapılma Nedenleri

Hormonal dengesizlik, karaciğer ya da tiroit hastalıkları, siroz, kullanılan bir takım ilaçlar, uyuşturucu kullanımı ve bazı kanser türleri gibi onlarca sebep erkekte memelerin büyümesine yani jinekomasti’ye neden olabilir. Ergenlik çağında( 13-15 yaş ) erkek çocukların büyük çoğunluğunda görülebilir ve yaklaşık %70-90’ı 1-2 sene içinde kendiliğinden geçmekte ve meme normal büyüklüğüne geri dönmektedir. Yapılma nedenleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Göğüslerde şişkinlik, ağrı ve gerginlik
  • Göğüslerdeki büyüme nedeniyle oluşan görüntünün verdiği fiziki ve ruhsal rahatsızlık
  • Hastaların meme kanseri riski taşımaları

Ameliyat Yaşı

Ergenlik dönemi (17) bitiminden itibaren bu operasyon uygulanabilir. Daha önceki yaşlara bu operasyon fizyolojik çağ tamamlanmadığından önerilmez. Ergenlik dönemi altındaki kişilerin ameliyat kararı vermeden önce yaklaşık 2 yıl kadar beklemeleri doğru olacaktır. Ancak erişkin erkeklerde göğüs kanseri ihtimali hatırda tutulmalı ve dikkatli olunmalıdır.

Operasyon Yöntemleri

Ameliyat öncesinde doktorunuz tarafından yapılacak muayene ile ne tip bir jinekomasti olduğu tespit edilir. Böylece memenizin büyümesine neden olan dokunun yağ veya meme bezi mi olduğu anlaşılmaya çalışılır.

Meme bezlerinin büyümesi sonucu oluşan jinekomasti’de meme bezlerinin büyümüş olan kısımları çıkarılır. Meme dokusu çıkarılacaksa meme başı çevresinde kesi izi olacaktır. Bu meme başının renkli kısmı içerisine gizlenmeye çalışılır.

Yağ dokusunun artışı sonucu ortaya çıkan jinekomasti’ de liposuction ile yağ aldırma ameliyatı uygulanır. Memeleri oldukça büyük olan kişilerde yağlar alındıktan sonra deride kalan bolluğu almak için ayrıca ciltte gerdirme işleminin de uygulanması gerekebilir.

Anestezi Yöntemi ve Süresi

Jinekomasti operasyonu lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. Hangi tip anestezi uygulanacağına yaşınıza ve göğüs büyüklüğüne bakarak doktor eşliğinde karar verilir. Ameliyat süresi ortalama 1-2 saat sürer. Jinekomasti ameliyatı olduktan sonra aynı günün akşamı ya da ertesi gün hastaneden çıkabilirsiniz.

İyileşme Süreci

Ameliyat sonrası hastalar ertesi gün normal hayatlarına geri dönebilmektedirler. Ameliyattan 2-3 gün sonra banyo yapılabilir.

 Ameliyat Sonrası Dikkat Edilecek Noktalar 

  • Ameliyat ile meme dokusu çıkartılması durumunda yara yerinizde kan ve sıvıların boşaltılması için silikon drenler yerleştirilmiş olacaktır. Bunlar ameliyat sonrası 1-2 gün içinde çıkartılacaktır. Bu işlem ağrısızdır.
  • 3-4 hafta boyunca doktorun önereceği korse düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • Ameliyat ile meme dokusu çıkartılması durumunda ameliyat bölgenizde kan veya sıvı birikimi olabilir. Bu durumda düzenli kontroller ile bu sıvılar boşaltılacaktır.
  • Meme dokularının tamamı alındığı için tekrarlama görülmez.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hakan Teymur Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)