KADINLARDA KORONER KALP HASTALIĞI İÇİN BİR TEST VAR MI?

Yazar Nurcan AratKardiyolog • 25 Şubat 2018 • Yorumlar:

Koroner kalp hastalığını kontrol etmek için yapılan testler genellikle kadınlarda ve erkeklerde aynıdır. Ancak bazı tanısal testlerin kadın ve erkekteki duyarlılıkları farklılıklar göstermektedir. Bu testlerin bazıları şunlardır:

● Kolestrol düzeylerini kontrol etmek için yapılan testler de dahil olmak üzere kan testleri

● Bir elektrokardiyografi ("EKG") - Bu test, kalbinizdeki elektriksel aktiviteyi ölçer.

Stres testi - Egzersiz testi olarak da adlandırılan bir stres testi sırasında bir koşu bandı veya bisikletle egzersiz yaparken doktorunuz EKG'nizi kaydeder. Fiziksel aktivite, kalbin kan ihtiyacını arttırır. Bu test, doktorlara, kalbin yeterli kan alıp almadığını anlamasına yardımcı olur. Yürüyemiyor veya koşamıyorsanız, doktorunuz size kalp pompanızı daha hızlı hale getirmek için bir ilaç vererek bu testi yapabilir.

Ekokardiyografi (yankı) - Bu test, kalbinizin canlı ve hareketli bir resmini oluşturmak için ses dalgalarını kullanır. Doktorunuz kalbe ses dalgaları göndermek için "dönüştürücü" veya "prob" olarak adlandırılan bir cihaz kullanır. Ses dalgaları, kalp odacıklarının boyutlarını, kalp pompalamasının ne kadar iyi olduğunu ve kalp kapakcıklarının ne kadar iyi çalıştığını gösteren görüntüler yaratır.

Stres Ekokardiyografi- Bazen doktorlar, bir TTE ile birlikte "stres testi" adı verilen bir test uygularlar. Bir stres testi, çok hızlı pompalarken kalbin ne kadar iyi çalıştığını ölçer. Kalp pompalaması hızlandığında kalp dokusunun da daha fazla kan alması gerekir. Stres testi, bu durumdayken kalbin yeterli kan alıp almadığını gösterir. Bir ekokardiyografi görüntülemesi ile birlikte stres testi yapıldığında buna bir "stres ekokardiyografi" denir. Özellikle kadınlarda kalbin kanlanmasını değerlendirmekte oldukça değerli bir testtir.

Nükleer kalp testi - Bu test sırasında doktor damarına bir iğne yardımıyla az miktarda radyoaktif madde uygular. Ardından özel bir kamera kalbin resimlerini çeker.

Kardiyak kataterizasyon, koroner anjiyografi- Bu test sırasında doktor, bacağınızda veya kolundaki bir kan damlasına ince bir tüp yerleştirir. Sonra tüpü kalbinize doğru hareket ettirir. Tüp gerekli yere geldiğinde içerisinden verilecek özel maddeler sayesinde tıkanmış bir arteri saptayabilir veya tıkanıklığını giderecek işlemler ( balon veya stent uygulamaları) bu tüp aracılığıyla giderilebilir.

Bilgisayarlı Tomografik Anjiyografi - Vücuttaki başlıca damarların görüntülenmesinde kullanılan kol damarından ilaç verilerek yapılan bir görüntüleme yöntemidir. BT Koroner Anjiyografi ile koroner arterler saniyeler içinde görüntülenebilmektedir. Ayrıca özel bilgisayar programları kullanılarak 3 boyutlu görüntüler yapılabilir.

Kalbin manyetik görüntülemesi- Vücuda zararlı olabilecek iyonize radyasyon kullanmadan kalp fonksiyonlarını değerlendirmek için kullanılan girişimsel olmayan ileri görüntüleme tetkikidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)