KADINLARDA KORONER KALP HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yazar Nurcan AratKardiyolog • 23 Şubat 2018 • Yorumlar:

Koroner kalp hastalığının belirtileri genellikle kadınlarda erkeklerden biraz daha farklı, sıradışı ve şüphe uyandırıcı olabilir ve bu yüzden kadın hastalar, çoğu kez tanıda daha fazla güçlüklere ve gecikmelere maruz kalabilmektedirler.

Koroner kalp hastalığına yakalanmış birçok insanda hiç bir şikayet olmayabilir. En yaygın yakınmalar ise genellikle egzersizde olur.

En yaygın yakınma göğüs ağrısıdır. Ancak kadın ve erkekler göğüs ağrısını farklı şeklllerde tarif edebilirler. Erkekler genellikle göğüs ağrısını göğüste sıkışma hissi olarak tanımlarlar. Kadınlar ise genellikle göğüs ağrısının keskin veya yanma şeklinde olduğunu söylerler. Erkeklerde, belirtiler genellikle egzersizle birlikte olurken, kadınlarda, istirahat veya uyku sırasında da belirtiler olabilir. Stresle de ortaya çıkabilirler.

●Göğsün merkezinde ağrı, baskı veya rahatsızlık

●Boyun, boğaz, sırt veya vücudun diğer bir bölümünde ağrı

● Üst vücudun diğer bölümlerinde ağrı, karıncalanma veya rahatsızlık - kollar, sırt, boyun, çene veya mideyi içerebilir.

● Nefes darlığı hissedilebilir

● Bulantı, kusma, geğirme veya mide ekşimesi

● Terleme veya soğuk, nemli cilde sahip olmak

● Hızlı ya da düzensiz kalp atışı

● Baş dönmesi veya sersemlik hissi

Bazı kadınlarda kalp krizin başlayana kadar koroner kalp hastalığı belirtisi görülmez. Bir kalp krizi, kalbe kan getiren arterlerden birindeki kan akışı engellendiğinde ortaya çıkar. Kadınlarda kalp krizinin en sık görülen belirtileri şunlardır:

● Solunum zorluğu

● Güçsüzlük, halsizlik

● Her zamankinden çok daha fazla yorgun hissetmek

Bunlar, kalp krizi geçiren birininde genellikle görülen klasik belirtilerden farklıdır. Bazen kadınlar kalp krizi geçirdiğinde bu "klasik" belirtilere de sahip olabilirler.

Bu şikayetleriniz 10 dakikadan fazla sürerse ya da tekrarlamaya devam ederlerse, mümkünse bir ambulans ile hastaneye başvurmanız gerekir.

Koroner kalp hastalığı olan bazı insanlar, kalp krizi geçirmediğinde bile göğüs ağrısı yaşarlar. Bu, muhtemelen yürürken, merdiven çıkarken veya dolaşırken olur. Ancak göğüs ağrınız yeni veya daha önce yaşadığınızdan farklıysa hemen bir doktora görünmelisiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)