Kadınlarda Saç Dökülmesi

Yazar Nilgün ŞentürkDermatolog • 31 Ocak 2020 • Yorumlar:

Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda önemli bir problemdir. Her gün belli miktarda saçın dökülmesi doğaldır. Bunlar doğal yaşam sürelerini tamamlamış ve dökülmeleri gereken saçlardır. Yerlerine yenileri çıkar. Çeşitli kaynaklara göre değişkenlik gösterse de günde 100 adete kadar saç kaybı normal kabul edilir.

Kadınlarda saç dökülmesi çok farklı nedenlerle ortaya çıkabilir.

Genetik faktörler: Kadınlarda da erkeklerde olduğu gibi saç dökülmesinde genetik faktörler rol oynamakla birlikte dökülme erkeklerdeki gibi kelliğe neden olacak kadar şiddetli değildir. “Kadın tipi saç dökülmesi” olarak adlandırılan bu formda, adnrojen hormon seviyeleri normaldir, erkeklere göre daha ileri yaşta başlar. Kadınlarda genellikle diffüz (tüm saçlı deriyi kapsayan) dökülme olur. Saçlı derinin tamamında saçlar incelir veya seyrekleşir. Terminal kıllarda minyatürizasyon erkeklere göre daha az seviyede gerçekleşir. Bu nedenle tam saç dökülmesi nadirdir. Ancak menopoz sonrasında veya androjenlerin kanda belirgin yükseldiği durumlarda, erkekte olduğu gibi alın ve tepedeki açılma belirginleşebilir. Kadınlarda ön saç çizgisi genellikle korunur. Erkekler, erkek tipi saç dökülmesini kabul edilebilir görürken bu durumu kabullenmek kadınlar için daha zordur.

Kadınlarda genetik nedenler dışında saç dökülmesine neden olan faktörler şunlardır:

Hormon dengesizlikleri: Kadınlarda görülen saç zayıflama ve dökülmesinin önemli bir nedeni de hormon dengesizlikleri ve hormon tedavileridir. Doğum kontrol hapları gibi hormonal tedavilerin kullanılması ya da kullanılan tedavilerin bırakılması saç dökülmesine yol açabilir. 

Doğum sonrası süreç. Gebelerde saçların büyük bir kısmı hormonların etkisi ile dökülmelerini durdurup biyime fazında beklerler. Doğum sonrasında hormonların çekilmesi ile, saçlar da  dinlenme fazına geçerek 2-3 ay içerisinde aşırı miktarda dökülmeye başlarlar. Bu süreç 6 ay – 1 yıla kadar uzayabilir. 

Yüksek ateş ve ağır enfeksiyonlar: Yüksek ateş ve ağır bir hastalıktan 4 hafta ila 3 ay sonra yoğun bir saç kaybı gelişebilir. 

Tiroid hastalığı: Tıpta hiper ve hipotiroidi olarak geçen tiroid bezinin çok fazla ya da gereğinden az çalışmasıyla ilgili yaşanan hormon bozukluğu da saç dökülmesine neden olabilir.
 Demir Eksikliği: Demir eksikliği anemisi, yada demir depolarının boşalması saç dökülmesine yol açabilir.
 Dengesiz beslenme ve stres. Beslenme saçlarımız için çok önemlidir. Bilinçsiz yapılan diyetlerde ve tek yönlü beslenmelerde saç, yaşam döngüsünde gerekli olan vitamin, mineral ve proteini yeterli düzeyde alamaz. Bunun sonucunda saçta zayıflama ve dökülme problemi yaşanır. Kilo verme veya ince kalma kaygısı ile yapılan diyetler, özellikle proteinden fakir diyetler, bazen saçlarımıza zarar verebilmektedir. 

Bazı hastalık tedavileri: Kanser kemoterapisinde kullanılan ilaçlar saç hücrelerinin bölünmesini durdurarak ani saç dökülmelerine neden olabilirler. 

Büyük cerrahi girişimler ve kronik hastalıklar. Büyük cerrahi operasyon geçiren hastalarda 1-3 ay içinde aşırı bir saç dökülmesi görülebilmektedir. 

Saç koparma hastalığı (Trikotilomani). Genellikle çocuk ve gençlerde görülen bu tip saç dökülmesinde psikolojik yardım alınmasını gerekmektedir. Saçı çeken atkuyruğu, örgü, sıkı lastiklerle toplama gibi saç şekillerinin de uygulanması da benzer şekilde dökülmeye neden olur. 

 

Saç bakımında yapılan yanlışlar:  Saça dışarıdan uygulanan ( Fön, perma, boya gibi )işlemlerde saçlar kopup, kırılabilir. Zamanla cansız, kuru ve mat görünüm alırlar. Ama saç kökleri bu işlemlerden zarar görmez. Şampuandan sonra krem kullanmak saç taranmasını kolaylaştırıp parlak görünmesini sağladığı için önerilmektedir. Saç dökülmesini önlemeye yönelik eczanelerde de satılan bakım amaçlı ürünler saçların daha parlak ve bazen de daha hacimli görünmesini sağlayabilir ancak eğer gerçek bir saç dökülmesi probleminiz varsa bunu engelleyemezler. 

 

 Kadınlarda görülen saç dökülmesinin tedavisi için birçok etken göz önünde bulundurulur. Kadınlarda saç dökülmesinde tanı için saçın sıklığı, saç çapı ve saçın dökülme tipine bakılır ve sistemik kan tahlilleri ile saç dökülmesinin nedeni belirlenir. Kadınların saç dökülmesini engellemek için önerilen tedaviler saçlı deriye lokal uygulanan ilaçlar, kendi kanında hazırlanan PRP ve mezoterapi enjeksiyonları, vitamin ve besin takviye tabletleridir. Saç dökülmesini, sadece dökülmeye sebep olan etkeni bilip ona karşı bir önlem alındığında durdurulabilir.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)