Kalça Dizplazisi

Nedir?

Genellikle cocuklarda sıklıkla görülen, erken tanı ve tedavi edilmediği takdirde kalıcı sakatlıklara neden olan bir sağlık sorunudur. Kalça eklemindeki  femur başıyla onun yuvası olan asetabulum ilişkisinin değişik seviyelerde bozulmasına DKÇ/GKD denir. 

Bu seviyelerde eğer tam bir çıkık durumu varsa femur başı tamamen yuvanın dışında görünür. Yarı çıkık durumu varsa eklem yüzleri arasında tam olmayan sınırlı bir temas oluşur. Dizplazi eğer denilen şeklindeyse asetabulum ve femur başı yetersiz olarak gelişmiş demektir. 

Nedenleri: Çeşitli sebepleri olabilmektedir. Genelde aile öyküsü olanlarda ve kızlarda daha sık karşılaşılmaktadır.  En çok sol kalçada görülebilir. Kundak kullanımı görülme sıklığını arttırır. 

Klinik: Ailelerin başvuru nedeni sıklıkla bebeğin kalçalarını tam açamama, bacaktaki cilt kıvrımlarının farklı olması ve yürüme evresinde aksamadır. 

Tanıda aşamasında  fizik muayene, USG ve radyografiden faydalanılır. Fizik muayene ilk aylarda tanı koymada yeterli sonucu verir. Yapılan muayenede kalçanın çıkıp yerine oturduğunu değerlendirebiliriz.

İlerleyen aylarda cilt kıvrımlarının farklı olması, kalça açılmasında kısıtlılık, bacak boylarının farklı olması dikkat çeker. Yürüme sonrası dönemde çıkık taraftaki ayak dışa basar ve aksama vardır. USG ilk 6 ayda kullanılabilir bir yöntemdir. Radyografi ise 6. Aydan sonra teşhis ve tedavi aşamasında bize yön verebilir. 

Tedavide erken teşhiste ilk 6 ay PAVLİK bandaj uygulanır. USG ile takibi yapılır. Genellikle bu tedavi yüz güldürücüdür. Pavlik bandajda başarılı olunamamışsa veya bebek bize geldiğinde 6 aylıktan büyükse kapalı redüksiyon ameliyatı ve alçılama tedavide uygulanır. Eğer 18 aydan büyükken vaka yakalanmışsa kemik ameliyatlarına ihtiyaç duyulur. 6 yaşa kadar bu ameliyatlardan ender de olsa başarılı sonuçlar alınabilir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mahmut Kömürcü Ortopedi Ve Travmatoloji, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)