Kalça Kireçlenmelerinde PRP

Kalça Kireçlenmesi Nedir?

Kalça eklemi bacağı gövdeye bağlayan ana eklem olup çok fazla yük taşır. Kalça eklemi kireçlenmesi çeşitli sebeplerle bu eklemi oluşturan kemiklerin üzerine kaplayan kıkırdağın aşınması ve alttaki kemiklerin deforme olmasıdır.

Kalça Kireçlenmesinin Sebepleri Nelerdir?

Kalça eklemi kireçlenmelerini temel olarak ikiye ayırabiliriz. Daha sık karşılaştığımız birinci grupta doğumsal yada sonradan oluşan yapısal bir bozukluk (kalça çıkığı, artrit, travma vb) nedeniyle zaman içinde kalça eklemindeki kıkırdakların aşınması sonucu ortaya çıkan kireçlenmeler yer alırken ikinci grupta idiyopatik olarak adlandırdığımız sebebi belirlenemeyen kalça kireçlenmeleri yer alır.

Kalça Kireçlenmesi Hangi Yaşlarda Ortaya Çıkar

Kalça eklemi kireçlenmesi genelde 60 yaşından sonra görülsede özellikle doğumsal kalça çıkığı ve çocukluk çağında geçirilen kalça eklemi hastalıkları sonrasında çok erken yaşlarda da ortaya çıkabilir.

Kalça Kireçlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Kalça eklemi kireçlenmesinin en önemli belirtisi ağrı ve kalça eklem hareketlerinde kısıtlanmadır. Genellikle önce ağrı daha sonra hareket kısıtlılığı ortaya çıkar. Ağrı zannedildiği gibi kalçada değil özellikle kasık bölgesinde hissedilir ve dize doğru yayılabilir.

Kalça Eklemi Kireçlenmesinin Tanısı Nasıl Konur?

Hastanın şikayetlerinin kalça ekleminden kaynaklanıp kaynaklanmadığı aslında iyi bir muayene ile anlaşılabilir. Ama kalça eklemi hastalıkları arasında ayırıcı tanı yapmak için genellikle röntgen filmi çektirilir. Bazı özel durumlarda manyetik rezonans (MR) ve bilgisayaralı tomografi incelemesi gerekebilir. Özellikel MR incelemesi ile kireçlenmeye ait eklem patolojileri henüz röntgen filminde ortaya çıkmadan tespit edilebilir.

Kalça Kireçlenmesi Nasıl Tedavi Edilir ?

Kalça kireçlenmesinde tanı konulduktan sonra eklemin durumuna göre ilaçlar, egzersiz, fizik tedavi, eklem içi enjeksiyonlar ve protez operasyonları uygulanmaktadır. Hafif ve orta vakalarda konservatif yöntemler, eklem harabiyetinin fazla olduğu ağır vakalarda ise protez operasyonları uygulanmaktadır.

Kalça Kireçlenmesinde Ne Tür Enjeksiyonlar Uygulanmaktadır?

Hafif vakalarda halk arasında “horoz ibiği” olarak adlandırılan Na-Hyalurinat enjeksiyonları, orta ve ağır vakalarda ise kortizon enjeksiyonları uygulanmaktadır. Birde çok yeni bir yöntem olan PRP enjeksiyonları kullanılmaktadır.

PRP Tedavisi Nedir?

PRP İngilizce “Platelet Rich Plasma” ifadesinin baş harflerinin kısaltması olup, “trombositten zengin plazma” anlamına gelmektedir. Bu yöntemde ilaç hastanın kendi kanından hazırlandığından doğal bir tedavi yöntemidir.

PRP Nasıl Elde Edilir ?

Hastadan damar yolu ile yaklaşık 20 cc kadar kan alınır ve bu kan özel bazı işlemlerden geçirilerek içerisinde çok sayıda trombosit hücresi içeren PRP elde edilir.

PRP eklem İçinde Nasıl Etkili Olur ?

Kandan elde edilen trombositten zenginleştirilmiş plazma sıvısı doğal bir ilaç gibi etki gösterir. Enjeksiyon ile eklem içine verilen trombosit hücrelerinden çıkan doğal hormonlar yaralanmanın ve zedelenmenin olduğu bölgede kıkırdak gibi yapıların hücrelerini uyararak o bölgedeki iyileşmeyi hızlandırır.

Kalça Kireçlenmesinde PRP Nasıl Uygulanır ?

Kalça eklemi kireçlenmelerinde genellikle eklemin durumuna göre bir hafta-1 ay arasında değişen aralıklarla 3 kez uygulanır. Burada önemli olan enjeksiyonu doğru bölgeye yapmaktır. Bu nedenle el yordamı ile değil mutlaka ultrason görüntüleme eşliğinde yapılması gerekir. Aksi takdirde %50 ihtimalle ilaç eklem dışında kalır ve iyileştirici etki gösteremez. Yakın ara ile yapılan kortizon enjeksiyonu ve antiromatizmal ilaçlar PRP tedavisinin iyileştirici etkisini azalttığından önerilmez.

PRP tedavisinin iyileştirici etkisi ne zaman başlar ?

PRP enjeksiyonu bir tür semptom baskılayıcı uygulama olmayıp hastalığın kendisini tedavi etmeye yönelik bir yöntemdir. Bu nedenle kalça kireçlenmesinde etkisi en erken 5-6 haftada çıkar. Ağrıyı azaltır ve kalça eklemi hareketlerini iyileştirir. PRP tedavisi mutlaka kalça egzersizleri ile desteklenmelidir. Ayrıca fizik tedavi ile beraber uygulandığında sonuçlar daha da başarılı olmaktadır.

PRP uygulamasının yan etkisi var mıdır?

PRP yönteminin yan etkisi yoktur. Yalnızca yapıldığı bölgede geçici bir ağrı ve dolgunluk hissi olabilir. Bu etki bir kaç saat-gün içinde kendiliğinden geçer ve herhangi bir zararı yoktur. Rahatsızlık hissi fazla olursa kısa süreli basit ağrı kesiciler kullanılabilir.

Bu doğal tedavi yöntemi ile ilgili veriler henüz çok fazla olmasa da diz ekleminde olduğu gibi kalça kireçlenmesinin semptomları da başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Bizim kendi kliniğimizdeki uygulamalarımızdan kazandığımız tecrübelerimiz, PRP tedavisinin kalça eklemi kireçlenmesinde iyi bir alteranitif yöntem olacağına işaret etmektedir. Bu yöntemle özellikle kalça kireçlenmesi olan genç hastalarda protez operasyonunu geciktirmek mümkün olabilecektir.

Hepinize ağrısız günler dilerim, sağlıcakla kalın

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Cengiz Bahadır Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Romatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)