Kalça Protezi

Total Kalça Protezi

Kalçadaki yaralanmanın egzersiz, fizik tedavi, enjeksiyon, artroskopi gibi yöntemlerle giderilemediği durumlarda total kalça protezi kullanılabilir. Kobalt, krom veya titanyumdan yapılan kalça protezleri, günümüzde çimentolu kalça protezi ve çimentosuz kalça protezi çeşitleri ile de yapılabilmektedir. Yazımızda, total kalça protezinde kullanılan malzemeler, total kalça protezinin nasıl yapıldığı ve ameliyattan sonra dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi vereceğiz.

TOTAL KALÇA PROTEZİ NEDİR?

Total kalça protezi, egzersiz, fizik tedavi ve ilaç tedavisinin etki etmediği durumlarda, ciddi boyuttaki kıkırdak hasarlarında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Genelde 55 – 60 yaş üzeri hastalara yapılmaktadır. İleri yaştaki hastaların tedavisinde doktorunuzun tercihine ve hastanın durumuna göre çimentolu kalça protezi tercih edilir. Bu tür protezde “kemik çimentosu” adı verilen bir dolgu maddesi de protezle birlikte kullanılır. Çimentosuz kalça protezi türünde ise gözenekli bir madde ile kaplanmış protez malzemesi kullanılır.


 

Kalça protezi ameliyatı yaklaşık 2 saat süren bir ameliyattır. Bu süre kişiden kişiye değişebilir. Ameliyattan sonra hastanın 2 – 3 gün hastanede istirahat etmesi beklenir. Ameliyattan sonraki gün, hasta walker ve bir kişinin desteği ile kısa yürüyüşler yapabilir.

 

Kalça Protezinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler 

 

Ameliyattan hemen sonra yapılan yanlış ve dikkatsiz hareketler, protezin yerinden çıkmasına neden olabilir. Bu riski en aza indirmek için hastanın bacaklarını belirtilen açıdan daha fazla yukarı kaldıracak eylemlerden kaçınması gerekir. Alaturka tuvalet kullanımını bırakmak protezi korumak için yapılacakların başında gelir. Çünkü protezin korunması için hastanın alçak yerlere oturmaması ve çömelir pozisyon almaması şarttır. Bu duruma yaşam boyunca dikkat etmek gerekir.

 

Ameliyattan sonra;

* En az 8 hafta süreyle bacak bacak üstüne atmamak

* Eğilmek, çömelmek ve oturur pozisyonda yerden bir şey almamak

* Oturup kalkarken öne fazla eğilmemek

* Dizleri kalça hizasından yukarı kaldırmaması istenir.

 

Hasta, doktorun onayına bağlı olarak, 6 hafta sonra araba kullanmaya başlayabilir. Bu durumda da şoför koltuğunun yüksek olmasına ve bacakları sıkıştırmamasına dikkat edilmelidir.

 

Kalça Protezi Sonrası Komplikasyonlar

 

Total kalça protezi ameliyatı belden aşağısı uyuşturularak veya genel anestezi ile  yapılır. Risk unsurları yok denecek kadar azdır. Fakat yürümenin azalması ve hareketlerin kısıtlanması nedeniyle pıhtı oluşumu riski bulunmaktadır. Bundan kaçınmanın en iyi yolu, doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmak, emboli çorabı giymek, kalçayı zorlamayacak egzersizler ve düzenli yürüyüştür. Hasta, ameliyattan 6 hafta sonra, yüzme ve yürüyüş gibi sporları yapabilir.


Total kalça protezi ameliyatındaki bir diğer risk de enfeksiyondur. Bu, her ameliyatta olan bir risktir ve özenli bakım ile sıfıra indirilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serdar Akalın Ortopedi Ve Travmatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Serdar Akalın

Ortopedi Ve Travmatoloji Prof. Dr.

Randevu al